0

Ο Παναθηναϊκός θα κάνει το φετινό ευρωπαϊκό του ταξίδι στο Europa League. Εκεί, διότι το σεντόνι με τ’ αστέρια αυτή τη φορά του έδειξε πως η παραμικρή αδυναμία τιμωρείται. Κι όμως, αυτή η μεγάλη περιπέτεια στα προκριματικά, τον προετοίμασε κατάλληλα και τον ατσάλωσε για τις προκλήσεις του χειμώνα…

Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης της Τρίτης στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο Αμπέλ Ρουίθ βγαίνει τετ-α-τετ με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι μετά από τεράστιο λάθος του Πέρεθ. Ο Ιταλός τερματοφύλακας απομακρύνει, όμως, στην αμέσως επόμενη μεγάλη ολιγωρία της «πράσινης» άμυνας, δεν θα υπήρχε επιστροφή.

Ο Μπρούμα τελείωσε τα όνειρα του «τριφυλλιού» για το Champions League στο 83′, με την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να έχει μοχθήσει, να της έχουν λείψει στοιχεία στην «επικοινωνία» μεσαίας και επιθετικής γραμμής στο πρώτο ημίχρονο (με τον Μπερνάρ ως 10άρι), να διορθώνονται στο δεύτερο ημίχρονο με την βελτίωση του Βιλένα, να υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά… τ’ αστέρι θόλωσε. Και έστειλε τον Παναθηναϊκό στο Europa League.

Ο Βαγιαννίδης είναι κάτι παραπάνω από έτοιμος

Αυτό το παιδί όσο περνούν οι μέρες και όσο αποκομίζει αυτές τις ευρωπαϊκές εμπειρίες με τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη, τόσο πιο έτοιμος για την κάθε επόμενη μεγάλη πρόκληση γίνεται. Ο Μπρούμα είχε μεγάλο μπελά, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, αφού, ο αριστερός εξτρέμ της Μπράγκα ήξερε ότι ο νεαρός φουλ μπακ του «τριφυλλιού» θα του έκανε την ζωή δύσκολη. Κι έτσι έγινε.

Κι όχι μονάχα στα αμυντικά του καθήκοντα, αλλά και στις φορές που ο μικρός επέλεξε να πιέσει ψηλά, να κλέψει την μπάλα, να κάνει κούρσα, να βοηθήσει επιθετικά. Ο Μπρούμα, βέβαια, ήταν εκείνος που πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, όταν ο Μάγκνουσον αρχικά έδιωξε πάνω σε αντίπαλο, ο Βαγιαννίδης έκλισε κεντρικά να μαρκάρει και ο σκόρερ είχε πλέον χώρο από αριστερά για να κάνει το πλασέ.

Ο Νιακατέ έπρεπε να δεχθεί «χτυπήματα»

Ο παρτενέρ του Φόντε στο κέντρο της άμυνας της Μπράγκα βρέθηκε σε κακή μέρα. Έδειξε ότι δεν ήταν καθόλου σίγουρος για τον εαυτό του. Ότι έτρεμε το λάθος, ότι δεν είχε καλές επαφές με την μπάλα. Και στον Παναθηναϊκό άρχισαν να το καταλαβαίνουν σε προχωρημένο χρονικά σημείο του πρώτου μέρους.

Ο Ιωαννίδης έβλεπε πως αν τον πίεζε λίγο παραπάνω ήταν ικανότατος για το λάθος και γενικά ο Παναθηναϊκός επέλεγε την δική του πλευρά για τις επιθέσεις, με τον Μπερνάρ να τραβιέται κι εκείνος περισσότερο από δεξιά κι όχι από την πλευρά των Χουάνκαρ – Μαντσίνι. Μέχρι που τελικά ο Νιακατέ αντικαταστάθηκε αναγκαστικά με την έναρξη του δευτέρου μέρους.

Οι «κατά μέτωπο» επιθέσεις και το αμυντικό τρανζίσιον με τον Πέρεθ

Όταν η πρώτη επαφή γινόταν με την μπάλα να παίρνει κατεύθυνση προς την αντίπαλη εστία και το κορμί του εκάστοτε επιτιθέμενου του Παναθηναϊκού αμέσως έστριβε και ανέπτυσσε ταχύτητα, τότε η Μπράγκα είχε προβλήματα. Οι «μπούκες» των παικτών του «τριφυλλιού» έδειχναν ιδιαίτερα επικίνδυνες, με τους Παλάσιος και Μαντσίνι (που μετά το 60′ μετατοπίστηκε δεξιά για να παίξει ο Αϊτόρ αριστερά και έτρεξε περισσότερο) να το δοκιμάζουν αρκετά και τον Ιωαννίδη να το βλέπει όταν δεν είχε έντονο ή και διπλό μαρκάρισμα πάνω του.

Και ο Μπερνάρ βοηθούσε σε αυτό, με τον Πέρεθ όμως να καλείται κάθε φορά που η Μπράγκα σταματούσε την επίθεση, να δώσει το σύνθημα για διατήρηση όλων στις θέσεις τους αμυντικά ώστε να μην ανοίξουν χώροι. Όταν τον παρακολουθείς στο γήπεδο, ο Ισπανός χαφ δείχνει πραγματικά γιατί είναι «εγκέφαλος».

Το γκολ, η αντίδραση και το τρομερό ενδιαφέρον αυτής της ομάδας

Ο Παναθηναϊκός «πληγώθηκε» ανεπανόρθωτα σε χρονικό σημείο που πλέον τα έπαιζε όλα για όλα και με το χρονόμετρο να έχει γίνει ένας επιπλέον αντίπαλος για τους «πράσινους», ήταν λογικό να υπάρχουν πλέον χώροι στα μετόπισθεν. Όσο καλά κι αν είχαν αντιμετωπίσει τους Πορτογάλους οι Μάγκνουσον, Γέντβαϊ και Σένκεφελντ μέχρι εκείνο το σημείο, έγινε η ζημιά.

Η ταχύτατη μεταφορά της Μπράγκα στην επίθεση κόστισε ακριβά, ο Μπρούμα σκόραρε, όμως, είναι τρομερό πως ο Παναθηναϊκός αμέσως μετά έχασε τρεις απίθανες ευκαιρίες με Σπόραρ, Τζούρισιτς και Σένκεφελντ! Είναι ακόμα μια απόδειξη πως αυτή η ομάδα δεν τα παρατά. Πως ακόμα κι όταν όλα είναι εις βάρος της, έχει τέτοια ψυχοσύνθεση και σκεπτικό που δεν έσκυψε το κεφάλι. Άλλωστε, αυτό ζήτησε αμέσως και ο Γιοβάνοβιτς τη στιγμή που οι Πορτογάλοι πανηγύριζαν για το γκολ. Και αμέσως έγινε πράξη. Κι αυτό θα έχει τρομερό ενδιαφέρον για το «τριφύλλι» αυτή τη σεζόν στην Ευρώπη.

Κώστας Ζάλιαρης

Από την Πορτογαλία μέχρι την Τουρκία: Ο Βαγιαννίδης έγινε… Vagiannidis σε ένα βράδυ!

Previous article

Ο Γιοβάνοβιτς είναι αυτός που μεγάλωσε και πάλι τον Παναθηναϊκό

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.