0

Οι ευρωπαϊκές στιγμές για τις οποίες μπορεί και πρέπει να είναι περήφανος κάθε οπαδός του Παναθηναϊκού είναι σίγουρα πολλές.

Aπό τη στιγμή που κάθε χρόνο κάνει την εμφάνισή της η άνοιξη, έρχονται οι αντίστοιχες ημερομηνίες και μαζί με αυτές οι μνήμες που υπάρχουν από εκείνους τους μεγάλους θριάμβους, που μόνο ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει ανάμεσα από όλες τις άλλες ομάδες στην Ελλάδα.

Σαν σήμερα (3/4) λοιπόν το 1996, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στον Άγιαξ. Ο Κριστόφ Βαζέχα έπαιρνε την μπάλα από τον Γιώργο Δώνη, ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα πριν είχε «οργώσει» όλο το γήπεδο και με άψογο δεξί πλασέ την έστελνε στο «παραθυράκι» της εστίας του Φαν Ντερ Σαρ, κλείνοντας στην κυριολεξία το σπίτι του Άγιαξ, στο τελευταίο του ματς στο Άμστερνταμ Αρένα. Το τελικό 0-1 βρήκε τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να παραληρούν, την πλατεία της Ομονοίας να γεμίζει με κόσμο και το «τριφύλλι» να έχει γράψει τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία του… μέχρι την επόμενη.

Οι ενδεκάδες του αγώνα

Αγιαξ (Λουίς Φαν Χάαλ): Φαν ντερ Σάαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φ. ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Λιτμάνεν (76′ Μουσάμπα), Φίνιντι, Ντάβιντς, Κανού, Κλάιφερτ, Ρ. ντε Μπουρ

Παναθηναϊκός (Χουάν Ραμόν Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (83’ Μάρκος), Καπουράνης, Μαραγκός (62′ Γ.Χ. Γεωργιάδης), Δώνης, Βαζέχα (89′ Νιόπλιας)

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2002, την ίδια ημέρα, τον ίδιο μήνα, το «τριφύλλι» μνημόνευε εκείνο το μεγάλο «διπλό» θέλοντας να ανεβάσει την ψυχολογία του καθώς το βράδυ θα ερχόταν αντιμέτωπος με την Μπαρτσελόνα στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Η κατάληξη και το σκορ του αγώνα έμελλε να είναι ακριβώς ίδια με τους «πράσινους» να λυγίζουν τους «μπλαουγκράνα». Μία εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Άγγελου Μπασινά στο 79’, (το οποίο είχε κερδίσει ο Γιόνας Κόλκα) που παρακολούθησαν άπαντες με κομμένη την ανάσα διαμόρφωσε το τελικό 1-0 και αυτόματα «γράφτηκε» μία ακόμα χρυσή σελίδα στην πλούσια ευρωπαϊκή ιστορία του Παναθηναϊκού.

Οι ενδεκάδες του αγώνα

Παναθηναϊκός (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Κόλκα, Λυμπερόπουλος (60’ Μπόατενγκ), Βλάοβιτς (73’ Ολιζαντέμπε), Κωνσταντίνου (90’ Βόκολος)

Μπαρτσελόνα (Κάρλες Ρεσάκ): Μπονάνο, Γκάμπρι, Πουγιόλ, Αμπελάρδο, Φρανκ ντε Μπουρ, Κόκο (66’ Ράισιγκερ), Ρόσεμπακ (70’ Ριβάλντο), Κοκού (53’ Τσάβι), Μότα, Όφερμαρς, Κλάιφερτ

Δείτε τα σχετικά βίντεο

 

Πειθαρχική δίωξη στον Ολυμπιακό για εξύβριση και δυσφήμιση

Previous article

Χωρίς τους Πονίτκα και Ουόλτερς στη Ρόδο ο Παναθηναϊκός

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.