0

Ο Παναθηναϊκός έχασε μεγάλη ευκαιρία για μια εκτός έδρας νίκη που θα τον έβαζε στην οκτάδα

Βοήθεια στον Μπέικον

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με την Βαλένθια απόλυτα συγκεντρωμένος και δυνατός στην άμυνα. Παρά το ότι η Ισπανική ομάδα ψάχνει τον γρήγορο ρυθμό, οι «πράσινοι» δεν άλλαξαν τον τρόπο παιχνιδιού τους και όποτε είχαν την ευκαιρία έτρεχαν και εκείνοι. Με σωστές επιλογές πήγαν διαφορά 10 πόντων και μετά ήρθε το μπλακ άουτ. Επειδή ο Παναθηναϊκός ως ομάδας ακόμα χτίζεται, δεν μπορεί να έχει μια συνέχεια στην απόδοση της για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ειδικά εκτός έδρας που δεν έχει την εγρήγορση από την εξέδρα, όταν χάνει το μομέντουμ, κολλάει στο σκορ. Κυρίως αυτό το κάνει λόγω της άμυνας, αφού δεν μπορεί να βγάλει στοπ, δέχεται καλάθια που δεν του επιτρέπει να πάει στο transition και εγκλωβίζεται στο 5 εναντίον 5. Η Βαλένθια είναι γνωστό ότι έχει shooting bigs με παιχνίδι μέσα-έξω, αφού και ο Ντούβλιεβιτς και ο Γουέμπ και ο Ριβέρο είναι παίκτες που μπορούν να σουτάρουν καλά. Οι 3 αυτοί σκόραραν τους 57 από τους 94 πόντους της Βαλένθια, με τις περιστροφές του Παναθηναϊκού να είναι κάκιστες μετά τις πρώτες 2-3 πάσες.

Απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, ο Παναθηναϊκός έχει να αντιπαρατάξει επιθέσεις μετά από πικ εν ρολ και καταστάσεις απομόνωσης. Ο Μπέικον, που είναι ο κύριος εκφραστής των iso της ομάδας του, στο πρώτο ημίχρονο ήταν προφανώς επηρεασμένος από την περιπέτεια που είχε αλλά και η Βαλένθια ήταν προσαρμοσμένη καθόλη την διάρκεια του αγώνα πάνω του. Οι Ισπανοί έχοντας δει τι έκανε στον προηγούμενο αγώνα, ήθελαν να διώξουν την μπάλα από πάνω του και να αφήσουν τους άλλους παίκτες του Παναθηναϊκού να πάρουν προσπάθειες, θεωρώντας με αυτόν τον τρόπο ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα από όσα θα χάσουν. Κάθε φορά που ο Μπέικον ως χειριστής πήγαινε να παίξει πικ εν ρολ, η αντιμετώπιση της Βαλένθια ήταν πολύ επιθετικό hedge out που κατέληγε σε παγίδα, όπως φαίνεται στο βίντεο.

Όσες φορές ο Μπέικον πάσαρε γρήγορα και η μπάλα κυκλοφόρησε ο Παναθηναϊκό βρήκε καλά σουτ, όποτε κόλλησε η μπάλα η προσπάθειες δεν ήταν ενδεδειγμένες. Σε όσες περιπτώσεις ο Αμερικανός, πήρε την μπάλα στην κορυφή και πήγε σε ένα καθαρό ένας εναντίον ενός, η περιφερειακή γραμμή της Βαλένθια δημιουργούσε ένα τείχος (φωτ.) με τους γκαρντ να βρίσκονται σε απόσταση ενός χεριού για να κλείσουν τους διαδρόμους και να τον αναγκάσουν σε ένα δύσκολο σουτ.

