0

Ο Παναθηναϊκός έβαλε τέλος στο σερί έξι ηττών που «έτρεχε» στην Euroleague, αφού πρώτα χρειάστηκε να βάλει… τέλος στις κακές αγωνιστικές του συνήθειες. Το «τριφύλλι» βρέθηκε στο -16 στο 25′, φανερά επηρεασμένο επιθετικά από την απουσία του Ντουέιν Μπέικον, με απόφαση του Χρήστου Σερέλη. Ωστόσο, κάπου εκεί γύρισε το… τσιπάκι. Οι «πράσινοι» έπαιξαν σκληρή άμυνα, έβγαλαν εγωισμό, δεν έδειξαν… ίχνος αδιαφορίας και έφτασαν στην ανατροπή με επιμέρους σκορ 30-5. Παράλληλα, είδαν το ΟΑΚΑ να σηκώνεται στο πόδι και να αλλάζει το μομέντουμ υπέρ της ελληνικής ομάδας.

Από εκεί και μετά όλα έγιναν πιο απλά. Οι γηπεδούχοι έβαλαν το… κορμί τους στη φωτιά, μοίρασαν πιο σωστά την μπάλα και έφτασαν στο θετικό αποτέλεσμα, που βελτίωσε το ρεκόρ τους στην Euroleague σε 9-19. Κυρίως, ήταν μια νίκη ψυχολογίας που ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη. Από την άλλη, η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς υποχώρησε στο 12-16 και έχασε σημαντικό έδαφος, στον «αγώνα δρόμου», που κάνει για την είσοδο στα πλέι οφ.

Για να φτάσει σε αυτή την νίκη ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε μια σπουδαία εμφάνιση του αρχηγού του, Γιώργου Παπαγιάννη. Ο Έλληνας σέντερ, που αυτή τη φορά τροφοδοτήθηκε περισσότερο, θύμισε τον περσινό εαυτό του και «έγραψε» εντυπωσιακά νούμερα (17 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κόψιμο). Μάλιστα, στην 4η περίοδο ο “PapaG” ήταν νικητής και ορισμένων κρίσιμων στιγμών στην «πράσινη» άμυνα. Επιπλέον, διψήφιοι για το «τριφύλλι» ήταν οι Ντέρικ Ουίλιαμς (13π.) και Ματ Τόμας (11π. με 3/6 τρίποντα), με το δίδυμο των πλέι μέικερ (Νέιτ Ουόλτερς – Πάρις Λι) να μοιράζει 8 ασίστ για 1 λάθος. Πολλά χειροκροτήματα για τον Λευτέρη Μαντζούκα, που πήρε 11′, τα έβαλε με… θηρία και βοήθησε τους «πράσινους». Πρώτος σκόρερ των φιλοξενούμενων ήταν ο Νεμάνια Νέντοβιτς (12π.), στα… ρηχά έμειναν οι Λούκα Βιλντόζα (7π. με 2/8 σουτ και 4 ασίστ) και Φακούντο Καμπάτσο (0/2 σουτ, 4 ασίστ, 4 λάθη).

Βέβαια, το παιχνίδι δεν είχε ενδιαφέρον μόνο για όσα έγιναν εντός παρκέ, αλλά και έξω από τις τέσσερις γραμμές. Αρχικά, με την απόφαση του Χρήστου Σερέλη να «κόψει» τον Ντουέιν Μπέικον από τη δωδεκάδα. Ο Αμερικανός φόργουορντ δεν ταλαιπωρείται από κάποιον τραυματισμό και η απουσία του από την «πράσινη αποστολή» ήταν «απόφαση προπονητή». Επιπλέον, ξεχωριστή σημασία είχε η παρουσία του Σάνι Μπετσίροβιτς δίπλα στον πάγκο του Σερέλη. Ο Σλοβένος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ και κάθισε δίπλα στον «πράσινο» πάγκο, καθώς αναμένεται να αναλάβει χρέη Τεχνικού Διευθυντή στους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης.

