0

Το 2019, η Τσεχία είχε δείξει μια από τις αποτελεσματικότερες άμυνες απέναντι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, κάνοντάς τον να υποπέσει σε επιθετικά φάουλ, να είναι αναποτελεσματικός και τελικά να αποβληθεί. Λίγα χρόνια μετά, στο πρώτο ημίχρονο της φάσης των 16, ο ασταμάτητος μέχρι τότε Γιάννης μπαίνει στο ματς ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και τελειώνει το πρώτο ημίχρονο με…4 πόντους.

 

Η Τσέχικη ομάδα, ακολουθώντας ένα όχι τόσο ευχάριστο στο μάτι, αλλά αποτελεσματικό πλάνο κράτησε τον Γιάννη χαμηλά, σούταρε εξαιρετικά για τρεις , χαμήλωσε το tempo και με τη σφραγίδα του ηγέτη της, Τόμας Σατοράσνκι, που μετρούσε 9 ασίστ στο ημίχρονο φαινόταν να έχει το μομέντουμ με το μέρος της.

Ως γνωστόν όμως, οι μεγάλοι παίκτες ξεχωρίζουν όταν βρίσκονται με τη πλάτη στον τοίχο. Όταν κόντρα σε μια συνθήκη, μπορούν να αλλάξουν τα πάντα και να πάρουν μαζί τους όλη την ομάδα.  Ο σπουδαίος Αντετοκούνμπο έδωσε τα πάντα και ήταν ασταμάτητος και στις δύο πλευρές του παρκέ. Και αυτό είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες: αν το ματς δε του βγει επιθετικά, θα κάνει τα πάντα, θα γίνει χαμάλης πολυτελείας, θα πηδήξει σε όλα τα ριμπάουντ, θα ρίξει τάπες και θα βοηθήσει έτσι την ομάδα του. Ο τελικός απολογισμός του έγραψε 27 πόντους, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 1 τάπα, με 23 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, τεράστιες άμυνες και φυσικά 2/2 τρίποντα στο τελευταίο 2λεπτο του αγώνα.

Ο δρόμος προς τη νίκη όμως κάθε άλλο παρά εύκολος ήταν. Η Τσεχία έχτισε ένα ιδιόμορφο τοίχος, όπου στην ουσία και οι 5 παίκτες της ήταν πάνω στο Γιάννη αφήνοντας παντελώς ελεύθερα κάθε άλλο Έλληνα παίκτη. Αυτή η επιλογή δικαιώθηκε, καθώς για άλλη μια φορά η Εθνική δε κατάφερει να σκοράρει στα εύκολα σουτ, έχοντας μόλις 12/39 τρίποντα, τα περισσότερα εξ’ αυτών παντελώς ελεύθερα. Κι όμως, το ανέβασμα των προσπαθειών για 3 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ανοίξει η άμυνά της Τσέχικης ομάδας. Από τα 14 σουτ στο πρώτο ημίχρονο, επιχειρήθηκαν 25 στο δεύτερο δείγμα της οδηγίας του Ιτούδη να σουτάρουν περισσότερο κόντρα στην ερμητικά κλειστή ρακέτα.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου, κάνοντας το καλύτερο του ματς στη διοργάνωση, έπαιξε ρόλο στο να ανοίξει η άμυνα. Σουτάροντας 8 τρίποντα έδωσε το σήμα στους συμπαίκτες του ακόμη και αν ευστόχησε μόλις σε 2 από αυτά. Η συνολική του παρουσία ήταν καθοριστική, όπως και των Παπανικολάου, Λαρεντζάκη. Οι τρεις τους, μαζί με Σλούκα και Γιάννη, ήταν τα μέλη της 5άδας που γύρισε το ματς σε μια εξαιρετική επιλογή από τον coach Ιτούδη, στη προσπάθειά του να ανοίξει η άμυνα του αντιπάλου και να τρέξει η ομάδα περισσότερο.

Έτσι, η νίκη ήρθε απέναντι σε μια ομάδα που σκόραρε 1.29 πόντους ανά σουτ σε εξαιρετικά μαρκαρισμένα σουτ, δείγμα της ικανότητας των τσέχων να σουτάρουν και να εκμεταλλεύονται το μαεστρικό playmaking του Tomas Satoranski.

 

 

πηγή: superbasket.gr

Ανδρεόπουλος σε Αλμπέρτο Τζουλιάνι: «Θα έχουμε μεγάλες μάχες στη σεζόν»

Previous article

Πρόταση του Παναθηναϊκού για τον Οσόριο…

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.