0

Οι 13 πιο δυνατές στιγμές της ιστορικής έδρας του Παναθηναϊκού.

1) Η σκέψη του Καλαφάτη και η έναρξη της υλοποίησης

Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαφάτης αναζητούσε έναν χώρο όπου θα στεγαστούν όλα τα πράσινα τμήματα που υπήρχαν τότε. Μετά από αρκετές μέρες λοιπόν ο Καλαφάτης είδε τον χώρο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ζήτησε από τον Δήμο να του τον παραχωρήσει. Σύμφωνα λοιπόν με ιστορικές πηγές, ο Καλαφάτης ήρθε σε σύγκρουση αρκετές φορές με τον Δήμο και μετά από εμπλοκή του πρίγκιπα Νικόλαου (γιος του Βασιλιά Γεώργιου Α΄) η λύση δόθηκε. Σαν σήμερα λοιπόν πριν 100 χρόνια  η Λεωφόρος παραχωρήθηκε στο τριφύλλι έναντι ενός συμβολικού ποσού.

2) Το πρώτο διεθνές ματς στη Λεωφόρο

Στις 26 Απριλίου του 1925 ο Παναθηναϊκός έδωσε στην Λεωφόρο το πρώτο διεθνές παιχνίδι του. Συγκεκριμένα οι πράσινοι υποδέχθηκαν τότε την Γιουγκοσλαβική Βιτόρια Ζάγκρεμπ. Το ματς ήρθε 1-1, με τον κόσμο που βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου να πανηγυρίζει έξαλλα την πρώτη μεγάλη πράσινη επιτυχία. Η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθούσαν τον επόμενο αιώνα.

 

3)Το ιστορικό 8-2 επί του Ολυμπιακού στο πρώτο ντέρμπι στην ιστορική έδρα του τριφυλλιού

Είναι ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο σκορ σε ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού και δύσκολα θα καταρριφθεί. Την 1η Ιουνίου του 1930 οι πράσινοι υποδέχονταν για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό στην έδρα τους. Το τριφύλλι σκόρπισε τον Ολυμπιακό, επικράτησε με 8-2, σε μία αναμέτρηση που έμεινε για πάντα στην ιστορία.

4) Όταν υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία μετά το 1944

Κατά τη διάρκεια της κατοχής η Λεωφόρος είχε επιταχθεί από τους Ναζί. Ο διευθυντής του γηπέδου της Λεωφόρου, Αντώνης Βρεττός, λίγες ημέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα, υψώνει πρώτος στο γήπεδο της Λεωφόρου και στον αττικό ουρανό την ελληνική σημαία ως σύμβολο Ελευθερίας.

5) Η δημιουργία του Τάφου του Ινδού 

Το 1960 ο Παναθηναϊκός έγινε ο πρώτος σύλλογος στη χώρα που είχε όλες τις εγκαταστάσεις μαζεμένες σε ένα χώρο. Συγκεκριμένα τότε δημιουργήθηκε ο Τάφος του Ινδού. Εκεί φιλοξενήθηκαν οι αγώνες μπάσκετ του συλλόγου και γράφτηκαν οι πρώτες επιτυχίες.

6) Η έδρα του Παναθηναϊκού στην πορεία για το Γούμπλεϊ και η πρόκριση στον τελικό με νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα

Ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 1970-71 πέτυχε κάτι που ειδικά στις μέρες μας και όχι μόνο μοιάζει ακατόρθωτο. Οι πράσινοι τη σεζόν εκείνη με τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο τους έφτασαν μέχρι τον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Highlight βέβαια της πορείας αυτής ήταν η νίκη με 3-0 επί του Ερυθρού Αστέρα στις 28 Απριλίου του 1971. Οι πράσινοι στην πρώτη αναμέτρηση είχαν ηττηθεί με 4-1 στο Βελιγράδι και το έργο των ποδοσφαιριστών του Φέρεντς Πούσκας ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολο στη ρεβάνς. Τελικά το τριφύλλι με δύο γκολ του Αντωνιάδη και ένα του Καμάρα ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ και πήραν την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Η Λεωφόρος ήταν κατάμεστη με τον κόσμο να δημιουργεί μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα.

7) Η πρόκριση της Εθνικής στα τελικά του Euro 1980 πέρασε από την Λεωφόρο

Η Εθνική ομάδα το 1980 συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Η Εθνική μας ομάδα έπαιξε το πιο κρίσιμό της ματς στο γήπεδο της Λεωφόρου. Συγκεκριμένα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1979 η Ελλάδα υποδεχόταν την Σοβιετική Ένωση. Στην γεμάτη Λεωφόρο τότε η Εθνική επικράτησε 1-0 με γκολ του Νικολούδη και πήρε την πρόκριση στα τελικά του Euro του 1980, όπου μάλιστα συμμετείχαν μόλις 8 ομάδες τότε.

