0

Ο Γκριγκόνις, ο Μπέικον και ο Γουόλτερς κάνουν, όπως φάνηκε και το βράδυ της Παρασκευής, πολύ πιο… ομάδα τον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο και έπρεπε να κερδίσει την Παρασκευή. Το έκανε δείχνοντας στο 2ο ημίχρονο ότι μπορεί να παίξει κανονικό μπάσκετ, όταν όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα και αντιδρούν ως ομάδα. Το πρόβλημα μέχρι τώρα στις εμφανίσεις των «Πρασίνων» ανεξάρτητα αν έχαναν ή κέρδιζαν, ήταν ότι δεν είχαν εικόνα ομάδας που έχει κάποιες βασικές αρχές στο γήπεδο και θέλει να κάνει 2-3 συγκεκριμένα πράγματα. Η αναβολή στον αγώνα πρωταθλήματος, έδωσε χρόνο για να μπορέσουν να κάνουν όλοι μαζί μερικές προπονήσεις, να μπουν οι παίκτες στους σωστούς ρόλους και να βγάλει στο γήπεδο κάποια πράγματα.

Διαφορετική εικόνα ανά ημίχρονο

Η Μπασκόνια μέχρι προχθές ήταν η ομάδα που παίζει στο υψηλότερο τέμπο στην διοργάνωση και έχει την καλύτερη επίθεση (OFFRTG). Μια ομάδα που αν βρει ρυθμό, κυκλοφορεί πολύ γρήγορα την μπάλα και εκτελεί τα περισσότερα τρίποντα στην διοργάνωση με το 2ο καλύτερο ποσοστό (40.2%). Ο Παναθηναϊκός, προφανώς έπρεπε να μην την αφήσει να κάνει το παιχνίδι της, να δυσκολέψει τα σουτ από την περιφέρεια ώστε να ρίξει τα ποσοστά της και να διασφαλίσει την ρακέτα του από τα roll των ικανών ψηλών της.

Το πρώτο ημίχρονο, έμοιαζε σαν συνέχεια των προηγούμενων κακών αγώνων του Παναθηναϊκού, που δεν μπορούσε να ελέγξει το τέμπο και στην επίθεση έπαιζε κάτι σαν μπάσκετ. Παίκτες όπως ο Γουίλιαμς και ο Μπέικον εκτελούσαν χωρίς να αλλάξουν πάσες, ο Πάρις Λι προσπαθούσε να σκοτώσει την άμυνα από το τρίποντο, κάτι που δεν είναι το δυνατό του σημείο και ο δαίμονας Μάρκους Χάουαρντ να σκοράρει με όλους τους τρόπους. Η διαφορά του ημιχρόνου ήταν κολακευτική για τους «Πράσινους», που μόνο όταν βρισκόταν στο παρκέ ο Γουόλτερς έπαιζαν ορθολογικά.

Στην 3η περίοδο ήρθε η έκρηξη, με τον Γουόλτερς να κάνει όργια στο παρκέ και να βάζει στο παιχνίδι τους συμπαίκτες του. Ο Αμερικανός playmaker σκόραρε 5 πόντους και έδωσε 7 ασίστ (3 στον Παπαγιάννη, 2 στον Ουίλιαμς και από μία σε Πονίτκα, Μπέικον) από τις οποίες οι συμπαίκτες του σκόραραν 17 πόντους. Από τους 29 που σκόραρε ο ΠΑΟ στην 3η περίοδο ο Γουόλτερς ήταν υπεύθυνος για τους 22, βάζοντας τις βάσεις για την νίκη. Φάσεις όπως αυτή του video, δείχνουν ότι όταν υπάρχει το κατάλληλο spacing και οι παίκτες λειτουργούν με σωστό συγχρονισμό, μπορούν να βγουν θεαματικά play που να ξεσηκώσουν την εξέδρα.

Το σχήμα με Γουόλτερς, Πονίτκα, Μπέικον, Γουίλιαμς και Παπαγιάννη ήταν το πιο αποτελεσματικό για το «τριφύλλι» αφού στα 5.50 που βρέθηκε στο παρκέ πήρε διαφορά 13 πόντων από τους Ισπανούς, έχοντας καλές επιλογές στην επίθεση, πίεση στην άμυνα και προστασία των ριμπάουντ. Το πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού έκανε θραύση, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο 27 πόντους (16 είναι ο μέσος όρος του ανά αγώνα) με τον Γουόλτερς και τον Λι να σκοράρουν αλλά και να μοιράζουν σε Παπαγιάννη και Γκουντάιτις.

