0

Η πόρτα της κόλασης άνοιξε. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι πλέον ένα σενάριο αλλά από τα ξημερώματα είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση που έχει γίνει στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να γυρίσει το χρόνο πίσω στον καιρό της ρωσικής αυτοκρατορίας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν. Σήμερα στις 9 το βράδυ, οι «27» ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις συνέπειες και τις αντιδράσεις. Αύριο συνεδριάζουν εκτάκτως οι G7 με πρωτοβουλίες του Βερολίνου που έχει την προεδρία αλλά και το ΝΑΤΟ.

Αποθέματα 10 ημερών!

Η Ευρώπη σε ποσοστό πάνω από 40% εξαρτάται από την Ρωσία στο φυσικό αέριο όπως και γύρω στο 30%, στο πετρέλαιο. Ο Πούτιν αν και δήλωσε ότι δεν θα κλείσει τις στρόφιγγες των αγωγών, θεωρείται πλέον αναξιόπιστος. Η ΕΕ αυτή τη στιγμή έχει αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 10 ημερών κατά μέσο όρο στα κράτη – μέλη. Στα διεθνή χρηματιστήρια, επιταχύνεται το ράλι που ξεκίνησε στις τιμές της ενέργειας τους τελευταίους μήνες ανεξάρτητα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το φυσικό αέριο παρουσίασε αυξήσεις πάνω από 30-40% μέσα σε λίγες ώρες. Ο εφιάλτης της ακρίβειας χτυπάει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά όχι μόνο του φτωχότερου Νότου αλλά και των χωρών με ισχυρές οικονομίες.

Ταμείο Στήριξης

«Είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΚΥΣΕΑ. «Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν» όπως τόνισε. Στην Σύνοδο Κορυφής θα καταθέσει τρεις προτάσεις:UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen

Την δημιουργία ενός Ταμείου στήριξης στον τομέα της ενέργειας ανάλογου με το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο ήρθε για να καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία προκειμένου να συγκρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα ο δανεισμός που θα ήταν στα ύψη για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ εάν κατέφευγαν στις αγορές μεμονωμένα. Τα κονδύλια θα μπορούσαν να προέλθουν με εγγυήσεις τις μελλοντικές εισπράξεις από τα δικαιώματα ρύπων καθώς τα υπάρχοντα έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Όλοι οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί για το 2022 βρίσκονται στον αέρα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η υιοθέτηση πιο χαλαρών δημοσιονομικών κανόνων προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη ιδιαίτερα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους όπως είναι και η δική μας.
Το πάγωμα του Nortd Stream 2 από την Γερμανία δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς τις εναλλακτικές αγορές στις οποίες θα πρέπει να καταφύγουν πολλές χώρες για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πιθανόν ωριμάζει η ιδέα που ήδη έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα κράτη της ΕΕ να κάνουν από κοινού παραγγελίες για φυσικό αέριο, ώστε να πέσει το κόστος, όπως, συνέβη και με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Νέο πακέτο κυρώσεων

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής είναι ένα νέο πακέτο «μαζικών και στο στοχευμένων κυρώσεων» σε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκλείοντας την πρόσβασή της στις τεχνολογίες και τις αγορές που είναι κλειδί για τη χώρα, όπως τόνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της για εκσυγχρονισμό» τόνισαν. «Θα παγώσουμε το ενεργητικό της Ρωσίας στην ΕΕ και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές». Γι αυτόν τον λόγο η ΕΕ ενεργεί σε συνεννόηση με τους εταίρους και συμμάχους της, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, αλλά και την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Η Κίνα κρατάει ίσες αποστάσεις και καλεί τις δύο πλευρές (Ρωσία, Ουκρανία) να δείξουν αυτοέλεγχο.

Προσάρτηση;

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αυτήν την στιγμή ως που θα το τραβήξει ο Πούτιν. Σε 60 περιοχές της Ουκρανίας εξαπολύει αεροπορικές και στρατιωτικές επιθέσεις σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ. Ο ισχυρισμός του ότι η επίθεση γίνεται για να «αποναζιστικοποιηθεί» και να «αποστρατιωτικοποιηθεί»
η Ουκρανία επιχειρεί να κρύψει τις πραγματικές προθέσεις του που δεν είναι άλλες από την προσάρτηση μεγάλου μέρους της χώρας. Ταυτόχρονα απειλεί τις τρίτες χώρες που θα τολμήσουν να παρέμβουν ότι «θα υποστούν συνέπειες που δεν θα έχουν ξαναδεί στην ιστορία τους».

Ιστορικός αναθεωρητισμός

Η αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών που ανοίγει προβληματίζει έντονα την ΕΕ και βεβαίως την Ελλάδα λόγω Τουρκίας.«Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο ΚΥΣΕΑ. «Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας.»

Ελλείψεις και κενά

Σε εθνικό επίπεδο έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια που θα αφορούν την, «όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας» όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. Θεωρείται αδύνατον η οικονομία να αντέξει ευρεία επιδοματική πολιτική. Όσο για τις ελλείψεις θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα κρατήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο» όπως τόνισε.

 

ΠΑΕ-Ερασιτέχνης-Δήμος-Τράπεζες: Αυτές είναι οι συμβάσεις για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Previous article

Τρεις εβδομάδες έξω ο Γιόβιτς!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.