ΔΙΕΘΝH

Μουντιάλ 2022: Το σήκωσε η Αργεντινή! 4-2 στα πέναλτι τη Γαλλία στον τελικό των τελικών!

0

Έπειτα από έναν απίστευτο τελικό, η εθνική Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι νίκησε με 4-2 την εθνική Γαλλίας του Κιλιάν Εμπαπέ στη διαδικασία των πέναλτι και κατέκτησε το 3ο τρόπαιο της ιστορίας της.

Η Αργεντινή είναι πρωταθλήτρια κόσμου, ο Λιονέλ Μέσι είναι στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Έβερεστ. Στον καλύτερο τελικό στην ιστορία των Μουντιάλ, η “αλμπισελέστε” υπέταξε στα πέναλτι (4-2) τη Γαλλία και της πήρε τα “σκήπτρα” παρά το χατ τρικ του Κιλιάν Εμπαπέ.

Ύστερα από 1.617 ημέρες η υφήλιος έχει νέο πρωταθλητή. Η Αργεντινή δεν είναι καινούργια σε αυτόν τον τίτλο, ο Λιονέλ Μέσι όμως είναι, αφού στην τελευταία παράστασή του σε Μουντιάλ οδήγησε την “αλμπισελέστε” στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Το 4-2 στα πέναλτι επί της Γαλλίας στο Λουσαΐλ του Κατάρ προέκυψε από τον καλύτερο τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης και τον Αργεντινό με δύο γκολ να νικάει το χατ τρικ του Κιλιάν Εμπαπέ (που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά).

Η “αλμπισελέστε” ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, ίσως και η μοναδική ομάδα στο γήπεδο για 70 λεπτά, με τους Γάλλους να μοιάζουν αποσβολωμένοι και ανήμποροι όχι απλά να κάνουν ενέργεια εντός αντίπαλης περιοχής, αλλά και απλά να σουτάρουν.

Οι δύο αλλαγές του Ντιντιέ Ντεσάμπ στο 41′ καταδεικνύουν την εικόνα των απερχόμενων πρωταθλητών κόσμου, που στα τελευταία λεπτά βρήκαν σφυγμό και με τον Εμπαπέ να σκοράρει δις, έστειλαν το ματς στην παράταση. Εκεί ήταν όλα ανοιχτά, αμφότερες οι ομάδες έχασαν μεγάλες ευκαιρίες και οι Μέσι και Εμπαπέ βρήκαν ξανά τα δίχτυα, στέλνοντας την αναμέτρηση στα πέναλτι. Αμφότεροι σκόραραν εκεί, σε αντίθεση με τους Κινγκσλέ Κομάν (απέκρουσε ο Εμιλιάνο Μαρτίνες) και Ορελιέν Τσουαμενί (άουτ), με συνέπεια το τρόπαιο να καταλήξει στην Αργεντινή.

Ο Μέσι έγραψε το όνομά του και σε αυτό το πάνθεον, με μία σειρά ρεκόρ και με το τρίτο τρόπαιο στην ιστορία της “αλμπισελέστε”, το πρώτο δικό του, στο 26ο και τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο αγώνας:

Στο 21ο λεπτό, ο Άνχελ Ντι Μαρία ντρίμπλαρε εντός περιοχής τον Ουσμάν Ντεμπελέ, έπεσε στο έδαφος και ο διαιτητής καταλόγισε ένα πολύ αυστηρό πέναλτι.

Δύο λεπτά αργότερα, ο Λιονέλ Μέσι ευστόχησε και έγινε ο πρώτος που σκοράρει σε όλους τους νοκ-άουτ αγώνες, από τότε που μπήκε η φάση των «16» το 1986.

Μουντιάλ 2022: Το σήκωσε η Αργεντινή! 4-2 στα πέναλτι τη Γαλλία στον τελικό των τελικών!

