0

Ο τρόπος παιχνιδιού των δύο «μονομάχων» μαζί με τα matchup που θα κρίνουν την αναμέτρηση.

Έφτασε η μέρα της μεγάλης αναμέτρησης των 2 «αιωνίων», που μετά τον τελικό του Σούπερ Καπ ξανασυναντιούνται. Ένα παιχνίδι που μπορεί να κρίνει το πλεονέκτημα έδρας για τα playoff αφού με πιθανή νίκη του Ολυμπιακού και με την ήττα που κουβαλάνε οι «πράσινοι» από τον Άρη, θα μοιάζει μάλλον αδύνατο να γίνει ανατροπή. Ο Ολυμπιακός κουβαλάει ένα βαρύ 8-0 επί του Παναθηναϊκού από πέρσι, όμως υποδέχεται το «τριφύλλι» σε μια περίοδο που μάλλον βρίσκεται στην καλύτερη του κατάσταση από την αρχή της σεζόν. Η κάθε ομάδα έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, οπότε μένει να δούμε ποια από τις 2 θα υπερισχύσει σε ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Ευρώπης.

Ένα βήμα μπροστά ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός σαφώς έχει το προβάδισμα για την νίκη, όχι μόνο γιατί παίζει στην έδρα του, αλλά γιατί είναι μια ομάδα που έχει συνέχεια και δουλεύεται από τον ίδιο προπονητή εδώ και τρία χρόνια. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει φτιάξει ένα σύνολο που παίζει το μπάσκετ που θέλει και το οποίο φέρνει αποτελέσματα ειδικότερα από πέρσι. Μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού είναι ο Ελληνικός κορμός και οι αυτοματισμοί που έχουν δημιουργήσει τόσα χρόνια οι παίκτες του. Βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του κόουτς Μπαρτζώκα είναι η καλή κυκλοφορία της μπάλας, μεταφορά από δυνατή σε αδύνατη πλευρά, επίθεση στα close out, λίγες ντρίπλες και ευκαιρίες για όλους στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός πετυχαίνει το 71.6 % των καλαθιών του μετά από ασίστ, ένα τρομερά υψηλό νούμερο, που δείχνει πόσο καλά μοιράζει την μπάλα.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν ως πρώτη επιθετική τους επιλογή το πικ εν ρολ, αφού με αυτό τον τρόπο εκδηλώνουν το 23.4% των επιθέσεων τους, σκοράροντας 1.11 πόντους ανά κατοχή, ένα πολύ καλό νούμερο και συνολικά 15.1 πόντους ανά αγώνα. Φυσικά μερίδα του λέοντος σε αυτό έχει ο Κώστας Σλούκας που τρέχει περίπου τα μισά, από τα συνολικά πικ εν ρολ της ομάδας του.

Η ροή της επίθεσης του Ολυμπιακού δημιουργεί πολλά ελεύθερα σουτ, με τον Ολυμπιακό να εκτελεί σε καταστάσεις catch n shoot το 23% των επιθέσεων του, με τους Βεζένκοφ, Λαρεντζάκη να κάνουν θραύση σε αυτόν τον τομέα αφού σουτάρουν εξαιρετικά και οι 2 πίσω από την γραμμή των 6.75 (41.9% και 48.9% αντίστοιχα).

Τέλος άλλο ένα σημαντικό κομμάτι της επίθεσης του Ολυμπιακού είναι τα κοψίματα μακριά από την μπάλα. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δουλεύουν σωστά χωρίς την μπάλα, και με την διαρκή τους κίνηση κάνουν τους εαυτούς τους διαθέσιμους για πάσα και εύκολο καλάθι, εκδηλώνοντας έτσι το 10.7% των επιθέσεων τους, πετυχαίνοντας 1.17 πόντους ανά κατοχή.

Βρίσκει ρυθμό ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε να βρίσκει ρυθμό και να θυμίζει ομάδα που ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο. Φυσικά σε αυτό πρωταρχικό ρόλο έπαιξε η απόκτηση του Μπέικον, αλλά και η επιστροφή του Νέιτ Γουόλτερς σε αγωνιστική δράση, αφού επέτρεψε στο τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού να κάνει μετά από πολύ καιρό, καλές προπονήσεις με την ομάδα πλήρη. Σίγουρα οι «Πράσινοι» δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα που έχασε στο Σούπερ Καπ, όμως είναι ακόμα το αουτσάιντερ, ως πιο καινούργια ομάδα που ακόμα χτίζεται.

Η παρουσία του Μπέικον έχει αλλάξει το κέντρο βάρους της επίθεσης του Παναθηναϊκού, αφού από την αρχή της χρονιάς είχε ως βασικό όπλο της το πικ εν ρολ, εκτελώντας έτσι το 24% των κατοχών της. Πλέον η ατομική ποιότητα του Μπέικον αλλά και η φανταστική κατάσταση του Γουίλιαμς, έχουν δώσει πολλές λύσεις σε isolation καταστάσεις, κάτι που δεν είχε καθόλου ο Παναθηναϊκός πριν. Οι «πράσινοι» είναι μια ομάδα που παίζει σε υψηλό ρυθμό και βασίζει πολλά στους πόντους που παίρνει από το transition (12% των κατοχών του) όπως φάνηκε και απέναντι στην Ζαλγκίρις. Είναι από τα καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη σε αποτελεσματικότητα στα πρώτα 4 ή 8 δευτερόλεπτα και προσπαθούν να βρίσκουν την αντίπαλη άμυνα σε ανισορροπία, μετά από μια καλή άμυνα. Τέλος, ο Νέιτ Γουόλτερς είναι ο ισορροπιστής της επίθεσης της ομάδας του, αφού με αυτόν στην πεντάδα παίζει πιο ορθολογικά, ενώ είναι και ο καλύτερος δημιουργός των «πρασίνων» (16.8% Ass%)

