0

Οι τρεις προηγούμενες φορές που ο Παναθηναϊκός βελτίωσε τη θέση του μέσω των play offs.

Οι 26 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, κατέταξαν τον Παναθηναϊκό στην 5η θέση. Σαφώς μη θετική εξέλιξη, καθώς αν τελείωναν τώρα οι αγωνιστικές υποχρεώσεις το Τριφύλλι θα ήταν εκτός Ευρώπης. Υπάρχει όμως το έξτρα πρωτάθλημα των play offs. Εκεί που κρίνονται τα πάντα.

Οι Πράσινοι καλούνται να ανατρέψουν την κατάσταση. Βελτιώνοντας τη θέση τους έστω κατά μία. Αν το πετύχουν η λογική λέει πως θα έχουν εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή επιστροφή. Για να μη γίνει αυτό, θα πρέπει να αποκλειστούν στο κύπελλο απ’ τη Λαμία και η ομάδα της Φθιώτιδας να το κατακτήσει κιόλας.

Η υποχρέωση του Παναθηναϊκού, μόνο εύκολη δεν είναι. Η ΑΕΚ είναι στο +4 απ’ τους Πράσινους, ο Άρης στο +3. Ομάδες που «καίγονται» για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, καθώς δεν έχουν το… κανονάκι του κυπέλλου αν τους «στραβώσει» κάτι.

Τα play offs βέβαια, μόνο πρωτόγνωρη διαδικασία δεν είναι για τον Παναθηναϊκό. Το Τριφύλλι έχει συμμετάσχει πολλές φορές στο έξτρα πρωτάθλημα. Είτε με την τωρινή του μορφή που μετέχουν οι πρώτες ομάδες, είτε με την προηγούμενη που λάμβαναν μέρος όσες τερμάτιζαν απ’ τη 2η μέχρι την 5η θέση.

Αυτό που θέλει να κάνει τώρα ο Παναθηναϊκός, το έχει επαναλάβει άλλες τρεις φορές στην ιστορία των play offs. Να κερδίσει θέση δηλαδή στην τελική βαθμολογία. Το SDNA σας θυμίζει ποιες ήταν αυτές οι περιπτώσεις:

2007-08

Σε μια «τρελή» σεζόν όπου το πρωτάθλημα κρίθηκε στο τέλος λόγω της απόφασης για το Απόλλων Πόντου-Ολυμπιακός. Η περιβόητη υπόθεση Βάλνερ. Στα play offs ο Παναθηναϊκός μπήκε ως τρίτος στη βαθμολογία. Δεύτερη είχε τερματίσει η ΑΕΚ, ενώ πιο πίσω ήταν Άρης και Πανιώνιος.

Η Ένωση άρχισε τη διαδικασία με 8 βαθμούς (τότε οι βαθμοί έβγαιναν ανάλογα την τελική διαφορά απ’ την 5η ομάδα της βαθμολογίας που εκ των πραγμάτων άρχιζε χωρίς πόντο). Ο Παναθηναϊκός είχε 7, ο Άρης 2 και ο Πανιώνιος 0.

Η σειρά των αγώνων έμοιαζε κάπως με τα φετινά play offs. Διότι τα δύο πρώτα ματς ήταν εκτός με τον Άρη και εντός με την ΑΕΚ. Τη στιγμή που τώρα οι δύο πρώτες αγωνιστικές είναι οι αντίστροφες (ΑΕΚ εντός, Άρης εκτός).

Ο Παναθηναϊκός είχε εξαιρετική παρουσία στα έξι αυτά ματς και με χαρακτηριστική άνεση τερμάτισε πρώτος στη διαδικασία και συνολικά δεύτερος στο πρωτάθλημα. Ισοπαλία εκτός με τον Άρη (1-1), θρίαμβος στη Λεωφόρο με ΑΕΚ (4-1), νίκες σε Νέα Σμύρνη και «Απόστολος Νικολαϊδης» με Πανιώνιο (2-1 και 3-0), εύκολο 3-1 στην Αθήνα κόντρα στον Άρη και τυπικής διαδικασίας ισοπαλία (1-1) στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ. Έτσι, πιο εύκολα απ’ όσο περίμενε κι ο πιο αισιόδοξος οπαδός του, το Τριφύλλι κέρδισε μία θέση.

2008-09

Εκπληκτική σεζόν στο Champions League, αλλά στο πρωτάθλημα όχι και τόσο. Ο Παναθηναϊκός την πρώτη σεζόν της πολυμετοχικότητας, τερμάτισε 3ος στην κανονική διάρκεια της Super League. Πίσω απ’ τον ΠΑΟΚ, ενώ πίσω του είχε ΑΕΚ και ΑΕΛ.

Οι Θεσσαλονικείς μπήκαν στα play offs με 3 βαθμούς, το Τριφύλλι με 2, η ΑΕΚ 1 και οι Λαρισαίοι κανέναν. Η πρεμιέρα του έξτρα πρωταθλήματος, ήταν κομβική. Ματς στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Ένα εκπληκτικό γκολ του Καραγκούνη έδωσε τη νίκη με 1-0 που ανέτρεψε την κατάσταση. Ακολούθησε εντός έδρας 1-1 με την ΑΕΚ, πριν τις δύο νίκες με την ΑΕΛ (3-1 και 1-0). Στην Αθήνα κόντρα στον ΠΑΟΚ η επικράτηση ήρθε εύκολα (4-1). Παράλληλα όμως, η ΑΕΚ έκανε εξαιρετικά play offs. Ήταν μόλις 3 βαθμούς πίσω πριν το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής.

Εκεί, αν νικούσε η Ένωση έρχονταν τα πάνω κάτω. Ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ ήταν φιλοξενούμενος κι έψαχνε να μη χάσει. Τελικά νίκησε 2-0 και τερμάτισε 2ος στο πρωτάθλημα, βελτιώνοντας τη θέση που είχε στην κανονική διάρκεια.

2013-14

Αν και ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 4ος, πίσω απ’ τον ΠΑΟΚ και μειονεκτώντας στην ισοβαθμία με τον Ατρόμητο, η βαθμολογία των play offs ήταν ισορροπημένη. ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και οι Πράσινοι, είχαν 2 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία. Ο Αστέρας Τρίπολης ακολουθούσε με 0.

Στο Περιστέρι το ματς έληξε ισόπαλο 1-1, όπως και το παιχνίδι στη Λεωφόρο με τον ΠΑΟΚ (1-1). Λίγο καιρό μάλιστα μετά τον θρίαμβο επί της ομάδας της Θεσσαλονίκης στον τελικό κυπέλλου. Δυστυχώς εκείνη η αναμέτρηση στο «Απόστολος Νικολαϊδης» σημαδεύτηκε από επεισόδια. Τα οποία έφεραν την τιμωρία του ΠΑΟΚ με αφαίρεση τριών βαθμών. Στοιχείο που άλλαξε τα δεδομένα στα play offs.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε δύο φορές τον Αστέρα Τρίπολης (3-1 εκτός, 1-0 εντός) και έγινε το απόλυτο φαβορί. Ήθελε ένα βαθμό εντός έδρας με τον Ατρόμητο για να τελειώσει η υπόθεση. Έτσι κι έγινε. 1-1 τελικό και το ματς της Τούμπας ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα (νίκη ΠΑΟΚ 1-0). Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός που είχε τερματίσει ουσιαστικά 4ος στην κανονική διάρκεια της Super League, ανέβηκε 2ος τελικά.

Ένας τελικός από την πρεμιέρα!

Previous article

Το κανάλι που θα δείξει το παιχνίδι

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.