0

Τα 3.683 λεπτά του 34χρονου Ισπανού μέσου των 41 συμμετοχών σε 42 ματς της σεζόν που έφυγε και το πλάνο του φρεσκαρίσματος του ίδιου και του άξονα στη νέα χρονιά του Παναθηναϊκού.

Εδώ και μία διετία είναι το «κομπιούτερ» στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού κι ο παίκτης απ’ τον οποίο περνάει όλο το παιχνίδι κι η ισορροπία των γραμμών του «τριφυλλιού». Οταν ο Ρούμπεν Πέρεθ είναι καλά από πλευράς έντασης, δυνάμεων κι αντοχών, είναι μακράν το καλύτερο «εξάρι» του πρωταθλήματος.

Μαζί ενδεχομένως και με τον Εμβιλά του Ολυμπιακού, αν και ο Ισπανός χαφ διαθέτει συνολικά πολύ πιο γεμάτο πακέτο σε αγωνιστικά χαρακτηριστικά, πάσα -είτε κάθετες, είτε μακρινές ισπανικές διαγώνιες που αποτελούν το σήμα κατατεθέν τουέλεγχο του ρυθμού και τακτοποίηση όλης της ομάδας στο γήπεδο. Διόλου τυχαίος κι ο χαρακτηρισμός (ακόμη κι εντός του Κορωπίου) τού «προπονητή στο γήπεδο», καθότι απ’ τη δική του καθοδήγηση εκτελείται σε μεγάλο βαθμό το πλάνο της ομάδας και του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Για τον δε Σέρβο τεχνικό, ο Ρούμπεν είναι ο Νο 1 «στρατιώτης», εκείνος που δεν πρέπει να λείπει σχεδόν ποτέ απ’ την 11άδα, παρά μόνο αν χρειάζεται να εκτίσει ποινή λόγω καρτών ή δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί λόγω (σοβαρού) θέματος τραυματισμού. Στη διετία που βρίσκεται άλλωστε στο «τιμόνι» του Παναθηναϊκού ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο Ρούμπεν είναι η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα του για τον βαθμό ετοιμότητας των ποδοσφαιριστών, καθώς ακόμη κι όταν προέρχεται από μικροτραυματισμό, τον περιμένει (πάντα) μέχρι την τελευταία στιγμή.

Κι ο Ρούμπεν λόγω «σκαριού», εμπειρίας, αλλά και νοοτροπίας, ανταποκρίνεται πάντα και δεν προδίδει ποτέ την επιθυμία του προπονητή. Στα δύο χρόνια που φοράει τα πράσινα ο Ρούμπεν έχει παίξει στα 81 απ’ τα 86 επίσημα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, ήτοι στο 94,2% των αγώνων του! Απ’ αυτά τα 81 ματς ήταν βασικός στα 75 (!) και μόλις στα έξι ήρθε ως αλλαγή απ’ τον πάγκο.

Πέρυσι και φέτος απουσίασε μόνον απ’ τους αγώνες:

• Με τον Παναιτωλικό (28/11/2021) λόγω ενοχλήσεων στον προσαγωγό.

• Με τον Αρη (5/1/2022) λόγω ίωσης.

• Με τον Ατρόμητο (6/3/2022) λόγω καρτών.

• Με τον Αρη (20/3/2022) λόγω διαφορετικής ίωσης.

• Με τον Λεβαδειακό (4/1/2023) λόγω καρτών.

Σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια ήταν πάντοτε παρών και ξεκίνησε στο 92,6% των αγώνων που ήταν διαθέσιμος (75/81). Φέτος ο Ισπανός κυριολεκτικά «τέντωσε» καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, παίζοντας στα 41 απ’ τα 42 ματς των «πρασίνων» κι απουσιάζοντας μόνον απ’ τον αγώνα στη Λιβαδειά λόγω τεσσάρων καρτών. Ηταν ο «πράσινος» με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής μετρώντας 3.683 και στις τρεις διοργανώσεις, έχοντας 167 περισσότερα λεπτά απ’ τον δεύτερο Αλμπέρτο Μπρινιόλι (3.326, 36 αγώνες) και 390 περισσότερα απ’ τον τρίτο Ανταμ Τσέριν (3.293, 40 αγώνες).

