Η FIFA προχωρά το πλάνο για Μουντιάλ κάθε δυο χρόνια, η UEFA είναι έτοιμη να αποσυρθεί από τις διοργανώσεις.
Πολλά μπορούν να συμβούν σε δυο χρόνια. Κυβερνήσεις να ανέβουν και να πέσουν, αλλά ένα ολόκληρο Μουντιάλ με προκριματικούς γύρους κι ένα τουρνουά 48 ομάδων; Μπα… Κι όμως η τρελή ιδέα του Ινφαντίνο προσπαθεί να γίνει πράξη, κάτι που έχει ως συνέπεια τη… μάχη! Ναι, το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο βρίσκεται σε κρίση και η διαμάχη FIFA και UEFA μπορεί να επηρεάσει συθέμελα τον βασιλιά των σπορ. Οι διαφωνίες πολλές και οι αναλυτές μιλούν ξεκάθαρα για μάχη μέχρι… νοκ άουτ!
Στη κόκκινη γωνία έχουμε την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τον υπεύθυνο παγκόσμιας ανάπτυξης του αθλήματος Αρσέν Βενγκέρ, εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες από τη Σαουδική Αραβία μέχρι και τη Νότια Αφρική, αλλά και περισσότερους από 80 διάσημους πρώην προπονητές και παίκτες όπως οι Γκραντ, Τζέι Τζέι Οκότσα και Μάικλ Όουεν.
Στη μπλε γωνία έχουμε την Ευρώπη: την UEFA, τα πρωταθλήματα, τις ομάδες, τους οπαδούς. Οι τελευταίοι έχουν τα λεφτά, τους παίκτες και πρόσφατους Παγκόσμιους πρωταθλητές. Οι πρώτοι έχουν τις ψήφους.
Κάπως έτσι ξεκινούν όλες οι διαμάχες στην πολιτική σκηνή του ποδοσφαίρου οι οποίες στο τέλος καταλήγουν σε έναν συμβιβασμό. Στην αρχή γκρίνια, αλλά έπειτα η απόσταση μικραίνει και κάπου τα βρίσκουν…
Αυτή τη φορά όμως φαίνεται πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι παρόμοιο.
Η ΕCA… φωνάζει: «Δεν υπάρχει χώρος, οι παίκτες δεν αντέχουν»
Η ECA ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι μπορεί να συμβεί μέσα σε 24 μήνες, αφού έπειτα από δυο χρόνια και συνέδριο έγινε κι εκλέχθηκε νέος πρόεδρος και όλα πήγαν καλώς. Ναι, τα τσεκούρια του πολέμου… θάφτηκαν, οι περισσότεροι «προδότες» συγχωρέθηκαν, εκείνοι που ακόμα εμμένουν στο πρότζεκτ της ECL δεν αναφέρθηκαν, απονεμήθηκαν βραβεία ενώ έγινε και μια εποικοδομητική κουβέντα σχετικά με τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση του Covid-19 στα γήπεδα. Μα πάνω από όλα η ECA ενώθηκε ενάντια σε έναν κοινό εχθρό: το ποδόσφαιρο των εθνικών ομάδων. Κάπως έτσι για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε σωστό το ρητό πως ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.
Η απάντηση προς τη… FIFA έκανε θόρυβο: «Απλά δεν υπάρχει χώρος, οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να παίξουν περισσότερα παιχνίδια, αυτό είναι αναμφίβολο».
Με το υφιστάμενο καλεντάρι δεν υπάρχει χώρος, οπότε δεν μπορεί να αλλάξει και η παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή. Σε ποιον δεν αρέσει η τετραετία, ακόμα και η τριετία θα μπορούσε να γίνει δεκτή, αλλά η FIFA έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, έκανε γνωστά τα σχέδιά της σε όλες τις Ομοσπονδίες, πως το 2026 είναι έτος αλλαγής!
Ο ρόλος του Αρσέν Βενγκέρ και το πλάνο της FIFA!
Πολλά έχουν ειπωθεί για όσα έλεγε πριν αναμειχθεί με τη FIFA όταν ακόμα βρισκόταν στους πάγκους σε σχέση με όσα λέει τώρα, όμως η αλήθεια είναι πως και στο παρελθόν υπήρχαν κάποια κοινά στη ρητορική του.
