0

Ο Έρλινγκ Χάλαντ ήταν το τελευταίο κομμάτι που έλειπε από το εντυπωσιακό ψηφιδωτό της Μάντσεστερ Σίτι, με τους πολίτες να τον κάνουν δικό τους και να δημιουργούν μία ζηλευτή dream team, η οποία τους κόστισε πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από το αγωνιστικό χαστούκι που δέχτηκε στην Μαδρίτη η Σίτι (αποκλεισμός από την Ρεάλ στα ημιτελικά του Champions League) και το οποίο ακούστηκε μέχρι το… Μάντσεστερ, και η ομάδα που σκορπάει το φόβο και τον τρόμο σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες στο Νησί (έχει τρία πρωταθλήματα την τελευταία τετραετία και είναι φαβορί και για τον φετινό τίτλο) έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους ανταγωνιστές της.

Φρόντισε να το κάνει αυτό ενεργοποιώντας την απόλυτη βόμβα, αφού ήρθε σε συμφωνία με την Ντόρτμουντ για τον Έρλινγκ Χάλαντ για να κάνει δικό της από την 1η Ιουλίου τον 21χρονο Νορβηγό επιθετικό, έναν από τους πιο καυτούς παίκτες που κυκλοφορούν στα ευρωπαϊκά γήπεδα τα τελευταία χρόνια.

Η συγκεκριμένη μάλιστα κίνηση ήρθε για να “δέσει το γλυκό”, με τους πολίτες να έχουν δημιουργήσει μία πανάκριβη ομάδα όπου το κάθε μέλος της από τους λεγόμενους βασικούς -αν εξαιρέσει κανείς τον Φόντεν που προήλθε από τα σπλάχνα της- να έχει κοστίσει μία μικρή περιουσία.

Βάσει της ιστοσελίδας Transfermarkt, το κόστος μεταγραφής της ενδεκάδας της Σίτι που ενδεχομένως θα δούμε αρκετές φορές μαζί από τη νέα σεζόν ανέρχεται στα 656.900.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του καθενός από την ίδια ιστοσελίδα, η τρέχουσα αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ανέρχεται σε 810.000.000 ευρώ. Ας τους δούμε ένας προς έναν:

:

Τερματοφύλακας:

Έντερσον (28 ετών, Βραζιλία)

Αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2017 από την Μπενφίκα για να δώσει ασφάλεια κάτω από την εστία και το κατάφερε, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να έχει το κεφάλι του ήσυχο όταν ο Βραζιλιάνος κίπερ είναι στον αγωνιστικό χώρο, μιας που δεν είναι καλός μόνο στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά βοηθάει και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, όντας ικανότατος με τη μπάλα στα πόδια.

  • Κόστος Μεταγραφής: 40.000.000 ευρώ
  • Αξία: 50.000.000 ευρώ

Άμυνα

Κάιλ Γουόκερ (31 ετών, Αγγλία)

Μία από τις πρώτες μεταγραφές της εποχής Πεπ Γκουαρδιόλα στην Σίτι ήταν ο Κάιλ Γουόκερ, με τον Καταλανό να ζητάει ένα δυνατό και αξιόπιστο δεξί μπακ, που να εμπνέει αυτοποπεποίθηση στην άμυνα και να μπορεί να βοηθάει και στην επίθεση και να ανοίγει την κάνουλα για να αποκτηθεί από την Τότεναμ ο Άγγλος διεθνής μπακ.

  • Κόστος Μεταγραφής: 52.700.000 ευρώ
  • Αξία: 25.000.000 ευρώ

Ρούμπεν Ντίας (28 ετών, Πορτογαλία)

Μετά από μία εντός έδρας πεντάρα από την Λέστερ στις αρχές της περασμένης σεζόν, ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν το σκέφτηκε πολύ και έδωσε εντολή για την άμεση απόκτηση του Ρούμπεν Ντίας, με τους πολίτες να προχωρούν σε μία πολυδάπανη μεταγραφή αλλά να δικαιώνονται, με τον υψηλόσωμο μπακ να “κουμπώνει” τέλεια και να μη χρειάζεται χρόνο προσαρμογής για να μετατραπεί στον ηγέτη της γαλάζιας οπισθοφυλακής.