Με απλά λόγια, ο Ρούμπεν μέτρησε μόνο τη φετινή αγωνιστική περίοδο 61 ώρες και 23 λεπτά -σχεδόν δυόμισι πλήρεις ημέρες- μπάλας! Αυτό το «ξεζούμισμα» του Ισπανού μέσου φάνηκε σε ορισμένα κομμάτια της σεζόν και πολύ περισσότερο στα πλέι οφ, όπου ήταν ξεκάθαρο πως του έλειπε η φρεσκάδα, η ένταση και τα τρεξίματα.

Πολύ περισσότερο δε, απ’ τη στιγμή που οι αντίπαλοι -έχοντας μάθει πλέον το παιχνίδι του- επιδιώκουν στην πλειοψηφία τους να τον εξαντλούν στο γήπεδο, θυσιάζοντας παίκτη πάνω του για να περιορίσουν τον χώρο δράσης του και τακτοποίησης της ομάδας με το που παίρνει την πρώτη πάσα. Θα μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάσταση αν υπήρχε επάρκεια στο μπακ απ πίσω απ’ τον Ισπανό στο «6», όμως ο Ενις Τσοκάι δεν φάνηκε (στην πρώτη του σεζόν τουλάχιστον) να έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και το απαιτούμενο στάτους για να κερδίσει σε μεγαλύτερο βαθμό την εμπιστοσύνη του Γιοβάνοβιτς, καλύπτοντας τη θέση στο επίπεδο που απαιτούσαν οι συνθήκες.

Τουλάχιστον για ομάδα που καλείται να πρωταγωνιστήσει και να πάρει τον τίτλο. Κι αυτό, ειδικά στο φίνις της σεζόν, κόστισε στον Παναθηναϊκό. Το ζητούμενο είναι πλέον η επόμενη σεζόν, όπου ο Ρούμπεν θα ξεκινήσει ξανά ως το βασικό «εξάρι» του «τριφυλλιού», όμως θα χρειαστεί να υπάρξει ένα συνολικό πλάνο φρεσκαρίσματός του, διότι είναι ξεκάθαρο πως περπατώντας πια το 35ο έτος της ηλικίας του, θα είναι αδύνατο να υποστηρίξει στο 100% μία χρονιά που -καταπώς φαίνεται- θα έχει πάνω από 50 ματς σε Ελλάδα κι Ευρώπη.

Με λίγα λόγια, θα χρειαστεί να μειωθεί ο χρόνος της παρουσίας του στην 11άδα, για να είναι όσο το δυνατόν πιο ποιοτική η παρουσία του στο γήπεδο. Πάνω σε αυτό το πλάνο, άλλωστε, επικεντρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κι η κουβέντα γύρω απ’ την επέκταση του συμβολαίου του έως το καλοκαίρι του 2025, με τον Ρούμπεν να αποδέχεται πλήρως τον νέο ρόλο του και το συνολικό πλάνο.

Αυτό, εντούτοις, για να «περπατήσει» είναι δεδομένο πως απαιτεί κι επιπλέον ενίσχυση στο «6», με παίκτη που θα γεμίζει τη μεσαία γραμμή και θα έχει ορίζοντα βασικής επιλογής, εφόσον ο Τσοκάι δεν δείξει έτοιμος για το step-up κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας και -πολύ περισσότερο- εάν δεν παραμείνει εντέλει στους «πράσινους» ο Κουρμπέλης. Η προετοιμασία στην Αυστρία θα δείξει πολλά (και) σε αυτό το κομμάτι…

 

Τρπισόφσκι: «Είμαστε προετοιμασμένοι για την αποχώρηση του Λινγκρ»

Previous article

Nικολογιάννης: «Θα ψάξει παίκτη ο Παναθηναϊκός αν φύγει ο Κουρμπέλης – Χρειάζεται ταχυδυναμικό χαφ»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.