0

Ο Παναθηναϊκός του Σερέλη παίζει για πρώτη φορά ντέρμπι αιωνίων και καταγράφουμε τα στοιχεία που έχει φέρει ο Έλληνας τεχνικός που ίσως βοηθήσουν τους πράσινους να σπάσουν το σερί ηττών.

Για πέμπτη και σίγουρα όχι τελευταία φορά φέτος, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έρχονται αντιμέτωποι στο ΟΑΚΑ, σε ένα βαθμολογικά αδιάφορο αλλά ψυχολογικά ουσιώδες ντέρμπι «αιωνίων» για την Basket League.

Οι «ερυθρόλευκοι» διανύουν το κορυφαίο σερί της ιστορίας τους απέναντι στις πράσινες φανέλες του μεγάλου τους αντιπάλου, τον οποίο έχουν υποχρεώσει να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι εύκολα ή δύσκολα 11 συνεχόμενες φορές. Ειδικά φέτος, με εξαίρεση το ματς πρωταθλήματος στο ΣΕΦ οι υπόλοιπες τρεις νίκες του Ολυμπιακού έχουν έρθει σχετικά άκοπα, επιβεβαιώνοντας τη μέχρι στιγμής καθολική ανωτερότητά τους έναντι των «πράσινων».

Παρόλα αυτά, το ντέρμπι για την 19η αγωνιστική της Basket League έχει μία διαφορετική χροιά. Και αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά φέτος σε αναμέτρηση με τους Πειραιώτες, θα έχει στον πάγκο του τον Χρήστο Σερέλη.

Ο Έλληνας τεχνικός κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως έχει κάνει… θαύματα, άλλωστε σε μία ομάδα τόσο σαθρά δομημένη υπάρχουν παθογένειες που δύσκολα θα διορθωθούν. Ωστόσο, ο πρώην αναμορφωτής του Λαυρίου έχει πράγματι βάλει κάποια νέα στοιχεία στο παιχνίδι των «πρασίνων», που ίσως αναδιαμορφώσουν τα δεδομένα ενόψει ντέρμπι.

Ο επιθετικός πλουραλισμός

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Τα στοιχεία που πρόσθεσε ο Σερέλης

Αν κάτι χαρακτήριζε τον Παναθηναϊκό του Ντέγιαν Ράντονιτς, ήταν η απόλυτη έλλειψη έμπνευσης στην επίθεση. Οι «πράσινοι» είχαν ίσως το λιγότερο παραγωγικό παιχνίδι σε όλη την Ευρωλίγκα, μετρώντας κατά μέσο όρο στα 24 ματς που έδωσαν με τον Μαυροβούνιο στον πάγκο τους μόλις 14 ασίστ για 11.5 λάθη, επίδοση που ήταν η τρίτη χειρότερη στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Για να φανεί η αντίθεση, τα αντίστοιχα νούμερα του Ολυμπιακού είναι 22 ασίστ για 12 λάθη.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, ο μόνος τρόπος που έβρισκε ο Παναθηναϊκός να κερδίζει έστω σποραδικά, ήταν μέσω του ατομικού ταλέντου κάποιων παικτών όπως κατά κύριο λόγο ο Μπέικον και ο Λι. Όταν παρόλα αυτά η απομόνωση δεν έδινε λύσεις, όπως έγινε στα προηγούμενα ντέρμπι «αιωνίων», η «πράσινη» επίθεση κολλούσε χωρίς να υπάρχει κάποιο εναλλακτικό πλάνο στόχευσης του αντιπάλου.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Τα στοιχεία που πρόσθεσε ο Σερέλης

Ο Χρήστος Σερέλης από την αρχή της θητείας του προσπάθησε να δώσει μία νέα κατεύθυνση στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας, κάτι φυσικά που είναι πολύ δύσκολο. Ένα σύνολο τόσο αμοντάριστο και αδούλευτο σε όλη τη διάρκεια τη σεζόν είναι σχεδόν ακατόρθωτο να αποκτήσει ξαφνικά αυτοματισμούς, κάτι που έγινε φανερό στις πρώτες «αποστολές» του 48χρονου τεχνικού, όταν ο Παναθηναϊκός έδειχνε στην επίθεση πάνω κάτω την ίδια εικόνα που μας είχε συνηθίσει.