  • Κόστος Μεταγραφής: 68.000.000 ευρώ
  • Αξία: 75.000.000 ευρώ

Εμερίκ Λαπόρτ (27 ετών, Ισπανία)

Η Σίτι του Γκουαρδιόλα είναι σημείο αναφοράς στο αγγλικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με το θελκτικό ποδόσφαιρο που παίζει, με τους μέσους και τους επιθετικούς της να κάνουν τη διαφορά όμως όποιος νομίζει πως αμέλησε την άμυνα, μάλλον λαθεύει οικτρά. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως το καλοκαίρι του 2018 έδωσε γη και ύδωρ για να αποκτήσει τον Εμερίκ Λαπόρτ από την Αθλέτικ και να ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο της αμυντικής λειτουργίας του.

  • Κόστος Μεταγραφής: 65.000.000 ευρώ
  • Αξία: 45.000.000 ευρώ

Ζοάο Κανσέλο (27 ετών, Πορτογαλία)

Ένας από τους παίκτες που εμπιστεύεται με κλειστά μάτια ο Γκουαρδιόλα και του κάνει όλες τις δουλειές πάνω στο χορτάρι είναι ο Ζοάο Κανσέλο, που στην ποδοσφαιρική του ταυτότητα γράφει “αριστερός μπακ” όμως μπορεί να καλύψει με εξίσου μεγάλη επιτυχία πολλές θέσεις πάνω στο χορτάρι: από οργανωτής, μέχρι επιτελικός μέσος, ακόμα και σέντερ μπακ. Τα 65 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για αυτόν, κρίνονται λίγα κατά πολλούς βάσει της τεράστιας χρησιμότητάς του στο χορτάρι.

  • Κόστος Μεταγραφής: 65.000.000 ευρώ
  • Αξία: 60.000.000 ευρώ

Μεσαία γραμμή

Ροδρι (25 ετών, Ισπανία)

Στην εποχή της Μπαρτσελόνα ο Γκουαρδιόλα είχε τον Μπουσκέτς για να ελέγχει το κέντρο έχοντας δίπλα του Τσάβι και Ινιέστα, όμως και επί Σίτι δεν υστερεί σε εγκεφαλικούς και πολυσύνθετους παίκτες, με το παιχνίδι των πολιτών να περνάει από τα πόδια του Ρόδρι, ο οποίος αποτελεί και εξαιρετικό κυματοθραύστη των επιθέσεων των αντιπάλων ομάδων, πριν η μπάλα φτάσει στη μεγάλη περιοχή της ομάδας του.

  • Κόστος Μεταγραφής: 62.700.000 ευρώ
  • Αξία: 70.000.000 ευρώ

Κέβιν Ντε Μπρόινε (30 ετών, Βέλγιο)

Το ότι απορρίφθηκε από τον Ζοζέ Μουρίνιο στην Τσέλσι πριν από μερικά χρόνια αποτελεί ακόμα και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες γκάφες μίας ομάδας (και μάλιστα τοπ επιπέδου) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον Κέβιν Ντε Μπρόινε να είναι το Α και το Ω της Σίτι και να θεωρείται το πιο λαμπρό αστέρι σε έναν γαλαξία αστέρων που έχουν μαζευτεί τα τελευταία χρόνια πάνω από το Έτιχαντ.

  • Κόστος Μεταγραφής: 76.000.000 ευρώ
  • Αξία: 90.000.000 ευρώ

Μπερνάρντο Σίλβα (27 ετών, Πορτογαλία)

Είναι τόσο μεγάλο το ταλέντο του ώστε όταν ο Γκουαρδιόλα θέλει να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του για να πιέσει τον αντίπαλο, δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να τον μετατοπίσει στη μεσαία γραμμή, με τον Μπερνάρντο Σίλβα να αποτελεί έναν από τους πλέον βελτιωμένους παίκτες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Παίκτης για όλες τις δουλειές, που αποτελεί διαρκή πηγή κινδύνων για κάθε άμυνα από όποιο σημείο του γηπέδου και αν αρχίζει τις προσπάθειές του.

