0

Στο δίλημμα “Παλάσιος ή Μαντσίνι στα δεξιά” για τον αγώνα της χρονιάς κόντρα στην ΑΕΚ, η ζυγαριά των επιλογών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς γέρνει προς τον πρώτο και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που κρατούν βασικό τον “Τούκου” στο δεξί “φτερό” της επίθεσης.

Δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί να αλλάξει ένας προπονητής σε μία ομάδα μέσα σε 3-4 μέρες, αλλά και σε μία τόσο ανταγωνιστική σειρά playoffs, με σερί αγώνες Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή. Κι όπως λέει κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, είναι τόσο “ανοικτά βιβλία” πια όλες οι ομάδες, που δεν έχει να κρύψει τίποτα η μία απ’ την άλλη στην τελική ευθεία της σεζόν. Εδώ που κρίνεται κι ο τίτλος ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Το μόνο που δημιουργείται σε ορισμένες περιπτώσεις -μέσα απ’ τους ίδιους τους αγώνες- είναι κάποια μικρά ή μεγάλα ερωτηματικά και διλήμματα σε θέσεις, αλλά και το πώς μπορούν κάποιοι ποδοσφαιριστές να υπηρετήσουν κάθε φορά το ξεχωριστό πλάνο ενός παιχνιδιού.

Ένα τέτοιο “δίλημμα” στον Παναθηναϊκό ενόψει του αυριανού (30/4, 20:00, COSMOTE SPORT 2 HD) “τελικού” τίτλου με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο, είχε να κάνει με τον παίκτη που θα ξεκινήσει στο δεξί άκρο της επίθεσης.

Ο Μπερνάρ Ντουάρτε πήρε τις ανάσες που χρειαζόταν στον Βόλο μπαίνοντας αλλαγή στο 60’, η “σκληρή” τριάδα των χαφ (Ρουμπέν Πέρεθ, Δημήτρης Κουρμπέλης, Άνταμ Τσέριν) δεν αλλάζει στον άξονα της μεσαίας γραμμής, όμως την ίδια ώρα κι ο Ντάνιελ Μαντσίνι έκανε σούπερ ματς στο “Πανθεσσαλικό” ξεκινώντας τον αγώνα ως κάτι ενδιάμεσοανάμεσα σε “8άρι” και “10άρι” κι ολοκληρώνοντάς τον ως δεξιός εξτρέμ, έχοντας σερβίρει στο ενδιάμεσο τις δύο ασίστ της νίκης, προς τους Ιωαννίδη και Σπόραρ.

Στο δίλημμα λοιπόν “Παλάσιος ή Μαντσίνι στα δεξιά”, η ζυγαριά των επιλογών του Γιοβάνοβιτς γέρνει προς τον πρώτο και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που κρατούν βασικό τον “Τούκου” στο δεξί “φτερό” της πράσινης επίθεσης.

1. Πολύ πιο δυνατός για το physical game

Ο Γιοβάνοβιτς περιμένει πως η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να ασκήσει τη γνωστή πίεσή της ψηλά απ’ τα πρώτα λεπτά, θα βάλει ένταση και δύναμη στο παιχνίδι κι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Ο Παλάσιος είναι πιο δυνατό σκαρί, έχει εντυπωσιακές δυνάμεις κι αντοχές μπορεί να ανταποκριθεί σε πιο physical καταστάσεις μέσα στο ματς και είναι παίκτης που μπορεί να βγάλει μεγάλη ένταση (και) στην πίεση και το press των “πράσινων” πάνω στις γραμμές της ΑΕΚ.

