0

Η μόνιμη απουσία προσωπικότητας και νοοτροπίας νικητή του Παναθηναϊκού της τελευταίας 6ετίας, που δεν μπορεί να “γυρίσει” σκορ, όταν παίρνουν -πρώτοι- προβάδισμα οι αντίπαλοί του.

Ο Παναθηναϊκός έχει πρόβλημα στο να παίρνει νίκες όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ. Σαφώς όμως κι αυτό το πολύ σοβαρό “πρόβλημα” δεν γεννήθηκε φέτος… Κι ας έχουν ισοπεδωθεί όλα τα αρνητικά ρεκόρ του Παναθηναϊκού εκτός έδρας (ισοφάριση των περισσότερων ηττών-8), την ώρα που το κοντέρ “γράφει” ήδη 10 ήττες στη σούμα σε 24 ματς.

Οι ρίζες είναι πολύ πιο βαθιές και πάνε χρόνια πίσω… Τουλάχιστον μία εξαετία! Σε ένα “φαινόμενο” που έχει γίνει πλέον “κανόνας” κι όχι… εξαίρεση. Όπως θα έπρεπε να είναι για μία ομάδα του βεληνεκούς του “τριφυλλιού” κι όπως είπε χωρίς πολλές περιστροφές κι ο αρχηγός του Δημήτρης Κουρμπέλης, λίγο μετά τη (νέα) ήττα από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Είναι πλέον παγιωμένο: Εάν ο Παναθηναϊκός δεχθεί πρώτος γκολ (σε αγώνα πρωταθλήματος), “σβήνει” και μετά δεν “γυρίζει” το σκορ ποτέ…

Ή για να ακριβολογούμε σχεδόν… ποτέ, καθώς αυτό το 6,67% που έχει καταγράψει, αγγίζει τα όρια του ελάχιστου και του τίποτα, για ένα κλαμπ σαν τον Παναθηναϊκό!

Οι τέσσερις ανατροπές σε 60 ματς

Από τις αρχές της αγωνιστικής περιόδου 2016/17 μέχρι και το προ ημερών ματς στο Αγρίνιο, οι “πράσινοι” έχουν δει 60 φορές τους αντιπάλους τους να σκοράρουν πρώτοι στο ματς. Εξ αυτών κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την ολική ανατροπή, μόλις σε 4 περιπτώσεις. Αυτό το… 6,67% που αναγράφηκε λίγο πιο πάνω. Μόλις 4 φορές! Ποιες ήταν αυτές;

  1. Στο τελευταίο ματς των playoffs της περιόδου 2016/17, όταν έφεραν… Τούμπα την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη κι απ’ το 1-0 και το 2-1, έφυγαν νικητές με 2-3 χάρις το γκολ του Γκιγέρμο Μολίνς στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων. Από τότε έχει να νικήσει στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός.
  2. Στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ στις αρχές της σεζόν 2018/19, όταν ο Παναθηναϊκός δημιούργησε ένα σερί πέντε νικών στο ξεκίνημα της χρονιάς και “γύρισε” το σε βάρος του 0-1 απ’ το γκολ του Κριζμάν, με τα τέρματα των Χατζηγιοβάνη και Μακέντα.
  3. Στο συγκλονιστικό αθηναϊκό ντέρμπι με την ΑΕΚ τη 10η αγωνιστική της περιόδου 2019/20, όταν ο Παναθηναϊκός “επέστρεψε” στον αγώνα απ’ το 0-2 (18’ Μπακάκης, 36’ Ολιβέιρα) και με τα τέρματα των Μακέντα (67’), Περέα (70’) και Κολοβέτσιου (88’) έφτασε σε μία φοβερή ανατροπή με 3-2.
  4. Στον εφετινό αγώνα με τη Λαμία, που έγινε στις 22 Νοεμβρίου 2022 στο Πανθεσσαλικό. Εκεί όπου οι “κυανόλευκοι” προηγήθηκαν στο 38’ με τον Αραμπούλι, αλλά το “τριφύλλι” το ανέτρεψε στο β’ μέρος με τα γκολ των Λούντκβιστ (55’), Μακέντα (86’ πέναλτι) και Μαουρίσιο (87’).

Έχασε στο 70% των αγώνων του!

Αυτά και… τέλος. Αν πάει να ψάξει κανείς οτιδήποτε άλλο σ’ αυτή την εξαετία θα ανταμώσει μόνο… θλίψη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων που οι παίκτες του Παναθηναϊκού δέχονταν πρώτοι γκολ απ’ τους αντιπάλους τους σε αγώνες πρωταθλήματος, ακολούθως έσβηνε ο… διακόπτης.

Και το μάξιμουμ που κατάφεραν σε 14 περιπτώσεις ήταν να οδηγήσουν το παιχνίδι -το πολύ- μέχρι το “Χ”. Και πάλι όμως κι αυτό το 23,3% (τα ματς δηλαδή που πήγαν στην ισοπαλία, με τους “πράσινους” να ξεκινούν πίσω στο σκορ) και οι μόλις 26 βαθμοί στη σούμα, απ’ τους 180 που διεκδίκησε (14,4%), φαντάζουν πάμφτωχοι κι… ανέκδοτο για μία ομάδα του επιπέδου του “τριφυλλιού” που θέλει να λέει ότι κυνηγάει υψηλούς στόχους.

Πολύ περισσότερο δε, όταν στα 42 απ’ τα 60 ματς (70%!) που είδε τον αντίπαλό του να σκοράρει πρώτος, δεν κατάφερε στο τέλος να πάρει ούτε τον βαθμό, γνωρίζοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ορισμένες πολύ “βαριές” ήττες, από τον ΠΑΟΚ, τον Αρη και τον Ολυμπιακό.

Αντιθέτως, όταν ο Παναθηναϊκός παίρνει “κεφάλι” στο σκορ, σε αρκετές περιπτώσεις βλέπει τον ουρανό να τον… καταπλακώνει, όπως έγινε εφέτος στην Τρίπολη, στο Ηράκλειο και στην Τούμπα…

Ναι, δεν είναι όλα τα πράγματα “αριθμοί” στη ζωή και στο ποδόσφαιρο. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, η… γλώσσα τους είναι αμείλικτη και λέει αλήθειες. Για την ακρίβεια, είναι η επιτομή της έλλειψης προσωπικότητας και winning mentality, μίας ομάδας που όταν βρεθεί να… κυνηγάει, πίνει θάλασσες και δεν έχει τρόπους “αντίδρασης”

Κι ας έχουν αλλάξει έξι προπονητές (συν ένας διπλός “υπηρεσιακός”) και καμιά 65αριά παίκτες σ’ αυτή τη θλιβερή 6ετία, παραμένει ατελείωτη η “αιμορραγία” βαθμών και στόχων…

Μινχ: «Οι βραδιές Τσάμπιονς Λιγκ στη Λεωφόρο ήταν πραγματικά πάρτι»!

Previous article

Άκου! Έχω φωνή!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.