0

Και ξαφνικά ο Παναθηναϊκός των 13 νικών και της 1 ισοπαλίας βρίσκεται σε αγωνιστική και βαθμολογική περιδίνηση. Όχι και τόσο ξαφνικά μάλλον!

Το κακό, όπως αποδεικνύεται συναπάντημα με τον ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου, πλήττει τον Παναθηναϊκό σε επίπεδο στόχων (Κύπελλο), τίτλων που διεκδικεί (Πρωτάθλημα) και δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τα λογικά και τα παράλογα, που επικρατούν στον Παναθηναϊκό.

Να συμφωνήσουμε σε κάτι; Αν το καλοκαίρι έδινε κάποιος την πιθανότητα στους φιλάθλους του Τριφυλλιού, ότι η ομάδα τους μέσα Ιανουαρίου θα ήταν πρώτη στη βαθμολογία, έστω και με έναν βαθμό, εκείνοι θα «αγόραζαν» την προοπτική αυτή και μάλιστα τοις μετρητοίς.

Μέχρι τη διακοπή του Μουντιάλ ο Παναθηναϊκός ήταν αήττητος με καθαρό προβάδισμα στη βαθμολογία, παρά το ότι το ρόστερ του ήταν μετρημένα κουκιά. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παγιώθηκε στις συνειδήσεις όλων μας, ως ένας άνθρωπος σοβαρός, ειλικρινής και ρεαλιστής. Δεν θα ασκήσω κριτική στον προπονητή Γιοβάνοβιτς (δεν έχω τις γνώσεις άλλωστε), θα ασχοληθώ μόνο με τον manager Γιοβάνοβιτς κι αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ένας ξεχωριστός ρόλος.

Και πριν ξεκινήσω να ασχολούμαι με αυτόν τον ρόλο του, να καταθέσω τη γνώμη μου ότι ακόμα κι αν ο Παναθηναϊκός αποκλειστεί στο Κύπελλο, ακόμα κι αν βγει 4ος στο Πρωτάθλημα, ακόμα κι αν έρθουν βαριές ήττες σαν το 0-3 από τον ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρέπει να είναι προπονητής του Παναθηναϊκού και στην επόμενη σεζόν.

Ο manager Γιοβάνοβιτς κατά το αγγλικό πρότυπο πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ομάδας του. Το πρώτο που είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσει, είναι ο στόχος του για τον Παναθηναϊκό της σεζόν 2022-23. Δεν είναι κακό να μην ξεκίνησε με στόχο τον τίτλο, ούτε αν βρέθηκε πρώτος από δική του καλή απόδοση και συγκυριακά στραβοπατήματα των άλλων. Ίσα ίσα που πρέπει να του πιστωθεί η διαχείριση του υλικού, ώστε να προηγείται με τέτοια διαφορά στο βαθμολογικό πίνακα.

Στην πορεία βρήκε την ευκαιρία να προηγείται και να πρέπει να διαχειριστεί τις καταστάσεις ως «φαβορί». Υπήρχαν χρήματα στο τραπέζι για να κάνει αυτή τη διαχείριση, το upgrade στο πράσινο ρόστερ; Το ξέρει μόνο αυτός και ο ιδιοκτήτης. Αν υπήρχε η δυνατότητα και ο ίδιος είπε, «πάμε προς το παρόν όπως είμαστε», είναι ένα πρώτο διαχειριστικό λάθος. Αν η Διοίκηση δεν μπόρεσε να κλείσει έγκαιρα τους στόχους, τότε είναι και δικό του επικοινωνιακό λάθος. Ο manager οφείλει να είναι και διαχειριστής και επικοινωνιολόγος της ομάδας του. Φτιάχνει το κλίμα έτσι. Ή γεννάει αμφιβολίες.

Σε κάθε περίπτωση ομάδα που διεκδικεί Πρωτάθλημα και Κύπελλο, να μην αντικαθιστά το σημαντικότερο παίκτη της με σημαντικό χρονικό περιθώριο μπροστά της, είναι σαν ομάδα που δεν πιστεύει στους στόχους της. Ομάδα που ξέρει τις αδυναμίες της, τις καλύπτει με διαρκή τρικ πάνω στις αδυναμίες των αντιπάλων της και προοδευτικά δεν κάνει κινήσεις αναβάθμισης του ρόστερ, εκπέμπει το μήνυμα «ελάτε πιάστε με» και μαντέψτε, αυτό και θα γίνει.

Εκπέμπεται κι ένα εσωτερικό μήνυμα φοβάμαι σε όλον τον παναθηναϊκό οργανισμό, «Δεν το πιστεύουμε» κι από τη στιγμή που αυτό το μήνυμα το λάβουν αποδυτήρια και γραφεία, θα πάει και στην κερκίδα, θα πάει και στους αντιπάλους.

Δεν πειράζει, αν ο Παναθηναϊκός υπολείπεται στην εκκίνηση των play off, δεν είναι «αυτοκτονία» αν δεν είναι πρώτος κι αν δεν είναι αήττητος (όχι πια). Θα είναι όμως μεγάλο αυτογκόλ, αν αφήσει ο φετινός Παναθηναϊκός την ευκαιρία να κάνει ένα βήμα προς τον Πρωταθλητισμό. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα κερδίσει το Πρωτάθλημα, είναι όμως απαραίτητο να το διεκδικήσει μέχρι τέλους της σεζόν κι όχι μόνο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Στον επαναληπτικό του Κυπέλλου, που είναι ήδη πολύ δύσκολο βουνό να ανέβει, καλό είναι να δείξει αντίδραση και πάθος. Αν περιμένει λάθη, ο ΠΑΟΚ είναι πολύ έξυπνη και καλοδουλεμένη ομάδα. Αν τα αποδώσει πάλι όλα στην ατυχία του ο Παναθηναϊκός, η καραμέλα έλιωσε.

Δεν μπορώ να μη θαυμάζω αυτό που παρουσιάζει το χειμώνα ο Λουτσέσκου, δεν μπορώ να μην πω μπράβο για τη διαρκή τροφοδότηση της ανδρικής ομάδας του Δικέφαλου από τις ποιοτικές του ακαδημίες. Πολλά γίνονται πολύ σωστά εκεί.

Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την ΑΕΚ ως την πιο ποιοτική, ειδικά μεσοεπιθετικά, ομάδα και ως το πρώτο φαβορί για τον φετινό τίτλο του Πρωταθλητή. Μπορώ όμως να περιμένω από τον Γιοβάνοβιτς να προσθέσει αυτό που εξ αρχής έλειπε κι ας μη στοίχιζε. Επιθετικό με εύκολο γκολ στις ευκαιρίες που βρίσκει. Οι τελευταίοι έλαβαν χώρα στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Κυριακής πριν την όχι και τόσο πανηγυρική συνέχεια.

Υ.Γ. Η ιδιωτική καζούρα μεταξύ οπαδών είναι από τους ακρογωνιαίους λίθους της οπαδικής απόλαυσης. Διασκεδαστική και απαραίτητη. Η οπαδική καζούρα στην αρθρογραφία είναι αμειβόμενη αλητεία, που οδηγεί στον επόμενο Άλκη. Τόσο απλά.

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Ντέμης για Λεωφόρο: «Συγχαρητήρια στον κόσμο του Παναθηναϊκού, θαύμα που είναι 1ος»

Previous article

Ποιος είναι ο Ντιέγκο Λαϊνέζ και τι μπορεί να προσφέρει στον Παναθηναϊκό (VIDEOS)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.