2. Οι καλύψεις και η χημεία με τον Κώτσιρα

Ο “Τούκου” δεν έχει το ίδιο επίπεδο τεχνικής ή τα “χαϊδέματα” του Μαντσίνι στην μπάλα, όμως είναι καλύτερος στο ανασταλτικό κομμάτι και στις καλύψεις του μπροστά απ’ τον μπακ. Έχει παίξει πάνω από 50 παιχνίδια στη δεξιά πλευρά μαζί με τον Κώτσιρα την τελευταία διετία και οι δυο τους έχουν αποκτήσει εξαιρετική χημεία. Ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι του Έλληνα μπακ, ξέρει πότε και πώς να κινηθεί για να μην τον “προδώσει” αμυντικά στα δικά του ανεβάσματα και πολλές φορές έχει λειτουργήσει κι ο ίδιος με την ταχύτητά του ως… μπακ, για να μην χαλάσει η ισορροπία στο αμυντικό transition, όταν ο Κώτσιρας έχει μείνει πιο ψηλά στο γήπεδο.

3. Να χτυπήσει στην “πλάτη” της ΑΕΚ

Με τον Μπερνάρ να λειτουργεί πολλές φορές ως έξτρα (τέταρτος) χαφ στην αριστερή πλευρά (όπως έγινε στους αγώνες με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ), ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί απ’ την άλλη πλευρά έναν παίκτη που θα μπορεί να “χτυπήσει” τα άκρα της άμυνας της ΑΕΚ, παίζοντας διαρκώς στην πλάτη της αμυντικής γραμμής των κιτρινόμαυρων. Ο “Τούκου” μπορεί να το υποστηρίξει ιδανικά όλο αυτό και με την ταχύτητά του και με τις αυτοματοποιημένες κινήσεις του ως εξτρέμ.

4. Ο Παλάσιος των μεγάλων αγώνων

Ο Παλάσιος έχει “χτίσει” ακόμη την τελευταία διετία και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Καλή παράδοση στα “μεγάλα” ματς του πρωταθλήματος, σε regular season και playoffs. Τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας. Πέρσι σκόραρε στο 3-0 επί της ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια και ήταν πολύ καλός και στα άλλα ματς, φέτος έβγαλε τρομερή ένταση στο παιχνίδι του στον αγώνα του α’ γύρου μολονότι δεν σκόραρε, έχοντας ένα τρομερό σουτ (που ακούμπησε ο Στάνκοβιτς) στο οριζόντιο δοκάρι και συνολικά πολύ γεμάτη παρουσία. Κι αυτά πάντα παίζουν ρόλο πριν από τέτοιου είδους αγώνες.

Η ευελιξία που προσφέρει ο Μαντσίνι

Η δε διατήρηση του Μαντσίνι στη δεύτερη γραμμή των επιλογών του αγώνα με την ΑΕΚ, προσφέρει στον Γιοβάνοβιτς την ευελιξία να αναπροσαρμόσει πολύ καλύτερα το πλάνο του, φέρνοντας τον Αργεντινό ως λύση απ’ τον πάγκο. Αν το ματς για διάφορους λόγους δεν πάει όπως θέλει ο Σέρβος τεχνικός, η είσοδος του (πολύ πιο ξεκούραστου), μπορεί να αναπροσαρμόσει το τακτικό πλάνο του και να κάνει πολύ πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες του ματς.

Αντίστοιχα, αν το έχει φέρει το παιχνίδι στα δικά του “μέτρα”, μπορεί με την είσοδο του Μαντσίνι να δώσει “φρεσκάδα” στο κράτημα της μπάλας, αλλά και διαφορετικές ιδέες στην επίθεση, για να ξαναχτυπήσει την ΑΕΚ στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα. Λεπτομέρειες κι αποφάσεις που τις περισσότερες φορές καθορίζουν τη μορφή ενός αγώνα.

Πόσω μάλλον δε, όταν πρόκειται για το ματς που σε πολύ μεγάλο βαθμό μπορεί να κρίνει τον εφετινό πρωταθλητή της Stoiximan Super League.

 

Και τώρα οι δύο τους στον ιστορικό «τελικό» της Λεωφόρου!

Previous article

Δύο μέτρα και δύο σταθμά: Εκκένωση για ψύλλου πήδημα λόγω πρόθεσης!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.