Ωστόσο, στα δύο τελευταία ματς της Ευρωλίγκας, με τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ και τη Βιλερμπάν στο «Αστρομπάλ», ο Έλληνας προπονητής άρχισε να δρέπει τους καρπούς των κόπων του. Πράγματι, ο Παναθηναϊκός δείχνει ένα σαφώς βελτιωμένο πρόσωπο στην επίθεση, τουλάχιστον όσον αφορά στη στόχευση και τον πλουραλισμό. Το «τριφύλλι» αρχίζει σιγά σιγά να κάνει τα… βασικά, να διαβάζει δηλαδή την άμυνα του αντιπάλου, να στοχεύει στις αδυναμίες και να βγάζει κάποιες στοιχειώδεις συνεργασίες. Αυτό έφερε πέρα από δύο ροζ φύλλα και δύο πολύ παραγωγικά παιχνίδια με 18 και 17 ασίστ αντίστοιχα, με τους «πράσινους» να έχουν μάλιστα πολλαπλούς πρωταγωνιστές στις αναμετρήσεις αυτές.

Ο παράγοντας Γκριγκόνις

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Τα στοιχεία που πρόσθεσε ο Σερέλης

Λίγοι θα περίμεναν το περασμένο καλοκαίρι, πως έχοντας μπει πλέον στην τελική ευθεία της σεζόν θα μιλούσαμε για τον Μάριους Γκριγκόνις σαν έναν παίκτη που προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι… αγωνίζεται.

Κι όμως, ο Λιθουανός λόγω τόσο των τραυματισμών όσο και της λανθασμένης αξιοποίησής του περιορίστηκε σε ρόλο κομπάρσου στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, ειδικά όσο βρισκόταν στον πάγκο ο Ντέγιαν Ράντονιτς. Όσον αφορά στα ντέρμπι, ο Γκριγκόνις δεν έπαιξε στο πρώτο παιχνίδι του πρωταθλήματος και στο Κύπελλο, ενώ κατέγραψε μόλις 11 λεπτά συμμετοχής στο ματς της Ευρωλίγκας. Παρόλα αυτά, ο Χρήστος Σερέλης φαίνεται πως έχει άλλα πλάνα για τον άλλοτε ηγέτη της Ζάλγκιρις.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Τα στοιχεία που πρόσθεσε ο Σερέλης

Πράγματι, χωρίς να μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως εντυπωσιάζει, ο Γκριγκόνις έχει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ομάδα από τη στιγμή που ανέλαβε ο Έλληνας τεχνικός, παίρνοντας αυξημένο χρόνο στο παρκέ και συμμετέχοντας πολύ περισσότερο στο επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, με αποκορύφωμα τους 23 πόντους που πέτυχε απέναντι στην Εφές.

Ο Λιθουανός είναι πολύ ποιοτικός παίκτης και αν βρει ακόμη περισσότερο τον αγωνιστικό ρυθμό του, μπορεί να προσφέρει πολλά ειδικά στο επιθετικό παιχνίδι των «πρασίνων». Το γεγονός μάλιστα πως ο Σερέλης επέλεξε να τον δηλώσει στο εγχώριο ρόστερ εις βάρος του Ματ Τόμας, αποδεικνύει πως έχει κεντρικό ρόλο στα πλάνα του Έλληνα τεχνικού.

Ο ρόλος του Μπέικον

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Τα στοιχεία που πρόσθεσε ο Σερέλης

Η πιο παράξενη περίπτωση στον φετινό Παναθηναϊκό, είναι αυτή του Ντουέιν Μπέικον. Ο Αμερικανός ήρθε χωρίς την… αμέριστη συγκατάθεση του Ντέγιαν Ράντονιτς, ανέβασε την ομάδα προσωρινά μετά από μία πολύ προβληματική εκκίνηση στη σεζόν, όμως σταδιακά άρχισε να προκαλεί ερωτηματικά με την απόδοσή του, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εβδομάδες του Ντέγιαν Ράντονιτς και τις πρώτες του Χρήστου Σερέλη, όταν άρχισε να δείχνει ένα πλήρως… ξενερωμένο πρόσωπο στο παρκέ.