Ο Αρσέν Βενγκέρ όσο βρισκόταν στον πάγκο της Άρσεναλ διαμαρτυρόταν για τα παράθυρα των εθνικών ομάδων και τα τουρνουά που διεξάγονταν στην Αφρική, όμως ποτέ δεν βρέθηκε απέναντι στις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων με την προϋπόθεση να υπάρχει η σωστή αναλογία.
Για εκείνον λοιπόν η σωστή αναλογία είναι ένας μήνας προκριματικών (Οκτώβριος) και ακόμη ένας κατά τη διάρκεια του οποίου θα διεξαχθεί η τελική φάση του Μουντιάλ (Ιούνιος ή Ιούλιος). Παράλληλα θα υπάρχει μια υποχρεωτική περίοδος ξεκούρασης 25 ημερών για τους ποδοσφαιριστές κάθε καλοκαίρι, ενώ η αναλογία των παιχνιδιών θα είναι 80-20 υπέρ των των συλλόγων.
Προκειμένου να συμβεί αυτό, τα φιλικά αλλά και άλλες υποδεέστερες διοργανώσεις, όπως το Nations League θα πρέπει να καταργηθούν. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη διεξαγωγή Μουντιάλ κάθε δυο χρόνια, χωρίς να επιφέρει περισσότερους τραυματισμούς στους ποδοσφαιριστές.
Ο Ινφαντίνο λατρεύει την ιδέα για αρκετούς λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι ότι τα οικονομικά της FIFA θα εκτοξευθούν. Η Ομοσπονδία κερδίζει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε τετραετία και τα περισσότερα εξ αυτών έρχονται τον χρόνο της διεξαγωγής της τελικής φάσης. Αντίθετα, η UEFA κερδίζει περίπου 11 δισεκατομμύρια μέσα στο ίδιο διάστημα για το EURO. Διπλάσια Παγκόσμια Κύπελλα σημαίνει διπλάσια πολιτική υποστήριξη, διπλάσια… χόμπι δίπλα σε πολιτικούς ηγέτες, και διπλάσιες πιθανότητες να κερδίσεις το Νόμπελ Ειρήνης. Πραγματικά η χαρά για έναν πρόεδρο της FIFA είναι ατελείωτη.
Τι θα γίνει με τους… άλλους;
Το status quo λειτουργεί μέχρι στιγμής άψογα για την UEFA και τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, αλλά όχι τόσο καλά για τα υπόλοιπα 211 μέλη που δεν έχουν τόσο μεγάλες και επικερδείς διοργανώσεις. Εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις της FIFA για να οργανώσουν προγράμματα ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στη χώρα τους. Αυτό ακριβώς εννοεί ο Ινφαντίνο όταν μιλά για επέκταση του παιχνιδιού και περισσότερες ευκαιρίες σε έθνη που θέλουν να συμμετέχουν με τη σειρά τους σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Έχει ήδη διευρύνει τον αριθμό των ομάδων από 32 σε 48 και τώρα πλέον θέλει να διπλασιάσει τις διοργανώσεις. Αυτή είναι η ατζέντα του.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μόνο 79 χώρες έχουν πάρει μέρος σε Μουντιάλ, 21 εκ των οποίων έχουν συμμετάσχει μόλις μια φορά και άλλες 38 έχουν μόλις τρεις ή και λιγότερες συμμετοχές στα 21 συνολικά Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν πραγματοποιηθεί. Καναδάς, Κίνα και Ινδονησία έχουν παίξει μόλις μια φορά, ενώ χώρες που λατρεύουν το ποδόσφαιρο όπως η Τουρκία και η Σενεγάλη μόλις δυο. Αίγυπτος, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού και Νότια Αφρική έχουν με τη σειρά τους τρεις συμμετοχές, ενώ η Ινδία καμία.
Από την άλλη 14 συνολικά χώρες έχουν αγωνιστεί σε περισσότερα από τα μισά Μουντιάλ: Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Ουρουγουάη και 10 ακόμη χώρες από την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι έχουν κατακτήσει το τρόπαιο συνολικά 12 φορές σε 21 Μουντιάλ, ενώ μόλις δυο φορές δεν υπήρξε ευρωπαϊκή χώρα σε τελικό (1930, 1950). Στα τελευταία τέσσερα Μουντιάλ, το τρόπαιο κατέληξε στην Ευρώπη τρεις φορές.
