0

Στο ποδόσφαιρο εύκολα μπορεί να βρεις κανείς αμέτρητες ιστορίες παικτών, που άρχισαν την καριέρα τους με μπόλικη αμφισβήτηση, άντεξαν και… άκουσαν πολλά, όμως με σκληρή δουλειά κατάφεραν να βρεθούν στην κορυφή.

Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που ξεκίνησαν τραβώντας όλα τα βλέμματα πάνω τους. Είχαν το ταλέντο με το μέρος τους και ήταν έτοιμοι να φτάσουν μέχρι την κορυφή. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι. Για τον Φίλιπ Τζούριτσιτς η αλήθεια κρύβεται κάπου στη… μέση.

Ο μεσοεπιθετικός με καταγωγή από το Ομπρένοβατς της Σερβίας άνηκε στη δεύτερη κατηγορία, καθώς από μικρή ηλικία το ταλέντο του με την μπάλα στα πόδια ήταν διακριτό. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην τοπική ομάδα, στη συνέχεια μετακόμισε στην ακαδημία του Ερυθρού Αστέρα και το 2007 είχε έρθει η ώρα για την πρώτη του περιπέτεια στο εξωτερικό. Σε ποια χώρα; Στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού!

Ο Φίλιπ Τζούριτσιτς σε ηλικία 15 ετών ήρθε στη χώρα μας με τις ευλογίες του τεχνικού διευθυντή των «ερυθρόλευκων», Ίλια Ίβιτς. Ο νεαρός πέρασε με απόλυτη επιτυχία τα δοκιμαστικά τεστ και τον Ιανουάριο του 2008 αγωνίστηκε σε τρία παιχνίδια με την ομάδα Νέων κόντρα σε Ρετζίνα, Πιατσέντζα και Ίντερ στο πλαίσιο του «VIAREGGIO CUP» που διεξήχθη στην Ιταλία.

Η αγωνιστική του παρουσία μόνο αρνητική δεν ήταν, ωστόσο, την άνοιξη του ίδιου έτους αποτέλεσε παρελθόν, επιστρέφοντας στην πατρίδα του για να αγωνιστεί με την Ραντίνσκι. Οι αιτίες της φυγής του δεν έγιναν εκείνη την περίοδο γνωστές, με την αποχώρηση του Ίλια Ίβιτς να παίζει, δεδομένα, κάποιον ρολό, αφού ήταν ο άνθρωπος, που τον έφερε στον Ολυμπιακό. Λίγα χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε για την εμπειρία του στην Ελλάδα, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το θέμα: «Είχα την ευκαιρία να πάω στον Ολυμπιακό. Δυστυχώς δεν γινόταν να ολοκληρωθεί η μεταγραφή επειδή ήμουν ανήλικος και έπρεπε να πληρώ δεδομένες προϋποθέσεις, όπως το να έχουν δουλειά οι γονείς μου στην Ελλάδα. Έτσι έφυγα αρκετά γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά έχω καλές αναμνήσεις από εκεί», είχε πει χαρακτηριστικά για την παρουσία του στην ομάδα του Πειραιά.