Τα matchup που θα κρίνουν την αναμέτρηση

Κώστας Σλούκας vs Πάρις Λι

Ο Έλληνας γκαρντ είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού και ο βασικός του δημιουργός, αφού εκτός από το να σκοράρει, όταν είναι στο παρκέ μοιράζει το 26% των ασίστ της ομάδας του, δηλαδή μία κάθε 4 επιθέσεις, δημιουργώντας 17.1 πόντους για τους συμπαίκτες του. Ο Πάρις Λι, έδειξε στα περσινά playoff με την Μονακό, ότι μπορεί να περιορίσει τον playmaker του Ολυμπιακού με την πίεση του πάνω στην μπάλα και να του κάνει την ζωή δύσκολη. Οι ερυθρόλευκοι βασίζονται πολύ στην δημιουργία που έρχεται από την καλή κυκλοφορία της μπάλας, οπότε αν περιοριστεί αυτό, ο Παναθηναϊκός θα έχει κάνει ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει παίκτες ικανούς στο ένας εναντίον ενός και για αυτό ο Πάρις Λι θα είναι κομβικός στην διάρκεια του αγώνα.

Ντουέιν Μπέικον vs Κώστας Παπανικολάου

Ο Μπέικον έχει δώσει άλλη διάσταση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με το gravity που προκαλεί η παρουσία του. Ο Αμερικανός είναι ένα σημείο αναφοράς για την επίθεση του Ντέγιαν Ράντονιτς με το παιχνίδι του από το δεξί middle post και σχεδόν αδύνατο να τον αντιμετωπίσει μια άμυνα, με μονή κάλυψη. Ο Κώστας Παπανικολάου, ο «glue guy» του Ολυμπιακού, θα έχει την δύσκολη αποστολή να τον περιορίσει και να τον αναγκάσει σε δύσκολες προσπάθειες. Ο Μπέικον έχει τέτοια ποιότητα που τους 15-20 πόντους του, θα τους βάλει, το θέμα είναι με τι αποτελεσματικότητα και πόσο κόπο θα κάνει για αυτό. Όταν βρει ρυθμό ο ίδιος επιθετικά, παρασύρει και τους συμπαίκτες του, για αυτό ο Παπανικολάου θα έχει πολύ δύσκολο έργο αμυντικά.

Σάσα Βεζένκοφ vs Ντέρικ Γουίλιαμς

Ο «Βέζε» διανύει μέχρι στιγμής μια τρομερή χρονιά και είναι ο MVP της Ευρωλίγκας γράφοντας 19.9 πόντους, με το απίστευτο 87.5/67.1/41.9 σε ποσοστά βολών, διπόντων και τριπόντων. Το ακόμα πιο τρομερό είναι ότι τα κάνει όλα αυτά με πολύ λίγες επαφές με την μπάλα, καθώς το off-ball παιχνίδι του, είναι ίσως το κορυφαίο στην Ευρώπη. Από την άλλη μεριά έχουμε τον Ντέρικ Γουίλιαμς, που φέτος είναι σεληνιασμένος, κάνοντας την καλύτερη του σεζόν στην Ευρώπη (44.4% 3Ρ) . Η διαφορά τους είναι ότι ο μεν Βεζένκοφ εξαρτάται πολύ από την λειτουργία της ομάδας του, ενώ ο Γουίλιαμς μπορεί να παράξει προσωπικούς πόντους με ατομικές ενέργειες. Ο νικητής αυτής της μονομαχίας, θα συμβάλει και στην νίκη της ομάδας του.

Μουσταφά Φαλ vs Γιώργος Παπαγιάννης

Ο Γάλλος σέντερ του Ολυμπιακού έχει πάρει τον αέρα του Παπαγιάννη στις αναμετρήσεις των 2 ομάδων από πέρσι. Είναι γνωστό ότι ο Φάλ είναι πολύ δυνατός στο ποστ, που αποτελεί αδυναμία του Παπαγιάννη, ενώ πλέον λειτουργεί και ως δημιουργός ρακέτας για τους ερυθρόλευκους. Από την άλλη ο Παπαγιάννης, δείχνει να συνέρχεται και να βρίσκει ρυθμό μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε θυμίζοντας τον παίκτη που εντυπωσίασε πέρσι. Αν μπορέσει να αντιμετωπίσει τον Φαλ στην άμυνα και να ευστοχήσει στα μακρινά σουτ που δεδομένα θα πάρει στην επίθεση, ίσως μπορέσει να απενεργοποίηση τον ψηλό του Ολυμπιακού.

Φαβορί ο Ολυμπιακός, αλλά..

Το κλισέ σε αυτές τις αναμετρήσεις, είναι ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του αγώνα, δεν μπορούν να γίνουν προγνωστικά. Οι 2 ομάδες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και εκτός από αυτά που περιμένουμε, υπάρχουν και οι X-factor που αλλάζουν την ροή του αγώνα. Ο Ολυμπιακός στα τελευταία ντέρμπι είχε τον Μακίσικ, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει και αυτός να βρει κάποιον δικό του, που θα φέρει πράγματα από τον πάγκο. Οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν στον αγώνα με τον αέρα του φαβορί και της καλύτερης ομάδας, όμως ο Παναθηναϊκός, θέλει να δείξει σε ένα ματς ειδικών συνθηκών, την εξέλιξη που έχει ως ομάδα το τελευταίο διάστημα. Η συνέχεια επί της οθόνης.

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Αρέσει ο Βαλακάρι της Πάφου

Previous article

Ένας Παππάς (μπορεί να) φέρει κι άλλη άνοιξη

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.