Παρόμοια διαβάθμιση υπάρχει και στο ranking της FIFA. Έξι ομάδες από τις πρώτες 10 και 13 από το τοπ 20 είναι ευρωπαϊκές. Η χώρα της Αφρικής με το μεγαλύτερο ranking είναι η Σενεγάλη που βρίσκεται στην 21η θέση, ενώ η καλύτερη της Ασίας, Ιαπωνία, βρίσκεται στην 24η.
Το ίδιο μονοπωλιακό καθεστώς επικρατεί και σε συλλογικό επίπεδο. Σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό μάλιστα. Οι ευρωπαϊκές ομάδες έχουν κερδίσει 13 από τα 17 Μουντιάλ συλλόγων, μια διοργάνωση η οποία δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα στη FIFA σε οικονομικό επίπεδο. Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν προκαλεί εντύπωση ότι μόνο η Φλαμένγκο είναι η μοναδική μη ευρωπαϊκή ομάδα που έχει μπει στη λίστα της Delloite των 20 κορυφαίων κλαμπ με τα περισσότερα ετήσια έσοδα.
Όταν το θέτεις έτσι, είναι λογικό να συμπεράνεις γιατί 166 μέλη της FIFA υπερψήφισαν την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για Μουντιάλ κάθε δυο χρόνια. Η Αφρικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου μάλιστα το πήγε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας πως δεν χρειάζονται περισσότερες διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της. Όλα τα μέλη ψηφίζουν υπέρ με 54 ψήφους!
Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Μαλδίβες που βρίσκονται στον πάτο του ranking πρόσθεσαν ακόμη τρεις θετικές ψήφους.
Κυριαρχεί η Ευρώπη και στους συλλόγους!
Είναι… κακή η UEFA που διαφωνεί με τη FIFA;
Η ειλικρινής απάντηση σε αυτό είναι πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα συμβεί, γιατί ποτέ πριν δεν υπήρχε μια τόσο περίπλοκη και ευρεία διαμάχη τέτοιας κλίμακας και διάρκειας.
Έχει δίκιο ο Βενγκέρ όταν θέλει τα έξι ετήσια παράθυρα των εθνικών ομάδων να συμπυκνωθούν σε δυο χωρίς να προσθέσει παραπάνω παιχνίδια και να εξωθήσει στα όριά του το σύστημα;
Η FIFA είναι πεπεισμένη ότι φίλαθλοι και παίκτες λατρεύουν το ποδόσφαιρο των εθνικών ομάδων, με τα φετινά Euro και Copa America να την επιβεβαιώνουν. Όμως θέλουν όντως οι φίλαθλοι τη διπλάσια ποσότητα αγώνων; Τους ρώτησε ποτέ κανείς;
Δεν έχουν γίνει αμέτρητες συζητήσεις εδώ και μια δεκαετία για το ότι τα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για να διεξάγονται οι πιο σημαντικοί αγώνες;
Η FIFA θέλει ακόμα να αναδιοργανώσει πλήρως το Μουντιάλ συλλόγων και να το κάνει τόσο ανταγωνιστικό όσο μια εγχώρια διοργάνωση;
Ακόμη κι αν η FIFA καταφέρει να διευθετήσει το νομικό πλαίσιο για τη νέα μορφή του Μουντιάλ, θα αλλάξει κάτι πραγματικά; Πριν από 2,5 χρόνια κατάφερε να ξεπεράσει το ευρωπαϊκό εμπόδιο και να λάβει την κανονιστική έγκριση για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Όμως τώρα φαίνεται ότι η FIFA είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει αυτήν ιδέα χωρίς να την δοκιμάσει ποτέ, προκειμένου να προγραμματίσει περισσότερα Παγκόσμια Κύπελλα.