Οι εμφανίσεις με τη Χέρενφεν, η μεταγραφή στην Μπενφίκα και το ντεμπούτο

Το ταλέντο του Τζούριτσιτςήταν τέτοιο, που τα σύνορα της Σερβίας δεν τον… κρατούσαν. Έτσι, τον Γενάρη του 2010 και σε ηλικία 18 ετών μετακινήθηκε στην Ολλανδία για την Χέρενφεν και στο ντεμπούτο του μοίρασε ασίστ, δείχνοντας πως είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Στη «χώρα της τουλίπας» πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις και δεν είναι τυχαίο ότι σε καμία άλλη ομάδα έως τώρα δεν μέτρησε περισσότερες συμμετοχές. Και αγωνίστηκε σε επτά, δεν τις λέει κανείς και λίγες. Συνολικά με τη Χέρενφεν μέτρησε 110 συμμετοχές, με 26 γκολ και 28 ασίστ και εξαργύρωσε την παρουσία του με μεταγραφή στην Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2013 ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ. Υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστό πως οι «αετοί» του τοποθέτησαν ρήτρα αγοράς 40(!) εκατομμυρίων ευρώ, δείγμα του πόσο πίστευαν στις αγωνιστικές του δυνατότητες. Μάλιστα, στο ντεμπούτο του σκόραρε και το πρώτο του γκολ εναντίον της Άντερλεχτ στα προκριματικά του UEFA Champions League, αλλά η συνέχεια μόνο ανάλογη δεν ήταν.

Τζούρισιτς: Ψάχνει την… Ιθάκη του στον Παναθηναϊκό

Ο Ζεσούς, η αποχώρηση και οι συνεχόμενοι δανεισμοί μέχρι τη Serie A

Η έλευση του Ζόρζε Ζεσούς στον πάγκο της Μπενφίκα δεν βοήθησε καθόλου τον Σέρβο, μιας και δεν του άρεσε ποτέ σύστημα με επιτελικό χαφ ή αλλιώς «10αρι» και ο Τζούρισιτς βρισκόταν σε μια ηλικία, που η αλλαγή αγωνιστικού ρόλου και θέσης ήταν πολύ δύσκολη. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην καταφέρει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις, ο Ζεσούς να μην τον εμπιστεύεται και να αγωνιστεί σε μόλις 24 παιχνίδια, με το ψυχικά επίπονο ταξίδι των δανεισμών να ξεκινά. Μια μεταγραφή, που δεν εξελίχθηκε σε καμία περίπτωση, έτσι όπως είχε ονειρευτεί τόσο ο Τζούριτσιτς, όσο και η Μπενφίκα.

Οι περιπέτειες σε Μάιντς, Σαουθάμπτον και Άντερλεχτ δεν είχαν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα, μιας και μετρούσε λίγες συμμετοχές χωρίς σημαντική συνεισφορά και η επιστροφή στην Μπενφίκα ήταν δεδομένη. Επόμενος σταθμός του 31χρονου η Σαμπντόρια, που βρήκε ρυθμό, αποκτήθηκε από την ομάδα της Γένοβας, αλλά μετά από 1,5 χρόνο μετακινήθηκε στην Μπενεβέντο με τη μορφή δανεισμού. Το καλοκαίρι του 2018 η Σασουόλο έδειξε ενδιαφέρον για την περίπτωση του και εντέλει κατάφερε εκεί να βρει το μέρος, που ήθελε και έψαχνε, για να σταθεροποιηθεί και να γίνει πολύτιμος.

Τζούρισιτς: Ψάχνει την… Ιθάκη του στον Παναθηναϊκό

Υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο, σκόραρε σε σημαντικά παιχνίδια στις πρώτες του συμμετοχές και λάμβανε στήριξη από τον Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι. Με τους «νεροβέρντι», ο Τζούρισιτς έπιασε τριψήφιο αριθμό συμμετοχών (100) για πρώτη φορά μετά τη Χέρενφεν, σκοράροντας 14 γκολ και 12 ασίστ σε 5.877 λεπτά συμμετοχής και ήταν σταθερό μέλος ομάδας με καλή παρουσία στα γήπεδα του ιταλικού πρωταθλήματος. Τέλος, επέστρεψε τη φετινή σεζόν στη Σαμπντόρια και πραγματοποίησε μια «γεμάτη» σεζόν με 34 συμμετοχές και τρία γκολ, αποτελώντας έναν από τους διασωθέντες, παρά τον υποβιβασμό, που τον οδήγησε στην έξοδο.