  • Κόστος Μεταγραφής: 50.000.000 ευρώ
  • Αξία: 75.000.000 ευρώ

Επίθεση

Φιλ Φόντεν (21 ετών, Αγγλία)

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι μία ομάδα που έχει φτιαχτεί μέσα από ηχηρές μεταγραφές που κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συνολικά, υπάρχει ωστόσο και η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα και αυτή ακούει στο όνομα Φιλ Φόντεν. Το παιδί που αγάπησε τους πολίτες και ονειρευόταν από μικρός να μεταπηδήσει από τα τμήματα υποδομής στην πρώτη ομάδα, είδε το όνειρό του να παίρνει σάρκα και οστά πριν από πέντε χρόνια και τώρα θεωρείται ένας ολοκληρωμένος φορ.

  • Κόστος Μεταγραφής: –
  • Αξία: 90.000.000 ευρώ

Τζακ Γκρίλις (26 ετών, Αγγλία)

Στην Άστον Βίλα ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της γραμμής κρούσης, συνδυάζοντας γκολ και ασίστ αλλά και φαντασία και το απρόβλεπτο στο παιχνίδι του, στοιχεία που οδήγησαν την Σίτι να πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου με την απόκτησή του. Μέχρι στιγμής ο Τζακ Γκρίλις δεν έχει ούτε καν πλησιάσει στο να κάνει απόσβεση των χρημάτων, με τους πολίτες να ευελπιστούν ωστόσο πως μετά από μία χρονιά προσαργογής, του χρόνου θα είναι αλλιώς…

  • Κόστος Μεταγραφής: 117.500.000 ευρώ
  • Αξία: 80.000.000 ευρώ

Έρλινγκ Χάλαντ (21 ετών, Νορβηγία)

Ήταν ένα από τα πιο καυτά ονόματα στο ποδοσφαιρικό μεταγραφικό παζάρι τα δύο τελευταία χρόνια, με τις τοπ ομάδες να κάνουν ουρά στη μάχη της απόκτησής του αλλά την Σίτι να κερδίζει την άτυπη κούρσα συμφωνώντας να καταβάλλει τη ρήτρα των 60.000.000 ευρώ στην Ντόρτμουντ και να δίνει τα χέρια μαζί του για πενταετές συμβόλαιο (θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουλίου). Με αυτόν στην κορυφή, η λέξη αποτυχία θα πρέπει να διαγραφεί από το λεξιλόγιο της Σίτι.

  • Κόστος Μεταγραφής: 60.000.000 ευρώ
  • Αξία: 150.000.000 ευρώ

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτοί οι 11 πρωτοκλασάτοι παίκτες που έχουν κοστίσει έναν πακτωλό χρημάτων στους γαλάζιους του Μάντσεστερ, αφού πολύ μεγάλα ποσά έχουν δοθεί και για άλλους παίκτες που έχουν αρκετές συμμετοχές στην 11άδα τη φετινή σεζόν.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Τζον Στόουνς που αποκτήθηκε με 55.600.000 ευρώ από την Έβερτον (στα 28 εκατ.ευρώ η τρέχουσα αξία του), του Ιλκάι Γκιουντογκάν για τον οποίο δόθηκαν 27.000.00 ευρώ στην Ντόρτμουντ (στα 35 εκατ.ευρώ η τρέχουσα αξία του), όπως επίσης του Ραχίμ Στέρλινγκ που αποκτήθηκε έναντι 63.700.000 ευρώ από την Λίβερπουλ (στα 85 εκατ.ευρώ η τρέχουσα αξία του) αλλά και του Γκαμπριέλ Ζεσούς για τον οποίο δόθηκαν 32.000.000 ευρώ στην Παλμέιρας (με την τρέχουσα αξία του να έχει εκτοξευτεί στα 50 εκατ.ευρώ).

Συμπέρασμα; Τόσο οι βασικοί όσο και αυτοί που έρχονται από τον πάγκο είναι τοπ-παίκτες, με την Σίτι να αγοράζει ακριβά όπως απέδειξε και με την περίπτωση του Έρλινγκ Χάλαντ και να σκοπεύει ακόμα πιο ψηλά. Στην κορυφή της Ευρώπης φυσικά που ήταν και είναι το μεγάλο απωθημένο της από τότε που έπεσε στα χέρια Σαουδάραβων ιδιοκτητών στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα…

Ανεβάζει την… ένταση στις προπονήσεις του ο Νέντοβιτς

Previous article

Γκάιτς: «Έχουμε την ποιότητα και την ικανότητα να νικήσουμε στο Ρέντη»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.