Αφύπνιση του Γκριγκόνις

Εδώ και πολύ καιρό περίμενε ο κόσμος του Παναθηναϊκού την αφύπνιση του Μάριους Γκριγκόνις. Ενός παίκτη που έχει ένα από τα πιο βαριά συμβόλαιο της ομάδας και μέχρι τώρα έδειχνε κατώτερος των περιστάσεων. Σίγουρα το πλαίσιο που υπήρχε μέχρι πρότινος, δεν τον ευνοούσε ώστε να βγάλει τα μπασκετικά του χαρακτηριστικά, όμως με την παρουσία του Μπέικον, έφυγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω του. Πλέον ο Λιθουανός δεν θα είναι αυτός που θα εστιάζουν όλες οι άμυνες πάνω του και έχει περισσότερο χώρο να αναπνεύσει. Χθες, μέχρι το 3ο δεκάλεπτο είχε πετύχει 1 πόντο, παίζοντας μόλις 7 λεπτά. Το καλάθι στην λήξη της περιόδου του έδωσε ψυχολογία με αποτέλεσμα να κάνει το καλύτερο δεκάλεπτο του από τότε που ήρθε στον Παναθηναϊκό. Αυτό που θα πρέπει να βρει τώρα είναι συνέπεια και σταθερότητα στην απόδοση του όσο περνάει ο καιρός.

Χρειάζεται βελτίωση

Με τους ρόλους πλέον να είναι πιο διακριτοί από όλους, ο Παναθηναϊκός μπόρεσε για 20 λεπτά να παίξει καλό μπάσκετ και να σκοράρει 60 πόντους, φτάνοντας τελικά τους 98, που είναι το ρεκόρ του για φέτος. Απέναντι του βέβαια είχε μια από τις χειρότερες άμυνες της διοργάνωσης αλλά και πάλι αυτό συνιστά βελτίωση. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού τόσο καιρό ήταν ότι εκτός από το ότι έχανε, δεν έδειχνε καμία εξέλιξη στο παιχνίδι του που να έδινε ελπίδα στους οπαδούς του ότι όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται καλύτερος. Το χθεσινό 2ο ημίχρονο ήταν το πρώτο που έδειξε σημάδια ανάκαμψης, που υπήρξε καλή ομαδική λειτουργία σε άμυνα και επίθεση, αφήνοντας υποσχέσεις για την συνέχεια. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά είχε σχεδόν 7 διψήφιους παίκτες. Ακόμα και ο Μπέικον, που με το που πατάει στο παρκέ, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα σκοράρει τουλάχιστον 15 πόντους, αυτήν την φορά πήρε τις προσπάθειες του μέσα από το σύστημα, άσχετα αν ακόμα δεν είναι στην καλύτερη του κατάσταση. Κάποιες δικές του φάσεις, κυρίως σε καταστάσεις απομόνωσης (χθες πήρε 5 τέτοιες, ο μόνος από την ομάδα του), δεν τις έβαλε αλλά είναι θέμα χρόνου να δίνει εύκολο σκορ στην ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να χτίσει πάνω στο 2ο ημίχρονο και να μπορέσει παιχνίδι με το παιχνίδι να βγάζει περισσότερη διάρκεια και συνέπεια. Πλέον πάει στην Τουρκία για έναν αγώνα που είναι μια εντελώς διαφορετική πίστα. Η Φενέρ είναι κορυφαία ομάδα σε άμυνα και επίθεση, οπότε πρέπει να βρει ισορροπία και στις 2 μεριές του παρκέ αν θέλει να είναι ανταγωνιστικός. Ακόμα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην βαθμολογία και πρέπει να αρχίσει να βρίσκει νίκες αν θέλει να αναρριχηθεί στις θέσεις που πλησιάζουν την οκτάδα.

Μάγκνουσον: Ο τρίτος στόπερ του Παναθηναϊκού την τελευταία 15ετία με γκολ από φάουλ! (Vids)

Previous article

Σπύρος Μαραγκός: Η σπάνια ασθένεια που τον άφησε ανάπηρο και ο ευεργέτης που του πληρώνει ακόμη τον μισθό!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.