Υπέρ, κατά και… δεν ξέρω/δεν απαντώ: Τα «στρατόπεδα» του project
Στην πρώτη ανάγνωση, δύο είναι οι ξεκάθαρα αντιμαχόμενες πλευρές. Η FIFA, ασφαλώς, που εισηγείται το project και η UEFA από την άλλη, που απειλεί με μποϊκοτάζ αν αυτό περάσει επίσημα. Η αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων Συνομοσπονδιών του ποδοσφαίρου εντείνεται και στην κλιμάκωσή της οι υπόλοιπες παίρνουν σιγά-σιγά θέση. Μέχρι στιγμής, η FIFA έχει πάρει με το μέρος της την AFC (Ασία), την CAF (Αφρική) αλλά και την CONCACAF (Βόρεια & Κεντρική Αμερική), κάτι που έχει γίνει αντιληπτό έμμεσα ή άμεσα.
Το βαρύ «χαρτί» της UEFA είναι η CONMEBOL (Νότια Αμερική), που έχει ταχθεί επισήμως στο πλευρό του Αλεξάντερ Τσέφεριν κι αντιτίθεται του Μουντιάλ ανά διετία. Και είναι ομολογουμένως το πιο σημαντικό από τους διαθέσιμους «παίκτες». Μπορεί οι συνομοσπονδίες Αφρικής, Ασίας και Βορειο-κεντρικής Αμερικής να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο της FIFA, όμως, ποιος αμφιβάλλει ότι με τις ευρωπαϊκές και νοτιοαμερικανικές χώρες εκτός κάδρου στο πλαίσιο του δικού τους «εκβιασμού», θα μπορεί να λάβει χώρα και προσοχή η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση που λέγεται Μουντιάλ;
Η ομοσπονδία της Ωκεανίας προς το παρόν παραμένει σιωπηλή, αλλά το πιθανότερο είναι να επιλέξει την πλέον επικρατούσα πλευρά, όπως αυτή θα διαμορφώνεται το προσεχές διάστημα.
Από κει και πέρα, ο έτερος συμπαίκτης του Τσέφεριν είναι οι Λίγκες. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση Λιγκών (ELA), όσο και το παγκόσμιο, World Leagues Forum, έχουν συνταχθεί εξαρχής με την UEFA, με κοινή συνείδηση ότι ένα Μουντιάλ ανά δύο χρόνια θα έχει επιπτώσεις στους παίκτες και κατά συνέπεια στη διάθεσή τους μέσα στη σεζόν και την συνεπακόλουθη ποιότητα των πρωταθλημάτων.
Ποιος μένει στο «τραπέζι»; Η ECA ως σύνολο, αλλά και οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ως ξεχωριστό κεφάλαιο. Αφ’ ενός γιατί η πρώτη παίζει σημαντικό ρόλο και θα προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε όποιο «στρατόπεδο» ενταχθεί, αφ’ ετέρου διότι τα κλαμπ έχουν τον τελευταίο λόγο στην πιο σημαντική συνιστώσα για ένα Μουντιάλ: τους ποδοσφαιριστές.
Όσο ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, πρόεδρος της ECA και άρρηκτος συνεργάτης του Τσέφεριν τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τη σύμπλευσή τους στον «πόλεμο» κατά της European Super League, περιορίζεται σε μισόλογα και ασκεί κριτική για κάθε ζήτημα εκτός του πλάνου διετίας, όπως συνέβη στο τελευταίο meeting της ECA, τόσο η FIFA βλέπει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία, να πείσει και να πάρει με το μέρος της σταδιακά τους συλλόγους για το νέο Μουντιάλ.
Σε αυτόν τον διαχωρισμό, η πλευρά των οπαδών έκανε ξεκάθαρη την αντίθεσή της με το Μουντιάλ ανά δύο χρόνια από την πρώτη στιγμή, με πάνω από 50 οργανισμούς κι ενώσεις φιλάθλων απ’ όλο τον πλανήτη να μιλούν για «εύθραστη ισορροπία» που θα καταρρεύσει οριστικά μεταξύ εγχώριων και διεθνών διοργανώσεων, καλενταριών, «προϊόντων». Και στη μέση, η FIFPRO, το παγκόσμιο όργανο των ποδοσφαιριστών, που «νίπτει τας χείρας του» για τις νέες διοργανώσεις ή τις οποιεσδήποτε αλλαγές, ζητώντας διπλωματικά μόνο την προστασία των ποδοσφαιριστών χωρίς περαιτέρω ματς μέσα στη σεζόν.
πηγή: gazzetta.gr
Comments