0

Ο Βέρμπιτς χρειαζόταν κάτι μεγάλο για να πατήσει οριστικά το κουμπί στην αλλαγή της ψυχολογίας του. Κι αυτό το “κάτι” το βρήκε στον τελευταίο προκριματικό αγώνα της Σλοβενίας με το Καζακστάν.

Έχει περάσει πολλά σε ποδοσφαιρικό, μα πάνω απ’ όλα σε προσωπικό επίπεδο ο Μπένιαμιν Βέρμπιτς τα τελευταία 2,5 χρόνια. Χωρίς να αποτελούν δικαιολογία τα γύρω-γύρω απ’ τα παιχνίδια, το μεγαλύτερο θέμα για τον διεθνή Σλοβένο μεσοεπιθετικό δεν ήταν ποτέ η αγωνιστική επάρκειά του, αλλά η ψυχολογία του που τραυματίστηκε πολλές φορές για λόγους μη ποδοσφαιρικούς. Αλλά πάντα επηρέαζε την εικόνα του μέσα στο γήπεδο.

Πρώτα ήταν οι τραυματικές εικόνες απ’ τον πόλεμο στην Ουκρανία που μπήκε τόσο απότομα στη ζωή του απ’ τον Φλεβάρη του ’22 και τον ένιωσε στο πετσί του. Απ’ τη μία μέρα στην άλλη.

Ο πανικός, οι βόμβες που έπεφταν στη γειτονιά που έμεινε με την οικογένειά του, οι σειρήνες του πολέμου, η φυγή προς τα σύνορα της Πολωνίας για να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα απ’ όλο αυτό.

Μετά από μία ολιγόμηνη παραμονή στη Λέγκια και μία μικρή επάνοδο στη Ντινάμο Κιέβου για να τη βοηθήσει να μπει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός τού προσέφερε την ηρεμία που έψαχνε και χρειαζόταν για ένα μεγάλο restart στη ζωή του.

Στον πρώτο του χρόνο στο “τριφύλλι” τα πράγματα, εκτός γηπέδων κι αρκετά επώδυνα προσωπικά ζητήματα που έπρεπε να επιλύσει, επηρέαζαν την παρουσία του στους αγώνες και δεν του επέτρεπαν πάντα να βγάζει στον αγωνιστικό χώρο, αυτό που μπορεί κι αυτό που είναι: Ένας εξτρέμ πρώτης γραμμής κι ένας πολύ επιδραστικός μεσοεπιθετικός που ήταν το πρώτο βιολί στη μάχη των τίτλων τόσο στη Δανία με τη φανέλα της Κοπεγχάγης, όσο και στην Ουκρανία με την Ντινάμο.

Πάντα ήταν πρωταγωνιστής. Με γκολ, ασίστ, καθοριστικές εμφανίσεις σε μεγάλα ματς, με παρουσίες στο Champions League.

Ο Ζέκα έβαζε το χέρι του στη… φωτιά

Όταν οι πράσινοι τον απέκτησαν τον Αύγουστο του 2022, ο Ζέκα Ροντρίγκες ως αρχηγός της Κοπεγχάγης, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους ήταν απόλυτος κι έβαζε το χέρι του στη… φωτιά: “Δεν υπάρχει περίπτωση ο Μπένιαμιν να μην παίξει μεγάλη μπάλα στον Παναθηναϊκό. Είναι μία πραγματικά μεγάλη μεταγραφή για την ομάδα”.

Η πρώτη του σεζόν στο “τριφύλλι” είχε μόλις τρία γκολ και δύο ασίστ και λίγες ξεχωριστές στιγμές: Η συστημένη ασίστ προς το κεφάλι του Αντράζ Σπόραρ στο buzzer beater γκολ με τον Άρη στη Λεωφόρο (92ο λεπτό), στο βράδυ που υπέστη ρήξη χιαστών ο Αϊτόρ.

Τα δύο γκολ “τρίποντα” μέσα κι έξω με τον Λεβαδειακό (1-0 και τα δύο). Άλλο ένα γκολ στο 3-0 επί του Βόλου στο Κύπελλο και μία ασίστ στο ίδιο ματς προς τον Σπόραρ.

Από εκεί και πέρα, πού “γκίνια”. Χαμένες ευκαιρίες στο τσακ, μικρή επιδραστικότητα, χαμηλή ψυχολογία στα ματς που πήρε φανέλα βασικού.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον (υπο)στήριξε απόλυτα. Ήξερε πως όλο αυτό ήθελε υπομονή, γιατί ήξερε και ξέρει πολύ καλά τι παίκτης είναι ο Βέρμπιτς.

