0

Αυτός είναι ο παίκτης που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στα πρώτα τέσσερα φιλικά του Παναθηναϊκού κι εξελίσσεται σ’ ένα βασικό κομμάτι του ροτέισον. Αποδεικνύεται δικαιολογημένο που ο Εργκίν Αταμάν πίεσε μέχρι τέλους για την απόκτησή του.

Στις 28 Ιουλίου ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την ενδέκατη προσθήκη στο υπό διαμόρφωση ρόστερ του Εργκίν Αταμάν. Ήταν η μέρα που η πράσινη ΚΑΕ επισημοποιούσε την ένταξη του Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι δίπλα σε όλους τους άλλους νεοφερμένους παίκτες.

Η απόκτηση του 22χρονου Πολωνού σέντερ των 215 εκατοστών ήταν αυτή που προκάλεσε το λιγότερο ενθουσιασμό στο κοινό του Τριφυλλιού. Ok, ήρθε ένας ένας νεαρός ψηλός από την ισπανική Γκραν Κανάρια που θα συμπληρώσει τη φροντ λάιν, δίπλα σε Λεσόρ, Κώστα Αντετοκούνμπο και ενίοτε τον Μήτογλου.

Η πιο value for money μεταγραφή

Στην πορεία της σεζόν που αρχίζει σε μερικές εβδομάδες είναι πάρα πολύ πιθανό ο Μπαλτσερόφσκι ν’ αποδειχθεί η πιο value for money κίνηση όλου του καλοκαιριού. Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά για τον ρόλο που ο θηριώδης σέντερ θα έχει σε αυτό που φτιάχνεται.

Ακόμη οι «πράσινοι» βρίσκονται σε διαδικασία μονταρίσματος και απόκτησης αγωνιστικού προσανατολισμού μετά τις σαρωτικές αλλαγές σε πρόσωπα. Σε αυτή τη φάση ψάχνουν ακόμη να βρουν ο ένας τον άλλον, να γνωριστούν και να μάθουν να συνεργάζονται. Τα φιλικά γι’ αυτήν ακριβώς τη δουλειά κανονίζονται και το αποτέλεσμα περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε και το Περιστέρι στο δεύτερο παιχνίδι που έδωσε για το τουρνουά «Νίκος Φάσουρας», αλλά το 84-75 δεν ένοιαξε τόσο όσο η βελτιωμένη εικόνα στο αμυντικό σκέλος. Ήταν η πρώτη φορά που αντίπαλος των «πρασίνων» έμεινε κάτω από τους 80 πόντους.

Ο Αταμάν επέμεινε πολύ

Την ίδια ώρα ο Πολωνός ψηλός είναι αυτός που καταφέρνει να κρατά μια σταθερή και συνεπή εικόνα. Από το πρώτο ως το τέταρτο παιχνίδι προετοιμασίας αραδιάζει στο παρκέ όλα εκείνα που έκαναν τον Αταμάν να επιμένει μέχρι τέλους για την απόκτησή του.

Μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ο Τούρκος κόουτς άλλαξε πλεύση και κατέληξε πως είναι προτιμότερο ο Παναθηναϊκός να επενδύσει στον σέντερ της Γκραν Κανάρια. Και μπορεί αρχικά να μην ενεργοποιήθηκε η ρήτρα αγοράς του, αλλά μέσα σε μια – δυο ημέρες η δουλειά είχε αίσια έκβαση και ο 22χρονος υπέγραψε το διετές συμβόλαιό του.

Ο νέος κόουτς του Τριφυλλιού δεν ήθελε απλά έναν ψηλό με ευρωπαϊκή εμπειρία. Διάλεξε τον συγκεκριμένο, διότι του ταίριαζε απόλυτα σε ό,τι είχε κατά νου. Ειδάλλως δεν θα είχε εστιάσει τόσο πολύ σε αυτόν, έχοντας σκανάρει το προφίλ του.

Ο Μπαλτσερόφσκι είναι ένας προσαρμοστικός κι ευέλικτος ψηλός – δεινόσαυρος που όμως συνδυάζει το ύψος με την αθλητικότητα. Παίζει τόσο με πρόσωπο όσο και με πλάτη, βυθίζεται πολύ καλά μετά από πικ εν ρολ και τελειώνει με αποτελεσματικότητα τις φάσεις διαθέτοντας εξαιρετική επαφή με το καλάθι και κινήσεις, χάρη στο ωραίο σπάσιμο μέσης και ποδιών που θυμίζουν σέντερ της ελίτ.

Θυμηθείτε γιατί ο Αταμάν είχε σε τεράστια εκτίμηση τον Τίμπορ Πλάις.

Πολλοί πόντοι με υψηλά ποσοστά

Πρακτικά ταιριάζει πολύ με τον Κώστα Σλούκα που του αρέσει να παίρνει την μπάλα χέρι με χέρι και μετά να δημιουργεί είτε για τον εαυτό του είτε για τους άλλους. Παράλληλα ο Πολωνός έχει αρχίσει να βελτιώνει πολύ το σουτ του από μέση και μακρινή απόσταση, αυξάνοντας τους τρόπους που έχει τη δυνατότητα ν’ απειλεί την αντίπαλη άμυνα.

Στα έως τώρα φιλικά μέτρησε 21 πόντους απέναντι στην ΚΡΚΑ, 15 απέναντι στην Τσεντεβίτα Ολίμπια, 13 απέναντι στην Κλουζ και 14 απέναντι στο Περιστέρι. Το σημαντικότερο αυτών είναι πως οι πόντοι προήλθαν μέσα από μετρημένες προσπάθειες και πολύ υψηλά ποσοστά. Φερ’ ειπείν στα δύο παιχνίδια του «Νίκος Φάσουρας» είχε συνολικά 10/14 προσπάθειες!

Όταν έρθουν τα επίσημα

Σίγουρα θα πρέπει να μάθει πώς ν’ αμύνεται χωρίς φάουλ. Σίγουρα θα πρέπει να βάζει πιο σωστά το κορμί του και να βοηθάει πιο αποτελεσματικά στις αλλαγές.

Παρόλα αυτά δεδομένης της ως τώρα ενθαρρυντικής εικόνας του και το πώς χρησιμοποιείται από το τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού, ο Μπαλτσερόφσκι προορίζεται για παίκτη με ενεργή συμμετοχή στο ολιστικό σχέδιο. Ο Λεσόρ τώρα θα ενταχθεί στην προετοιμασία και ο Μήτογλου είναι τραυματίας, αλλά η φροντ λάιν δείχνει ν’ αποκτά ένα σταθερό σημείο αναφοράς.

Του Αταμάν του αρέσει να εκμεταλλεύεται όλο το εύρος του ρόστερ του και δη τους ψηλούς. Ναι μεν αφήνει το κουμάντο στους περιφέρειακούς, αλλά πάντα προς όφελος του συνόλου. Σ’ αυτό το κομμάτι ο Πολωνός μοιάζει να κουμπώνει ιδανικά στα υπόλοιπα κομμάτια. Τα επόμενα, πιο δυνατά τεστ, πολύ περισσότερο δε τα επίσημα ματς θα προσφέρουν πιο πειστικές απαντήσεις.

 

Πόσο αλλάζει ο Παναθηναϊκός

Previous article

Ασπίδα προστασίας από Βαζέχα σε Σπόραρ!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.