0

Είναι δυνατόν να μην θεωρείται καλή λύση (για όποια ομάδα) ο Γουίλ Μπάρτον, ένας παίκτης των εννέα αγώνων με τουλάχιστον 30 πόντους και ρεκόρ καριέρας τους 37; Ποιο στοιχείο είναι αυτό που θα «ανέβαζε» τον Παναθηναϊκό.

Ο Εργκίν Αταμάν, ιδίως μετά το χειρουργείο του Ιωάννη Παπαπέτρου, έχει βγει στην αγορά για παίκτη. Ο ίδιος ο Τούρκος κόουτς του Παναθηναϊκού το ομολόγησε.

Όχι ότι δεν ήταν μια σκέψη που τριγυρνούσε στο μυαλό των επιτελών του «Τριφυλλιού». Μα διαφορετικό είναι όταν προκύπτει μια ανάγκη και πρέπει να καλυφθεί το κενό. Οι διαδικασίες επιλογής επισπεύδονται.

Ο Μπάρτον είναι παίκτης που δεν προσπερνάς

Ο πολύπειρος Γουίλ Μπάρτον είναι εξ αυτών που έχουν προταθεί. Όπως φυσικά και σ’ άλλες ομάδες της Euroleague, καθώς τη δουλειά που περίμενε στο NBA δεν την βρήκε πριν από τη τελική διορία για τη δήλωση των ρόστερ.

Στα 32 του ο -σχεδόν δίμετρος- περιφερειακός είναι μια ιδανική λύση για ομάδες που αναζητούν ποιοτικό σκορ από το 2-3 είτε από το τρίποντο είτε μέσα από τη γραμμή με καλά ντράιβς. Κι αν βρίσκεται ελεύθερος στην αγορά, κουβεντιάζοντας το σενάριο να παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, οφείλουν οι ενδιαφερόμενοι να εξαντλήσουν τα περιθώρια απόκτησής του.

Πρόκειται για παίκτη με περισσότερα από 800 παιχνίδια στο κορυφαίο πρωτάθλημα, παίκτη που ανήκε σε ομάδα πρωταθλητισμού (Νάγκετς) χωρίς να ‘ναι γυρολόγος (Μπλέιζερς, Γουίζαρντς, Ράπτορς), παίκτη που δεν είχε πρόβλημα να έρχεται από τον πάγκο για να γίνει επιδραστικός.

Σπουδαίος έκτος παίκτης

Δεν βραβεύτηκε ποτέ, αλλά στο φινάλε της σεζόν 2015-16 ήταν τέταρτος στην ψηφοφορία για το βραβείο του «Έκτου Παίκτη» κι αυτό είναι ένα στοιχείο που αντανακλά την προσαρμοστικότητά του. Σαν τον Τζαμάλ Κρόφορντ και τον Λου Γουίλιαμς.

Εκείνη τη χρονιά στο Ντένβερ ο Μπάρτον ερχόταν από τον πάγκο, πίσω από τον Γκάρι Χάρις, για να δίνει 14.4 πόντους και 5.8 ριμπάουντ. Προτού δυο χρόνια αργότερα μοιραστεί τη θέση του βασικού σούτινγκ γκαρντ με τον συμπαίκτη του και τελειώσει με 15.7 πόντους – 5 ριμπάουντ ανά 33 λεπτά παραμονής στο παρκέ.

Δεν είναι τυχαίο πως έφτασε ν’ αμείβεται με 15.6 εκατομμύρια δολάρια (2021-22) και οι συνολικές απολαβές του από συμβόλαια έχουν υπερβεί τα 80 εκατομμύρια.

Τον αδικεί το Νο40

Από τα κολεγιακά χρόνια του στο φημισμένο Μέμφις ξεχώριζε ο Μπάρτον για τη συνεπή σχέση του με το αντίπαλο καλάθι. Κι ας μην πρόλαβε να δουλέψει με τον πρωτοπόρο Τζον Καλιπάρι.

Σ’ άλλη χρονιά μάλιστα, κι όχι στην πλημμυρισμένη από ταλέντο κλάση του 2012 της οποίας ως δευτεροετής ήταν μέλος, θα ‘χε σίγουρα καλύτερη τύχη από το Νο40.

Μόνο μια θέση νωρίτερα, ούτως ή άλλως, επιλέχθηκε ο Κρις Μίντλετον – ο «Διόσκουρος» του Αντετοκούνμπο στους Μπακς – την ώρα που η δεκάδα είχε Άντονι Ντέιβις, Μπράντλι Μπιλ, Ντέιμιαν Λίλαρντ, Χάρισον Μπαρνς και Αντρέ Ντράμοντ.

Βρήκε γρήγορα τον χώρο του

Ο Μπάρτον διακρινόταν, σύμφωνα τις περιγραφές των αναλυτών ταλέντων, για το «σπουδαίο πρώτο βήμα και την υψηλή ταχύτητά του στα πλάγια βήματα», όπως επίσης για την αποτελεσματικότητα του τόσο ως slasher – αυτός που βουτάει προς τη ρακέτα για να σκοράρει – όσο και ως χειριστής της μπάλας.

Γι’ αυτό και, μολονότι μια επιλογή του β’ γύρου, γρήγορα βρήκε τον ρόλο του στον απαιτητικό κόσμο του NBA καταφέρνοντας ν’ αφήσει το σημάδι του.

Έχει ρεκόρ καριέρας τους 37 πόντους σε αγώνα με τους Μπουλς το Νοέμβριο του 2017 και σ’ άλλους οκτώ είχε τουλάχιστον 30, με τον πιο πρόσφατο εξ αυτών στις 24 Φλεβάρη του 2022 κόντρα στους Κινγκς.

Στην καριέρα του θα βρει κανείς τουλάχιστον άλλα δέκα ματς με περισσότερους από 25 πόντους!

Γιατί στον Παναθηναϊκό

Τι θα μπορούσε να δώσει ο Μπάρτον στον Παναθηναϊκό αυτήν την περίοδο;

Οι αριθμοί του επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για έναν σούτινγκ γκαρντ που παραδοσιακά δεν χρειάζεται πολλές προσπάθειες για να προσφέρει πόντους.

Ο μέσος όρος του ποσοστού στο Usage βρίσκεται στο όριο του 20% και από την αναγωγή των πόντων του σε 100 κατοχές θα βρει κανείς παίκτη που σκόραρε ως τώρα στην καριέρα του 22.1 πόντους!

Το στοιχείο πάντως που ενισχύει την ασφάλεια μιας πιθανή επιλογής του είναι το σχεδόν στρογγυλό 50% στα effective fields goals. Είναι η κλίμακα που αποτυπώνει την αποτελεσματικότητα στην επίθεση, υπολογίζοντας ως ανώτερο το τρίπονο.

Μάλιστα κάτω από 45% ο Μπάρτον είχε μόνο στη ρούκι σεζόν του.

Και στον Παναθηναϊκό μια τέτοια απειλή απ’ έξω θα λειτουργούσε ωφέλιμα για όλη το σύνολο.

Αφήστε που μπορεί να παίζει και τέτοιες άμυνες…

 

Νικολογιάννης: Πλήρωσε τα λάθη του ο Παναθηναϊκός, πρέπει να βρει βαθμό ή βαθμούς με Ρεν ή Βιγιαρεάλ

Previous article

Κούγιας μετά τη συμπληρωματική έκθεση: “Το παιχνίδι θα κατακυρωθεί υπέρ του Παναθηναϊκού, -1 στον Ολυμπιακό, τιμωρία έδρας και βαρύ πρόστιμο”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.