Η Γαλλία είχε επτά συνεχόμενες νίκες στα νοκ-άουτ και μόνο η Βραζιλία μετρά μεγαλύτερο σερί, όταν πέτυχε εννέα σερί από το 1958 ως το 1970.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως, η Αργεντινή την είχε στο… χέρι, καθώς στο 36′, ο Μέσι έδωσε ιδανικά στον Χούλιαν Άλβαρες, εκείνος άνοιξε στον Αλέξις Μακ Άλιστερ, ο οποίος γύρισε στον Ντι Μαρία για να γραφτεί το 2-0.

Πάντως, πέραν του πολύ αυστηρού (ή ανύπαρκτου) πέναλτι, η «αλμπισελέστε» είχε σβήσει τη Γαλλία, ελέγχοντας κάθε χώρο.

Ο Ντι Μαρία έκανε τη διαφορά με κερδισμένο πέναλτι και γκολ, ο Μέσι σκόραρε και είχε παρουσία στο δεύτερο γκολ.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, απέτυχε να σημειώσει τελική ή έστω επαφή εντός αντίπαλης περιοχής στο 1ο ημίχρονο.

Η μοναδική ομάδα που είχε καταγράψει ανάλογο αρνητικό στατιστικό σε τελικό ήταν η Αργεντινή το 1990 κόντρα στη Δυτική Γερμανία!

Η κανονική διάρκεια του ματς κυλούσε και όδευε προς την ολοκλήρωση, χωρίς η Γαλλία να είναι απειλητική μέχρι το 80′.

Όμως τότε, συγκεκριμένα στο 79′, ο Νικολάς Οταμέντι κράτησε ελαφρώς τον Ραντάλ Κολό Μουανί, ο οποίος έπεσε εντός περιοχής και ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι.

Αμέσως μετά ο Κιλιάν Εμπαπέ ευστόχησε και μείωσε σε 2-1, δίνοντας άγρια ομορφιά στον τελικό.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ στην αναμέτρηση ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Γαλλία

Στιγμές αργότερα, ο Κίνγκσλεϊ Κομάν έκλεψε από τον Μέσι, σέντραρε, ο Εμπαπέ συνεργάστηκε ιδανικά με τον Μάρκους Τουράμ και ζευγάρωσε τα γκολ του, ισοφαρίζοντας σε 2-2!

Κατά συνέπεια, ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση, όπου στο 108′ ο Μέσι έγραψε το 3-2 έπειτα από αντεπίθεση.

H Αργεντινή ακούμπησε πάλι το τρόπαιο, αλλά ο Εμπαπέ ισοφάρισε με πέναλτι στο 118′!

Η εξέλιξη των πέναλτι

Ο Εμπαπέ σκόραρε ξανά από τη βούλα
Ο Λορίς έκανε βηματάκι αριστερά, ο Μέσι σούταρε χαμηλά και λίγο από την άλλη πλευρά και 1-1
Ο Κομάν εκτελεί δυνατά, ο Μαρτίνες πέφτει αριστερά και το αποκρούει!
Ο Ντιμπάλα εκτελεί στο κέντρο και κάνει το 2-1 για την Αργεντινή
Ο Τσουαμενί το έριξε έξω!
Ο Παρέδες εκτελεί και κάνει το 3-1
Δύναμη και κέντρο από τον Κολό Μουανί και 3-2
Ο Μοντιέλ στέφει την Αργεντινή πρωταθλήτρια κόσμου

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ε. Μαρτίνες, Μολίνα (91′ Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταγλιαφίκο (120_1′ Ντιμπάλα), Ντι Μαρία (64′ Ακούνια), Ντε Πολ (102′ Παρέδες), Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Μέσι, Άλβαρες (102′ Λα. Μαρτίνες)

ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Κουντέ (120+1′ Ντισασί), Βαράν, Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ (71′ Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (96′ Φοφανά), Ντεμπελέ (41′ Κολό Μουανί), Γκριεζμάν (71′ Κομάν), Εμπαπέ, Ζιρού (41′ Τουράμ)

 

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

2,5+ εκατ. για Κάουλι ζητάει η Λουντογκόρετς – Πιέζει ο παίκτης για το deal

Previous article

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 69-53

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.




Login/Sign up




×
Show




×
Show