Εκεί ο Μπέικον θα έπρεπε να διαβάσει καλύτερα τις καταστάσεις. Μπορεί να πέτυχε 22 πόντους στο 2ο ημίχρονο, να ήταν αυτός που έβαλε ξανά στο παιχνίδι τους «Πράσινους», αλλά χρειαζόταν βοήθεια. Στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, το πλάνο στην επίθεση ήταν «να δώσουμε την μπάλα στον Μπέικον και κάτι θα κάνει». Σε αυτές τις καταστάσεις, καλό θα είναι να υπάρχει και ένα εναλλακτικό πλάνο γιατί ο Παναθηναϊκός γίνεται μονοδιάστατος και προβλέψιμος. Όταν αρχίζει το hero ball να γίνεται το βασικό επιθετικό πλάνο, μπορείς να κερδίζεις αγώνες με βάση αυτό, όπως με την Αρμάνι, μπορείς όμως και να χάνεις, όπως με την Βαλένθια. Ασφαλώς είναι μεγάλο όπλο να έχεις έναν παίκτη που μπορεί να βάλει προσωπικούς πόντους, αλλά σε όλα πρέπει να υπάρχει ισορροπία.

Είναι το 2ο συνεχόμενο παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός χρησιμοποιεί 15 κατοχές σε κατάσταση απομόνωσης, όταν η Μονακό του Τζέιμς, του Οκόμπο και του Λόιντ, είναι πρώτη στην Ευρωλίγκα σε τέτοιες καταστάσεις, χρησιμοποιώντας 9.3 ανά αγώνα. Είναι βέβαιο ότι ο Μπέικον χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται να μπει μέσω πλάνου, σε καλύτερες θέσεις μέσα στο γήπεδο για να μην παλεύει μόνος εναντίον όλων. Ο Γκριγκόνις, σε έναν Παναθηναϊκό που έχει κάνει βήματα προόδου και έχει βρει ένα αγωνιστικό στυλ, θα μπορέσει να αποτελέσει έναν 2ο πόλο σκοραρίσματος από την περιφέρεια για να αποφορτίσει τον Αμερικανό και να τραβήξει και λίγο τα βλέμματα της άμυνας από πάνω του.

Πολύς λόγος έχει γίνει και για την πικ εν ρολ άμυνα του «τριφυλλιού», με τον Ντέγιαν Ράντονιτς να είναι από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός προπονητής της Ευρωλίγκας που δεν παίζει αλλαγές μετά από σκριν στην μπάλα. Αυτό πολλές φορές, όπως εχθές, δημιούργησε τρομερά προβλήματα στην πικ εν ρολ άμυνα, με τους Ισπανούς να σκοράρουν 31(!!) ολόκληρους πόντους από τέτοιες καταστάσεις. Από την επίθεση του χειριστή του πικ εν ρολ δέχτηκαν 16, από το ρολάρισμα του ψηλού 8 και από pick n pop (ο ψηλός κάνει βήμα πίσω και σουτάρει) άλλους 7.

Ίσως για αυτό πρώτη φορά είδαμε στο τέλος, αλλαγές με τον Παπαγιάννη να βγαίνει πάνω στον Τζόουνς. Είναι ένα ζήτημα αυτό, που θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, γιατί πληγώνει συστηματικά την ομάδα σε κάθε παιχνίδι, άσχετα αν μπαίνουν ή δεν μπαίνουν τα ελεύθερα σουτ. Σε σχέση με τον σέντερ του Παναθηναϊκού και το ριμπάουντ που έχασε στο τέλος, θεωρώ ότι αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα, αφού αν παρακολουθήσει κανείς την φάση, ο Πονίτκα έχει χάσει το box out και όχι ο Παπαγιάννης. Το θέμα είναι φάσεις όπως το drive του Τζόουνς, που τον περνάει στα πόδια σαν σταματημένο, ενώ πέρσι αυτό ήταν το δυνατό όπλο του διεθνή σέντερ. Δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση είναι, ούτε πώς έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του, όμως σίγουρα δεν είναι ο περσινός παίκτης.

Ο Παναθηναϊκός έχει δύο πολύ δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια με Μπαρτσελόνα και Εφές, πριν υποδεχτεί τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, σε μια τριάδα αγώνων που θα δείξει σε ποιο επίπεδο μπορεί να ανταποκριθεί η ομάδα των «Πρασίνων» φέτος.

 

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Ο Τζιμπρίλ Σισέ έγινε και μοντέλο (pics)

Previous article

Καλμαζίδης: «Πολύ μεγάλη νίκη – Πάμε να κερδίσουμε και στη Γαλλία»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.