8) Όταν μετονομάστηκε σε «Απόστολος Νικολαϊδης»

Ο Απόστολος Νικολαϊδης ήταν μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της πράσινης ιστορίας. Ήταν ένας εκ των κορυφαίων αθλητών του τριφυλλιού και φυσικά ένας εκ των κορυφαίων παραγόντων. Η προσφορά του στον Παναθηναϊκό ήταν μεγάλη και για τον λόγο αυτό ένα χρόνο αφότου έφυγε από την ζωή, το 1981 η Λεωφόρος Αλεξάνδρας μετονομάστηκε σε γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης».

 

 

9)Όταν ο Παναθηναϊκός υπέταξε την Άρσεναλ στη Λεωφόρο

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2001, ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την Άρσεναλ στη Λεωφόρο για τους ομίλους του Champions League. Η μεγάλη αγγλική ομάδα ηττήθηκε με 1-0 από το τριφύλλι. Σκόρερ για τον Παναθηναϊκό τότε ο Γιώργος Καραγκούνης με κεφαλιά – ψαράκι. Μια από τις πολλές μεγάλες νίκες που πέτυχε το τριφύλλι εκείνη την σεζόν.

10) Η νίκη επί της Μπαρτσελόνα με σκόρερ τον Μπασινά

Ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2001-02 πραγματοποιούσε μια πραγματικά εκπληκτική πορεία. Οι πράσινοι στους «8» της διοργάνωσης κλήθηκαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα. Το τριφύλλι με σκόρερ τον Μπασινά από την άσπρη βούλα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του. Στη ρεβάνς έχασε την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League για μόλις λίγα εκατοστά.

11) Η τεσσάρα επί της Φενέρ στην κατάμεστη Λεωφόρο

Τη σεζόν 2002-03 ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της τουρκικής Φενέρ για να πάρει την πρόκριση στους 32 του Κυπέλλου Ουέφα. Το πρώτο ματς είχε λήξει 1-1, όμως οι πράσινοι είπαν την τελευταία λέξη στην Λεωφόρο . Στις 14 Νοεμβρίου του 2002 οι πράσινοι σκόρπισαν την τουρκική Φενέρμπαχτσε με μια μεγαλειώδη εμφάνιση και προκρίθηκαν στους «32» του θεσμού. Συγκεκριμένα, το τριφύλλι προηγήθηκε με γκολ του Λυμπερόπουλου, διπλασίασαν τα τέρματα τους με σκόρερ τον Γκούμα ενώ το τρίτο και το τέταρτο γκολ το πέτυχαν οι Μικάελσεν και Βαζέχα αντίστοιχα. Το μόνο που είχαν καταφέρει οι Τούρκοι ήταν να μειώσουν σε 2-1.

12) Η πρόκριση της Εθνικής στα τελικά του Euro 2004

Η Εθνική Ελλάδος είχε ως έδρα την Λεωφόρο κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Euro 2004. Στις 11 Οκτωβρίου του 2003 η Εθνική υποδεχόταν την Βόρειο Ιρλανδία. Η Λεωφόρος ήταν κατάμεστη και με νίκη η Εθνική μας προκρινόταν στο Euro της Πορτογαλίας. Ο Βασίλης Τσιάρτας με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έδωσε τη νίκη  και σφράγισε την πρόκριση. Ποιος να πίστευε όμως ότι στη συνέχεια η Εθνική θα έφτανε στο σημείο να το κατακτήσει.

13) Το νταμπλ του 2004

Ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο της Λεωφόρου πανηγύρισε το πρώτο του νταμπλ μετά από 9 χρόνια ανομβρίας. Η πολύ καλή ομάδα του τριφυλλιού τότε είχε σφραγίσει το πρωτάθλημα με την εκτός έδρας νίκη επί του Πανηλιακού, ενώ το κύπελλο το κατέκτησαν με επικράτηση με 3-1 επί του Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη. Το τριφύλλι στέφθηκε νταμπλούχο στις 24 Μαϊού του 2004 σε μια μοναδική γιορτή.

«Επένδυση μαμούθ στον Βοτανικό – Γήπεδο 38,5-40 χιλ. θέσεων το καλοκαίρι του 2026»

Previous article

Μποντιρόγκα: «Ανατριχιάζω όταν θυμάμαι την υποδοχή στο Σπόρτιγκ»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.