Η τακτική προσέγγιση του πρώτου ημιχρόνου του Παναθηναϊκού στο Φάληρο.
Ο Παναθηναϊκός παρά τις τεράστιες απουσίες του, έμεινε όρθιος στο Φάληρο, πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας και πλέον σε ένα κομμάτι του προγράμματος όπου είναι πιο «στρωτό» είναι υποχρεωμένος να κάνει το 3Χ3 και να «χτίσει» πάνω στην πεντάρα επί του Βόλου και στο αποτέλεσμα του ντέρμπι. Με Ιωνικό εντός, Αστέρα Τρίπολης εκτός, ΟΦΗ εντός, οι εννιά βαθμοί είναι «μονόδρομος» πριν το ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο.
Το «τριφύλλι» δεν έχασε στο «Καραϊσκάκη» και η εικόνα του στο «αιώνιο» ντέρμπι παράγει σημαντικά συμπεράσματα, τόσο σε ομαδικό όσο και ατομικό επίπεδο. Με την δεύτερη παρακολούθηση της αναμέτρησης και την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout, πάμε να τα δούμε.
Το «είμαστε ο Παναθηναϊκός» πλάνο του Ιβάν
Στις συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες του αλλά και στις συζητήσεις με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού πριν το ντέρμπι στο Φάληρο, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν ξεκάθαρος. Μόνο για τους δημοσιογράφους και τον κόσμο, αποτελούσε ερωτηματικό η τακτική προσέγγιση του Σέρβου τεχνικού για το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Ο 60χρονος τεχνικός έδωσε θάρρος στην ομάδα του από τον τρόπο που αντιμετώπισε τον αντίπαλο, κάτι που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα. Είναι σημαντικό για τους ποδοσφαιριστές να βλέπουν στο πρόσωπο και τις επιλογές του προπονητή, την πίστη και την εμπιστοσύνη στο πλάνο. Ο Γιοβάνοβιτς με την ενδεκάδα που παρέταξε και τις τακτικές εντολές προς το σύνολο ήθελε να κάνει ξεκάθαρο εντός και εκτός ομάδας πως «είμαστε ο Παναθηναϊκός και μπαίνουμε για να κυριαρχήσουμε σε κάθε γήπεδο, σε κάθε παιχνίδι». Και ας μην βοήθησε ο Παλάσιος σε ρόλο ελεύθερου πίσω από τον Καρλίτος.
Στο πρώτο μέρος, λοιπόν, οι «πράσινοι» πίεσαν σε high block, στο αμυντικό τρίτο του Ολυμπιακού και όταν έχαναν την μπάλα η εντολή για το αμυντικό transition, έλεγε για προσπάθεια άμεσης ανάκτησης της κατοχής. Καρλίτος και Παλάσιος ήταν μπροστά από τα στόπερ του Ολυμπιακού στο build up χωρίς να αναζητούν το κλέψιμο, κάτι που έκανε η δεύτερη ζώνη άμυνας, με τον Αλεξανδρόπουλο να «πέφτει» πάνω στον Καμαρά για να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον πιο σημαντικό μέσο του αντιπάλου στο «χτίσιμο» των επιθέσεων». Όταν ο Παναθηναϊκός έχανε την μπάλα στο επιθετικό ή το μεσαίο τρίτο, 2 και 3 παίκτες έπεφταν πάνω στον κάτοχο της μπάλας για να ξαναπάρουν την κατοχή.
Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Σε φάση κατοχής οι «πράσινοι» προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν την μπάλα, να αξιοποιήσουν την μεγάλη τους φετινή δύναμη στο επιθετικό transition και σε γενικές γραμμές τα πήγαν καλά, αν και θα μπορούσαν να έχουν πολύ καλύτερες επιλογές στην τελική πάσα, στις επαφές στο επιθετικό τρίτο, στις επιλογές. Το καλύτερο διάστημα στο ματς για τον Παναθηναϊκό ήταν το δεκάλεπτο 25′-35′, όταν απείλησε τρεις φορές την εστία του Ολυμπιακού. Με το σουτ του Βιτάλ εντός περιοχής μετά από πάσα του Καρλίτος, το μακρινό σουτ του Ρούμπεν που απέκρουσε ο Βατσλίκ και την κεφαλιά του Χατζηγιοβάνη από το ύψος του πέναλτι μετά από υπέροχη σέντρα του Χουάνκαρ. Πάντως, οι συγκεκριμένες τελικές μαζί με εκείνη του Αλεξανδρόπουλου στο δεύτερο μέρος, δεν ξεπέρασαν τα 0.14 xGoals, αριθμός που είναι και ο μικρότερος για την φετινή σεζόν του «τριφυλλιού».
Ο Γιοβάνοβιτς, πάντως, από τις προγραμματικές του δηλώσεις είχε ξεκαθαρίσει πως θα προσπαθήσει να φτιάξει έναν κανονικό Παναθηναϊκό, μια ομάδα που θα νικά με το ποδόσφαιρό της και μέχρι τώρα είναι απόλυτα συνεπής στην μοναδική «υπόσχεση» που έδωσε στον κόσμο της ομάδας.
Comments