Οι ρόλοι στο γήπεδο και η Εθνική Σερβίας

Ο Τζούριτσιτς έχει πατήσει τα 31 του έτη και είναι ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, που μπορεί να ανταποκριθεί σε διάφορους ρόλους, κάτι που επιθυμεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τους παίκτες που έχει στο ρόστερ του. Από τη θέση του επιτελικού χαφ που δεν… άλλαζε, τώρα αγωνίζεται και ως εσωτερικός μέσος ή αλλιώς «8αρι» σε διάταξη 4-3-3 και καθαρό «10αρι» σε 4-2-3-1 πίσω από τον μοναδικό σέντερ φορ.

Διαθέτει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, είναι ένας ποιοτικός παίκτης με aggressive στοιχεία στο παιχνίδι του και η έκρηξη στα πρώτα μέτρα του δίνει τη δυνατότητα να πηγαίνει στο ένας εναντίον ενός. Επίσης, η εμπειρία, που έχει από κορυφαία πρωταθλήματα, τον κάνει να διαχειρίζεται εύκολα δύσκολες καταστάσεις και θα προσφέρει πράγματα στον Παναθηναϊκό που δεν έχουν οι υπόλοιποι παίκτες του.

Τζούρισιτς: Ψάχνει την… Ιθάκη του στον Παναθηναϊκό

Παραστάσεις έχει και από την εθνική Σερβίας όπου κλήθηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 20 ετών και έκανε ντεμπούτο στις 29 Φεβρουαρίου 2012 σε φιλικό παιχνίδι με την Κύπρο. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, σκόραρε το πρώτο του γκολ εναντίον της Ουαλίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.

Να σημειωθεί ότι ήταν στις κλήσεις για το Μουντιάλ του Κατάρ και αγωνίστηκε στα παιχνίδια της φάσης των ομίλων με Καμερούν και Ελβετία, με τη Σερβία να τερματίζει τελευταία στον όμιλο. Συνολικά με το εθνόσημο μετράει 41 παιχνίδια με πέντε γκολ.

Οι παραστάσεις από Καραϊσκάκη και Τούμπα

Ναι, ο Τζούριτσιτς ξέρει από μικρός την Ελλάδα μετά το πέρασμα του στον Ολυμπιακό, αλλά κατά τη διάρκεια της καριέρας του ήρθε δύο ακόμη φορές στα μέρη μας για να τεθεί αντίπαλος με τους «ερυθρόλευκους» και τον ΠΑΟΚ. Αρχικά, στις 5 Νοεμβρίου του 2013 η Μπενφίκα φιλοξενήθηκε από την ομάδα του Πειραιά και ο Σέρβος αγωνίστηκε για 17 λεπτά στην ήττα των Πορτογάλων με 1-0, χάνοντας μεγάλη ευκαιρία στο τέλος για να φέρει το ματς σε ισορροπία.

Εκείνη την αγωνιστική περίοδο, η Μπενφίκα συνέχισε στο Europa League και στις 20 Φεβρουαρίου τέθηκε αντιμέτωπη με τον ΠΑΟΚ, με τον Τζούρισιτς να μοιράζει την ασίστ στο μοναδικό γκολ της αναμέτρησης που έδωσε και τη νίκη στους «αετούς».

Εντέλει, η μοίρα οδήγησε τον Φίλιπ Τζούριτσιτς ξανά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού με τις επίσημες ανακοινώσεις να απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών. Μια μεταγραφή, που αν «πιάσει», έχει να προσφέρει πολλά και στις δυο πλευρές. Το «τριφύλλι» θα βρει έναν επιτελικό χαφ, που αναζητά εδώ και πολλά χρόνια για να του προσφέρει γκολ και ασίστ, ενώ ο Τζούρισιτς τη δική του… Ιθάκη, που δεν βρήκε στις υπόλοιπες ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε στην καριέρα του.

 

Έρχεται και αποφασίζει για όλα ο Αταμάν!

Previous article

Το… ψάχνει σοβαρά για Μαξίμοβιτς!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.