0

Η ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, η οποία είναι όμοια με εκείνη του προπονητή του.

Το πώς καταφέρνουμε, οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι, να φτάνουμε από τη στιγμή που χειροκροτούσαμε και αναγνωρίζαμε τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι ως τον κορυφαίο της προηγούμενης σεζόν, με αφορμή την ανάδειξη του σε κορυφαίο από τους ποδοσφαιριστές, στην στιγμή που τον αντιλαμβανόμαστε ως “επικίνδυνο”, και πηγαίνουμε από το “άσπρο” στο “μαύρο” σε διάστημα 22 ημερών, είναι “δικό μας πρόβλημα”. Και στο τέλος της ημέρας αυτό είναι ένα ζήτημα σχετικό με την νοοτροπία του μέσου Έλληνα ποδοσφαιρόφιλου. Δικό μας πρόβλημα, όχι της ομάδας του.

Η πρόκληση για την ομάδα του είναι όμως σχετική: πώς το κάνεις να καταφέρεις να βοηθήσεις τον τερματοφύλακά σου, που είναι ο πιο συνήθης MVP σου στην διάρκεια του τελευταίου έτους, να ηρεμήσει και να ανασυνταχθεί; Αυτή η συζήτηση είναι σχετική με αυτόν που επηρεάζει όσο κανένας άλλος την νοοτροπία και την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών: τον προπονητή.

Όσοι είμαστε απέξω συχνά παρακολουθούμε το αληθινό ποδόσφαιρο με την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για ψηφιακό παιχνίδι. Τι είναι ο Μπρινιόλι με όρους FIFA 24; Ένας 76 rated τερματοφύλακας; Ε, εμείς τον παρακολουθούμε με την ψευδαίσθηση – απαίτηση να αποδίδει πάντα σε αυτό το επίπεδο. Έλα όμως που είναι αληθινός, ανθρώπινος και όχι ψηφιακός, και μπορεί να του συμβεί να κάνει λάθη που δείχνουν τόσο παιδαριώδη όσο αυτό που έκανε στο Περιστέρι;

Μετά από ένα τέτοιο λάθος στον κόσμο “αναλογεί” το οτιδήποτε – δηλαδή από το να τον “κράξει” μέχρι να τον χειροκροτήσει για να τον στηρίξει στα δύσκολα. Η ομάδα δεν έχει πολλές επιλογές: ή αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να τον υποστηρίξει ψυχολογικά και να τον βοηθήσει να ξανασηκωθεί, είτε τον περιθωριοποιεί. “Επιχειρηματικά” δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Τον στηρίζεις ή τον “κόβεις”.

Στην διάρκεια του μήνα που έχει χάσει την ψυχολογία του ο Μπρινιόλι, η ιστορία δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν έκανε αποτελεσματικά κάποια από αυτές τις δύο επιλογές. Ο 32χρονος Ιταλός τερματοφύλακας που ετοιμάζεται για το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του νιώθει ότι η ομάδα του δεν τον εμπιστεύεται απολύτως και γι’ αυτό του έχει προτείνει συμβόλαιο μικρότερης διάρκειας (2ετές) από αυτό που εκείνος θέλει (3ετές). Και, αν κρίνουμε από την απόδοσή του, ο προπονητής δεν έχει βοηθήσει τον Μπρινιόλι να μετατρέψει αυτή την αμφισβήτηση που νιώθει σε παράγοντα παρακίνησης. Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός στην δεδομένη στιγμή ούτε “έπεισε” τον Μπρινιόλι ότι τον εμπιστεύεται, ούτε τον “έκοψε”.

Θεωρητικά όλο αυτό θα έπρεπε να το έχει διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αν είχε επιλέξει να τον “κόψει”, θα το είχαμε καταλάβει. Αν είχε επιλέξει να τον πείσει ότι με την απόδοσή του θα μπορούσε είτε να “αναγκάσει” τον Παναθηναϊκό να του δώσει μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαιο είτε να προκαλέσει μια μεγαλύτερη προσφορά από έναν άλλο σύλλογο, μάλλον θα το είχαμε καταλάβει. Η εικόνα του Μπρινιόλι μέχρι εδώ έδειξε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα από τα δύο.

Κι εδώ κρύβεται, στο δικό μου μυαλό, το βαθύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού στην δεδομένη στιγμή: η ψυχολογική κατάσταση του προπονητή του. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, διότι αν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν νιώθει ότι τον εμπιστεύεται ο σύλλογος δεν μπορεί να πείσει κανέναν ποδοσφαιριστή του ότι έχει την εμπιστοσύνη του συλλόγου.

Ο Γιοβάνοβιτς στέκεται πολύ άτυχος που αυτή την στιγμή αναγκάζεται να δίνει με την ομάδα του παιχνίδια μπροστά σε άδειες εξέδρες, διότι χάνει την επαφή με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού – τους φυσικούς και όχι τους ψηφιακούς. Διότι ο φυσικός κόσμος του Παναθηναϊκού δεν έχανε ποτέ ευκαιρία, μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι με την Μακάμπι να του δείχνει την εμπιστοσύνη με το χειροκρότημα και τα συνθήματα. Ο Γιοβάνοβιτς πλέον βομβαρδίζεται μόνο από τα ψηφιακά συνθήματα. Και επηρεάζεται από τους αναρίθμητους “χέιτερς” που δεν κάνουν κάτι όλη μέρα από το να μοιράζουν μίσος μέσα από τα social media. Ο Σέρβος προπονητής είναι, όπως και ο Μπρινιόλι, άνθρωπος. Και οι άνθρωποι, από τη φύση τους, επηρεάζονται από το περιβάλλον. Το ψηφιακό περιβάλλον κάνει τούτη την στιγμή τον Γιοβάνοβιτς να αισθάνεται ανασφάλεια. Αν παραμείνει σε αυτή την κατάσταση δεν θα μπορεί να βοηθήσει ούτε τον Μπρινιόλι ούτε τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού να ξεπεράσουν την δοκιμασία που τους έχουν δημιουργήσει τα τελευταία αποτελέσματα.

Πηγή: gazzetta.gr

Νικολογιάννης: «Οφείλει να βγάλει αντίδραση ο Παναθηναϊκός – Η πιθανή ενδεκάδα με Βόλο»

Previous article

Ο λατρεμένος Τζέιμς, η ωμή αλήθεια του Αταμάν και ο Χουάντσο που έρχεται!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.