0

Σαν σήμερα το 2003, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα μεγάλο διπλό στην έδρα της Πόρτο.Ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει καταφέρει να πάει δύο διαδοχικές σεζόν στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης στον 21ο αιώνα. Η πρώτη φορά ήταν τη σεζόν 2001/02 με τον αποκλεισμό από την Μπαρτσελόνα στο Champions League. Η δεύτερη ήταν το 2003 με το «τριφύλλι»να χάνει στο όριο την πρόκριση από την Πόρτο του Μουρίνιο. Την Πόρτο την οποία είχε κερδίσει εκτός έδρας σαν σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκείνη τη σεζόν ο Παναθηναϊκός είχε στο ρόστερ του τον κορμό της Εθνικής ομάδας που κέρδισε το EURO του 2004. ΝικοπολίδηςΣεϊταρίδηςΦύσσαςΜπασινάςΚαραγκούνης ήταν βασικοί στην ομάδα που έγραψε ιστορία με τις πορείες της στην Ευρώπη.

Σήμερα θα θυμηθούμε πώς οι «πράσινοι» έφτασαν στη μεγάλη νίκη της 13ης Μαρτίου κόντρα στην Πόρτο. Της Πόρτο που εκείνη τη σεζόν κατέκτησε το UEFA και το πρωτάθλημα Πορτογαλίας και την επόμενη το Champions League. ‘Ηταν η Πόρτο που για προπονητή είχε το Ζοσέ Μουρίνιο ή αλλιώς Special One και οι ποδοσφαιριστές της στην πορεία έγιναν πασίγνωστοι.

ΝτέκοΡικάρντο ΚαρβάλιοΠάουλο Φερέιρα είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η Πόρτο ήταν μια ομάδα που είχε τη νοοτροπία refuse to lose και αυτό αποδείχθηκε και στα ματς με τον Παναθηναϊκό.
Το πρώτο ματς που έγινε σαν σήμερα στο Εστάδιο Ντας Άντας ήταν σημαδιακό. Ήταν η τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης(0-1 με Ολιζαντέμπε,με ίδιο σκορ κέρδισε την Πόρτο το 1995) στην ιστορία του. Αλλά ήταν και η τελευταία ευρωπαϊκή ήττα που υπέστη η Πόρτο στο Ντας Άντας πριν αυτό κατεδαφιστεί και μετακομίσει η ομάδα στο Ντραγκάο λόγω του EURO 2004.

 

Σας θυμίζει κάτι ο Παναθηναϊκός να είναι η τελευταία ομάδα που κερδίζει σε γήπεδο που μετά δε χρησιμοποιείται; Λογικό, γιατί το έχει ξανακάνει το 1996 με την τεράστια νίκη επί του Άγιαξ με γκολ του Κριστόφ Βαζέχα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ.

Το «τριφύλλι» είχε να υπερασπιστεί σκορ πρόκρισης στη ρεβάνς της Λεωφόρου. Η πίεση αυτή σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Μπασινά πριν τον αγώνα με την Πόρτο οδήγησαν στον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού. Το τελικό σκορ ήταν 2-0 υπέρ της Πόρτο με τους Πορτογάλους να περνάνε στην παράταση και αφού στο 43ο λεπτό ο διαιτητής Τέμινκ δεν έχει δει την οφθαλμοφανή παράβαση πέναλτι πάνω στον Ολιζαντέμπε από τον Καρβάλιο.

Σημειολογικά,  δύο φορές έχει αντιμετωπίσει ως γηπεδούχος ο Παναθηναϊκός τοn Μουρίνιο. Και τις δύο έχασε με σκορ 2-0 (2003 με Πόρτο,2008 με Ίντερ). Δύο φορές τον έχει αντιμετωπίσει ως φιλοξενούμενο. Και τις δύο φορές νίκησε η ελληνική ομάδα με σκορ 1-0 (2003,2008). Και πάντα την επόμενη σεζόν ο Πορτογάλος προπονητής κατακτούσε το Champions League.

 

 

πηγή: bnsports.gr

Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Οι αριθμοί των δύο ομάδων

Previous article

Χατζηευστρατιάδου: «Ο Παναθηναϊκός ήρθε για να μείνει»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.