Οι συζητήσεις με τον Γιοβάνοβιτς

Το καλοκαίρι μίλησε πολύ μαζί του. Προσπάθησε να του ξυπνήσει τον ποδοσφαιρικό εγωισμό του κι όλα τα κίνητρά του, επιχείρησε να του αλλάξει τη διάθεση και τη ψυχολογία, αποφορτίζοντάς τον απ’ το βάρος της επιβεβαίωσης.

Ναι, είναι ένας απ’ τους παίκτες που το κλαμπ έχει μεγάλες απαιτήσεις και λόγω βιογραφικού, παραστάσεων, κλάσης, αλλά και συμβολαίου, όμως αυτό που δεν χρειαζόταν ήταν έξτρα πίεση. Ο Σέρβος τεχνικός είχε ανταπόκριση.

Στην καλοκαιρινή προετοιμασία ήταν απ’ τους καλύτερους στην Αυστρία. Έδειχνε πιο ενεργός, πολύ πιο ζωντανός ποδοσφαιρικά και με περισσότερο κέφι και κίνητρο.

Ακόμη κι όταν (αναγκαστικά, λόγω των περιορισμών στους μη γηγενείς παίκτες) ήταν εκείνος που έπρεπε να θυσιαστεί για να μείνει εκτός ευρωπαϊκής λίστας στη φάση των ομίλων του Europa League, δεν έχασε αυτή τη διάθεση.

Ξεκίνησε τη Stoiximan Super League με γκολ και πολύ καλή εμφάνιση στο ματς με τον Βόλο, πέτυχε ένα υπέροχο γκολ στην Τρίπολη και καθοριστικό ως προς την έκβαση του αγώνα (καθότι ξανάδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό πριν το ημίχρονο), είχε σούπερ εικόνα και δύο δοκάρια στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό.

Αυτό το “κάτι” που χρειαζόταν

Χρειαζόταν όμως κάτι μεγάλο, κάτι… διαφορετικό για να πατήσει οριστικά το κουμπί στην αλλαγή της ψυχολογίας του. Κι αυτό το “κάτι” το βρήκε το βράδυ της Δευτέρας (20/11) στον τελευταίο προκριματικό αγώνα της Σλοβενίας με το Καζακστάν.

Σημειώνοντας ένα γκολ σήμα-κατατεθέν του. Κίνηση από τα αριστερά προς τα μέσα, δημιουργία ανισορροπίας στην αντίπαλη άμυνα, ζυγισμένο σουτ στη γωνία. Ένα γκολ που έστειλε τη Σλοβενία στα τελικά του Euro 2024 κι έβγαλε ένα ολόκληρο έθνος στους δρόμους για ένα πάρτι μέχρι το πρωί.

Ένα γκολ που στέλνει τους τρεις Σλοβένους του Παναθηναϊκού στα γήπεδα της Γερμανίας (με σημαντικό οικονομικό όφελος και για το “τριφύλλι” απ’ τις “αποζημιώσεις” που δίνει η UEFA στα κλαμπ για τους διεθνείς στις μεγάλες διοργανώσεις) και δείχνει ικανό να του αλλάξει μια και καλή την ψυχολογία και στους πράσινους.

Η ποιότητα άλλωστε, ήταν πάντα εκεί. Το ζητούμενο ήταν η διαδικασία “εξόρυξής” της απ’ τα πόδια του Βέρμπιτς. Κι αυτό το γκολ ζωής, του προσφέρει πια όλα όσα χρειάζεται στο κομμάτι της ψυχολογίας για να αλλάξει την πορεία του και στον Παναθηναϊκό.

Κι όπως είπε κι ο ίδιος ο Βέρμπιτς στα ΜΜΕ της πατρίδας του λίγο μετά το ιστορικό γκολ κόντρα στο Καζακστάν: “Οι ποδοσφαιριστές βιώνουν πολλές φορές άσχημες καταστάσεις, όμως αργά ή γρήγορα αν δουλέψεις με ειλικρίνεια, το ποδόσφαιρο θα στο ανταποδώσει…”.

 

Ιωαννίδης: «Μια στιγμή με τον Ολυμπιακό τα άλλαξε όλα – Με φτιάχνει το γκολ που προκαλεί σιγή»…

Previous article

Απορρίφθηκε η ένσταση του Ολυμπιακού για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.