Νευρικό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού, δύο πρώην «πράσινοι»… ξεκόλλησαν τους Σέρβους

Ο Παναθηναϊκός ήταν νευρικός στο ξεκίνημα, αλλά και οι Σέρβοι δεν είχαν ρυθμό, κάνοντας 3 γρήγορα λάθη (5-7 στο 5′). Πάντως, σε αντίθεση με τα προηγούμενα φετινά παιχνίδια, αυτή τη φορά οι «πράσινοι» έψαχναν το πώς θα τροφοδοτήσουν τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος είχε 6π. με 3/4 δίποντα στο 6′ (7-7). Τελικά, τα τρίποντα των Μπεν Μπέντιλ – Νεμάνια Νέντοβιτς «ξεκόλλησαν» τους φιλοξενούμενους (7-13 στο 8′), σε μια 1η περίοδο με χαμηλό τέμπο (9-17 στο 10′) και αρνητική επιθετική συγκομιδή από πλευράς γηπεδούχων (4/10 δίποντα, 0/5 τρίποντα).

Η αστοχία του «τριφυλλιού» και το μεγαλύτερο «θέλω» του Ερυθρού Αστέρα

Ο «Νέντο» ένιωθε… άνετα στην τοποθεσία ΟΑΚΑ και φτάνοντας τους 10π. (2/2 3π., 4/4β.) έστειλε τους «ερυθρόλευκους» σε double score (11-22 στο 12′). Από την άλλη, ο ορεξάτος επιθετικά Παπαγιάννης (9π., 4ρ.) με ένα γκολ – φάουλ «ροκάνισε» την απόσταση (20-26 στο 15′) και έδωσε «παλμό» στην εξέδρα. Ωστόσο, αυτή το «πράσινο» comeback δεν είχε διάρκεια. Το σύνολο του Χρήστου Σερέλη είχε περιορίσει μεν τους Αργεντινούς των φιλοξενούμενων στο πρώτο μέρος (2π., 2ασ. ο Λούκα Βιλντόζα – 0π., 3ασ., 2λ. ο Φακούντο Καμπάτσο), αλλά η πιο αποφασισμένη ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν έχανε τον έλεγχο. Οι Σέρβοι πήγαν εύκολα σε νέο διψήφιο προβάδισμα (22-33 στο 17′), εκμεταλλευόμενοι τα 0/11 τρίποντα του Παναθηναϊκού μέχρι εκείνο το σημείο και ολοκλήρωσαν το ημίχρονο στο +13 (29-42 στο 20′). Πέραν του Νέντοβιτς (12π.), «ζημιά» στην ελληνική ομάδα είχε κάνει και ο Φίλιπ Πετρούσεφ (7π., 7ρ.).

Ένα καλό αμυντικό διάστημα και η βελτίωση πίσω από τα 6,75μ. κράτησαν «ζωντανούς» τους γηπεδούχους

Το «θέλω» των φιλοξενούμενων έμοιαζε να υπερισχύει και στα πρώτα λεπτά της επανάληψης. Οι παίκτες του Ιβάνοβιτς γνωρίζοντας πως έχουν βάλει τις βάσεις για ένα σημαντικό διπλό βγήκαν από τα αποδυτήρια πιο συγκεντρωμένοι και διατήρησαν το «πάνω χέρι» μέχρι τα μισά της 3ης περίοδου (37-53 στο 25′). Βλέπετε, τα δυο τρίποντα του Ματ Τόμας δεν άλλαξαν απευθείας την κατάσταση, με τον Παναθηναϊκό να χάνει ριμπάουντ και να κάνει λάθη, τόσο στην κυκλοφορία της μπάλας, όσο και στην άμυνά του. Ωστόσο, ένα άστοχο τρίλεπτο των «ερυθρόλευκων» ήταν αρκετό για να πέσει ξανά σε μονοψήφιο η διαφορά (44-53 στο 27′ με γκολ – φάουλ του Μαντζούκα), με τους Σέρβους να κάνουν από την μεριά τους λάθη και να «πετούν» κατοχές. Ήταν το σημείο που έβαλε τη… σπίθα για την ανατροπή, μέσα από την άμυνα των γηπεδούχων. Το 3ο τρίποντο του Τόμας, λοιπόν, ήταν αυτό που χρειαζόταν το «τριφύλλι» για να μειώσει κι άλλο και να βάλει… φωτιά στο ΟΑΚΑ (49-54). Το μομέντουμ έλεγε Παναθηναϊκός, ο Καμπάτσο δεν βρήκε σκορ και ο Ουίλιαμς μείωσε στο σουτ με ένα 8-0 σερί (52-54), πριν από το 52-55 του 30′.

