0

Το Financial Fair Play αποτελεί παρελθόν

Μετά από έναν χρόνο διαβουλεύσεων, η UEFA έβαλε μια και καλή στο «συρτάρι» το περίφημο Financial Fair Play, το μέτρο οικονομικού ελέγχου των ευρωπαϊκών συλλόγων που εφαρμόστηκε την τελευταία δεκαετία με στόχο τον περιορισμό των ανισοτήτων και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Και παρά τα διάφορα σενάρια για αυστηρότερο πλαίσιο ως προς τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως για παράδειγμα την εγκαθίδρυση salary cap για όλες τις ομάδες, η διοργανώτρια αρχή προχώρησε σε μία μάλλον ευνοϊκή ρύθμιση ως προς τα πλουσιότερα κλαμπ.

Συγκεκριμένα, η UEFA εισάγει πλαφόν 70% στα έξοδα μιας ομάδας σε σχέση με τα ετήσια έσοδά της. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν για παράδειγμα βάζει στα ταμεία της συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ, τότε θα μπορεί να ξοδεύει συνολικά σε μεταγραφές και μισθούς μάξιμουμ 70 εκατομμύρια ευρώ.

Με πρόσφατη την έκθεση της Deloitte για τους 20 συλλόγους με τα υψηλότερα έσοδα την περασμένη σεζόν, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως το όριο του 70% φανταζει… πολυτέλεια για τα κλαμπ της εν λόγω λίστας. Χαρακτηριστικά, η Μάντσεστερ Σίτι που φιγουράρει στο Νο1, με βάση τα έσοδα 644 εκατομμυρίων ευρώ που κατέγραψε τη σεζόν 2020/21, θα έχει δικαίωμα να ξοδέψει ως και 450 εκατομμύρια ευρώ! Η Ρεάλ Μαδρίτης 448 εκατ. ευρώ, η Μπαρτσελόνα 407 εκατ. ευρώ, η Παρί Σεν Ζερμέν 389 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.

Το νέο πλαίσιο έρχεται σε αντιδιαστολή με όσα προμήνυε τα τελευταία χρόνια ο Αλεξάντερ Τσέφεριν για περαιτέρω περιορισμό των εξόδων των πλουσιότερων κλαμπ, ωστόσο, ήταν, μάλλον αναπόφευκτο με δεδομένο ότι καιροφυλακτούν ανταγωνιστικά projects όπως η European Super League.

 

Κίνηση εκτός του Φράνκαμπ – Σε αυτή την αγορά ψάχνει παίκτη ο ΠΑΟ – Μεταγραφή λόγω Γιόβιτς

Previous article

Εκνευρίστηκε ο Τρινκέρι: “Συγγνώμη, γιατί απρόσμενο το αποτέλεσμα;”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.