0

Τα δεδομένα της επιστροφής του Ζέκα στον Παναθηναϊκό και όλα όσα μπορεί να προσφέρει εντός και εκτός γηπέδων ο 34χρονος μέσος.

Ναι, κυριαρχεί το συναισθηματικό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι (και) θέμα ουσίας, όσο κι αν κάποιοι (λιγοστοί είναι η αλήθεια) “υποδέχθηκαν” την επιστροφή του Ζέκα Ροντρίγκες με περίσσια διάθεση αμφισβήτησης.

Μόνο και μόνο για να τα βάλουν όλα στο “μύλο” της γκρίνιας για πότε και με τι παίκτες θα ενισχυθεί ο Παναθηναϊκός στο εφετινό, μεταγραφικό “παράθυρο”. Η επάνοδος του ελληνοποιημένου μέσου στο “τριφύλλι”, που επισημοποιήθηκε με υπογραφές το απόγευμα της Τρίτης (13/6) έχει διπλή αξία και σημασία. Τόσο εντός όσο κι εκτός γηπέδου.

Στα αποδυτήρια, στην καθημερινότητα, στο “τώρα”, αλλά και το “μετά” με δεδομένη τη διάθεση που υπάρχει κι απ’ τις δύο πλευρές για να παραμείνει στον οργανισμό και στην ομάδα, αναλαμβάνοντας μία θέση στο ποδοσφαιρικό τμήμα όταν κρεμάσει τα παπούτσια του.

Με μία πολύ σωστή προσέγγιση της κατάστασης, δεδομένου ότι πρόκειται για μία απ’ τις πιο κι επιδραστικές και ισχυρές φυσιογνωμίες που πέρασαν απ’ τα “πράσινα” αποδυτήρια τα τελευταία 12 χρόνια.

Θα είναι η εφετινή σεζόν του στον Παναθηναϊκό μόνο ένα last dance για το χειροκρότημα της εξέδρας; Αν μιλούσαμε για κάποιον άλλον παίκτη, ίσως, όμως επειδή μιλάμε για τον Ζέκα η απάντηση είναι “όχι”. Ούτως ή άλλως, μιλάμε για έναν αθλητή που δεσμεύτηκε εγγράφως με τον Παναθηναϊκό όχι για ένα, αλλά για δύο χρόνια. Για 1+1 για την ακρίβεια.

Ναι, προέρχεται από δύο σοβαρούς τραυματισμούς (χιαστούς) τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ναι, “περπατάει” πλέον το 35ο έτος της ηλικίας του, όμως το σκαρί του, η “κατασκευή” του, ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει και η πολύ καλή πορεία της αποθεραπείας του μετά τη δεύτερη ρήξη που υπέστη τον Οκτώβριο, δείχνουν πως θα είναι σε θέση να “επιστρέψει” κι αγωνιστικά.

Το έχει ξανακάνει άλλωστε ήδη μία φορά. Πριν από 9 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2022, έχοντας επανέλθει μετά τον πρώτο τραυματισμό του, αναδείχθηκε MVP στον αγώνα της Κοπεγχάγης με τη Σεβίλλη (0-0) στο “Parken”. Σε ματς ομίλων Champions League, όχι σε φιλικό, έχοντας “καταπιεί” (όπως κάνει πάντα) όλο το γήπεδο σε τρεξίματα κι εντάσεις.

Η επιπλέον ποιοτική επιλογή

Σαφώς και θα χρειαστεί ένα διάστημα, μέχρι να “μπει” και να επανέλθει και η ενσωμάτωσή του στο πλάνο της ομάδας θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Όμως έχει να “δώσει” ακόμα πράγματα κι ο πρώτος που το ξέρει καλύτερα απ’ όλους είναι ο ίδιος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Δεν θα είναι στην “πρώτη γραμμή” των επιλογών της ενδεκάδας, όμως κι ο Σέρβος τεχνικός περιμένει πως μπορεί να του προσφέρει έξτρα λύσεις στον άξονα της μεσαίας γραμμής, σε σημεία που θα χρειάζονται οι βασικοί χαφ “ανάσες” σε μία σεζόν που ούτως ή άλλως θα είναι ακόμη πιο απαιτητική και με περισσότερα παιχνίδια σε Ελλάδα κι Ευρώπη.

Δίνοντας ασφάλεια κι επιπλέον επιλογή (αλλά και ποιότητα) στο κέντρο, την οποία η ομάδα δεν είχε στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ειδικά προς το φίνις των playoffs.

Η επίδραση στα αποδυτήρια

Πέρα απ’ το αγωνιστικό όμως, υπάρχει και το… αποδυτηριακό. Ο Ζέκα δεν μεγάλωσε με την αφίσα του Σαραβάκου και του Βαζέχα πάνω απ’ το κρεβάτι του, όμως απ’ τον Ιούλιο του 2011, όταν ήρθε σαν άγνωστος μεταξύ αγνώστων απ’ τη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, έγινε κομμάτι του Παναθηναϊκού κι ένας πραγματικός αρχηγός του. Κι ο ίδιος παραδέχεται με περισσή ειλικρίνεια πως από το κλαμπ έχουν περάσει κι έχουν φορέσει τη φανέλα του πολύ μεγαλύτεροι σε αξία παίκτες.

Ελάχιστοι όμως “ένιωσαν” και “νιώθουν” παναθηναϊκά. Ακόμη λιγότεροι ξέρουν τι σημαίνει και τι πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός κι ο Ζέκα έχει την εμπειρία, τις παραστάσεις και την προσωπικότητα για να αποτελέσει πολύ σημαντικό κομμάτι εντός των αποδυτηρίων. Προσφέροντας την έξτρα “φλόγα”, την ισορροπία και την ψυχολογία που χρειάζονται τα αποδυτήρια της ομάδας στις καλές και στις “στραβές”. Κι αυτό είναι ίσως και το πιο μεγάλο κέρδος της επιστροφής του, πέρα απ’ ότι μπορεί να δώσει αγωνιστικά.

Μεγάλη νίκη της Εθνικής Ελλάδος!

Previous article

Μήπως ο Μπερνάρ “άνοιξε” την πόρτα της εξόδου;;…

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.