Το «πράσινο ξέσπασμα» οδήγησε σε ανατροπή χάρη στη δύναμη του ΟΑΚΑ και τη σκληρή άμυνα

Από το -16 του 25′ (37-53) το… τσιπάκι άλλαξε μέσα από την «πράσινη» άμυνα και ένα εντυπωσιακό 22-2 επιμέρους σκορ έβαλε το «τριφύλλι» σε θέση οδηγού (59-55 στο 32′ με 3π. του δραστήριου Ουόλτερς). Με 7’12” για το φινάλε (59-58) ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε για αντιαθλητικό φάουλ υπέρ του Πονίτκα, το οποίο οι διαιτητές χρέωσαν απλό, σε ένα ματς που είχε γίνει οριακό και κάθε λεπτομέρεια μετρούσε. Το τρίποντο του Γκριγκόνις στο 35′ διατήρησε τους γηπεδούχους στο +4 (62-58) και όλα έδειχναν πως θα ακολουθήσει ένα φινάλε – θρίλερ. Ο Λι έκλεψε την μπάλα, έβαλε το λέι απ για το 64-58 και ο Ιβάνοβιτς κάλεσε εσπευσμένα τάιμ άουτ. Ωστόσο, οι «πράσινοι» πατούσαν στο παρκέ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο Παπαγιάννης έβγαλε μια κομβική άμυνα και με γκολ – φάουλ ο Ουίλιαμς έστειλε την ομάδα του Σερέλη στο +9 (67-58), με τους γηπεδούχους να «τρέχουν» ένα ασύλληπτο 30-5 επιμέρους σκορ σε 10 αγωνιστικά λεπτά.

Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ θέλησε να «καθαρίσει» το ματς, αλλά δεν τα κατάφερε, λόγω ενός φάουλ και ενός άστοχου σουτ του. Έτσι, με το σκορ στο 67-60 και 3’30” για την λήξη ο Σερέλης επανέφερε τον «μαχητικό» Μαντζούκα. Ο «Μαντζού» μάζεψε ένα πολύτιμο ριμπάουντ και ο Λι «έγραψε» νέο +9 από τη γραμμή των βολών (69-60 στο 37′). Μπαίνοντας στο τελευταίο δίλεπτο ο Βιλντόζα σημάδεψε το σίδερο πίσω από τα 6,75μ., ο Παπαγιάννης «γράπωσε» το ριμπάουντ, πήρε το φάουλ και έδωσε διψήφιο προβάδισμα στην ομάδα του (71-60). Στην τελική ευθεία τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει, με τον Παναθηναϊκό να φτάνει στην νίκη (75-66), να βάζει τέλος στο σερί έξι ηττών του και να περιορίζει τις ελπίδες των φιλοξενούμενων για μια θέση στα πλέι οφ.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πέρεθ, Μόγκουλκοτς, Μπισάνγκ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 9-17, 29-42, 52-55, 75-66

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Σερέλης): Π. Καλαϊτζάκης , Γουόλτερς 9 (1/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Λι 7 (2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα) , Παπαγιάννης 17 (7/10 δίποντα, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 μπλοκ) , Μποχωρίδης, Γουίλιαμς 13 (2/4 τρίποντα) , Γ. Καλαϊτζάκης , Τόμας 11 (3/6 τρίποντα, 3 ριμπάουντ), Πονίτκα 8 (5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 λάθη) , Γκριγκόνις 7 (1/2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 λάθη), Μαντζούκας 3 (4 ριμπάουντ)

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 19/33 δίποντα, 7/24 τρίποντα, 16/17 βολές, 33 ριμπάουντ ( 26 αμυντικά + 7 επιθετικά), 18 ασίστ, 5 κλεψίματα, 11 λάθη, 2 μπλοκ

Τα ομαδικά στατιστικά του Ερυθρού Αστέρα: 13/33 δίποντα, 9/25 τρίποντα, 13/18 βολές, 35 ριμπάουντ ( 23 αμυντικά + 12 επιθετικά), 12 ασίστ, 6 κλεψίματα, 15 λάθη, 2 μπλοκ

Το ζήτημα με το συμβόλαιο του Μπρινιόλι θα απασχολήσει τον Παναθηναϊκό

Previous article

Σερέλης: «Να καταλάβουμε ότι κερδίζει η ομάδα, όχι τα πρόσωπα»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.