Το μεγάλο πρόβλημα του Μπέικον είναι πως σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς έπαιζε κυρίως για να κερδίσει ο ίδιος και όχι η ομάδα. Δεν αμφισβητείται πως πρόκειται για έναν παίκτη με απαράμιλλο επιθετικό ρεπερτόριο, όμως όταν αυτό δεν εντάσσεται σε ομαδικά πλαίσια, δεν προσφέρει τίποτα παρά highlights και εντυπωσιακά κλιπάκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ντέρμπι αιωνίων της Ευρωλίγκας, όταν ο Αμερικανός σκόραρε 30 πόντους και ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε για 24 (71-95) στο ΟΑΚΑ.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Τα στοιχεία που πρόσθεσε ο Σερέλης

Ο Σερέλης είναι φανερό πως διέγνωσε την προβληματική φύση αυτής της κατάστασης, τονίζοντας από την πρώτη μέρα που πήρε τα κλειδιά του Παναθηναϊκού πως ο Μπέικον πρέπει να μάθει να παίζει για την ομάδα. Δεν έμεινε μάλιστα μόνο στα λόγια, «κόβοντας» τον πρώτο σκόρερ των «πρασίνων» από τη δωδεκάδα στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα.

Το μήνυμα φάνηκε να πήγε στον… αποδέκτη του, καθώς απέναντι στη Βιλερμπάν ο πρώην παίκτης της Μονακό έκανε την πιο μεστή εμφάνισή του εδώ και καιρό, δείχνοντας σοβαρό, μετρημένο και κυρίως συνεργατικό πρόσωπο.

Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό ενόψει Ολυμπιακού, καθώς ο Παναθηναϊκός πληγώθηκε στα προηγούμενα ντέρμπι με τους Πειραιώτες από την τάση του Μπέικον να παίζει για τον εαυτό του και την ανυπαρξία άλλου επιθετικού πλάνου.

Ο ρολίστας Μαντζούκας

Το τελευταίο στοιχείο που έχει προσθέσει ο Σερέλης στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, είναι σημαντικό τόσο ενόψει ντέρμπι όσο και μακροπρόθεσμα. Ο νέος προπονητής των πρασίνων έδειξε από το ντεμπούτο του κιόλας ότι δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τον Λευτέρη Μαντζούκα απλά για να συμπληρώνει δωδεκάδα, δίνοντας στον νεαρό φόργουορντ 17 λεπτά συμμετοχής στο Μιλάνο.

Ο Μαντζούκας άδραξε την ευκαιρία (λόγω και του τραυματισμού του Αγραβάνη) και άρχισε σταδιακά να ανεβάζει την απόδοσή του, δείχνοντας πως είναι έτοιμος για να βοηθήσει την ομάδα έστω και σε συμπληρωματικό ρόλο. Απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα έπαιξε 11 λεπτά, σχεδόν όλα στο δεύτερο μέρος, δίνοντας μεγάλες βοήθειες στην άμυνα ως σέντερ σε small ball όταν ο Παναθηναϊκός έκανε το comeback.

Στο ματς του «Αστρομπάλ» ο Σερέλης επιβράβευσε τον 20χρονο, ο οποίος έμεινε στο παρκέ για 20 ολόκληρα λεπτά. Ο Μαντζούκας επί γαλλικού εδάφους κλήθηκε πάλι να καλύψει για αρκετή ώρα τη θέση «5» λόγω των φάουλ με τα οποία φορτώθηκαν οι Παπαγιάννης και Γκουντάιτις, κάνοντας εξαιρετική εμφάνιση με 9 πόντους και μπόλικη βρώμικη δουλειά.

Η άνοδος αυτή του διεθνούς φόργουορντ στο ροτέισιον προσθέτει ένα ακόμη απροσδόκητο «όπλο» στη φαρέτρα του Παναθηναϊκού, ο οποίος ταυτόχρονα αρχίζει να «ψήνει» σε απαιτητικά παιχνίδια τον πιο υποσχόμενο παίκτη του.

Ανάλυση: Στόχος να μην δεχθεί (ξανά) πρώτος γκολ σε ντέρμπι!

Previous article

Μπάσκετ γυναικών: Πρώτη μάχη για το πρωτάθλημα μεταξύ των αιωνίων!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.