0

Η έλευση του Εργκίν Αταμάν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023 συνδυάστηκε με υποσχέσεις για επιστροφή του «τριφυλλιού» στην εγχώρια κορυφή και στις πρώτες θέσεις του ταμπλό στην Euroleague. Ύστερα από μερικούς μήνες οι «πράσινοι» βρίσκουν ομοιογένεια, βγάζουν στον… αφρό ξεχωριστούς πρωταγωνιστές και βαδίζουν σύμφωνα με το πλάνο τους. Ο Παναθηναϊκός Aktor είναι η μοναδική αήττητη ομάδα στη Stoiximan Basket League (12-0), έχοντας περάσει από την έδρα του Ολυμπιακού με +12, ενώ στην Euroleague η ομάδα του Τούρκου head coach βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 11-8.

Το πιο σημαντικό, πάντως, για το «τριφύλλι» είναι πως τον προηγούμενο μήνα κατάφερε να… σβήσει τις εντός έδρας ήττες από τον Ολυμπιακό και την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση και να είναι σε θέση να «ορίσει» την τύχη του στο γήπεδό του. Οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης έδειξαν νοοτροπία νικητή μακριά από το «σπίτι» τους, «έγραψαν» πέντε διπλά (Άλμπα Βερολίνου, Βιλερμπάν, Μονακό, Αρμάνι Μιλάνο, Βαλένθια) και πλέον καλούνται να προστατεύσουν την έδρα τους.

Όσοι «διαβάζουν» τη βαθμολογία της Euroleague, με δεδομένο το πόσο ανταγωνιστική είναι η διοργάνωση τη φετινή σεζόν, καθώς και τον αριθμό των ομάδων που κινούνται στα… ίδια πλαίσια, θεωρούν πως οι 20 νίκες θα εξασφαλίσουν πρόκριση στα πλέι οφ. Μάλιστα, αρκετοί πιστεύουν πως στις 20 νίκες ενδέχεται να κριθεί και το πλεονέκτημα έδρας, με τις 19 νίκες να δίνουν κατά πάσα πιθανότητα άλλο ένα εισιτήριο στην εξάδα.

Οι «πράσινοι», λοιπόν, έχουν ρεκόρ 11-8 και τους μένουν 15 παιχνίδια μέχρι το τέλος της regular season. Από αυτά τα 15 ματς τα οκτώ θα διεξαχθούν στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και τα επτά μακριά από αυτό. Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός Aktor αν καταφέρει να κάνει το απόλυτο στην έδρα του θα έχει μεγάλη τύχη να βρίσκεται απευθείας στα πλέι οφ, αποφεύγοντας τις «περιπέτειες» του play-in. Βέβαια, αυτό το «αν» δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε απλό…

Το ΟΑΚΑ έχει γίνει ξανά δύσκολη έδρα για κάθε αντίπαλο, τα sold out διαδέχονται το ένα το άλλο και η ομάδα του Αταμάν οφείλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την… ορμή και τη δυναμική του κοινού της. Ωστόσο, όπως αναφέραμε νωρίτερα, το «τριφύλλι» φέτος έχει αποδείξει πως δεν είναι μόνο μια «ομάδα έδρας» και είναι ικανό να κάνει «ζημιές» και μακριά από το Μαρούσι.

Σε κάθε περίπτωση, η «διαβολοβδομάδα» στην Ισπανία δεν συνδυάστηκε μόνο με ένα κομβικό διπλό στην έδρα της ομάδας του Άλεξ Μουμπρού, αλλά και με δύο… προβαδίσματα σε τυχόν ισοβαθμίες. Στη Βιτόρια οι παίκτες του Αταμάν «υπερασπίστηκαν» τη διαφορά του Α’ Γύρου, ενώ στη “Fonteta” έκαναν το 2-0 κόντρα στη Βαλένθια.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνουν πολλά για την πορεία του Παναθηναϊκού προς την postseason. Κι αυτό γιατί οι «πράσινοι» θα υποδεχτούν τρεις ομάδες με παρόμοιους στόχους, τις οποίες θέλουν όχι μόνο να νικήσουν, αλλά και να βάλουν «από κάτω» σε πιθανές ισοβαθμίες. Το «τριφύλλι» φιλοξενεί την Αναντολού Εφές (9/1), έχοντας χάσει το πρώτο ματς στην Κωνσταντινούπολη με -3. Στη συνέχεια, παίζει εντός έδρας με την Μονακό (11/1), θέλοντας να «διπλώσει» τις νίκες του και κόντρα στην «παρέα» του Μάικ Τζέιμς. Τέλος, αυτή η κρίσιμη καμπή της regular season «κλείνει» με το Παναθηναϊκός – Παρτιζάν (19/1). Θυμίζουμε πως στο πρώτο ματς η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε νικήσει στην παράταση.

Εφόσον οι «πράσινοι» κάνουν το 3Χ3, καλύπτοντας και το -3 απέναντι στην Εφές, θα έχουν βάλει το ένα πόδι σε… συνθήκη πρόκρισης. Φυσικά, αυτό το «εφόσον» δεν είναι εύκολη δουλειά. Όμως, με ρεκόρ 11-8 και οκτώ ματς να μένουν εντός ΟΑΚΑ, ο Αταμάν και οι παίκτες του γνωρίζουν πως είναι σε… τροχιά απευθείας πρόκρισης στην postseason της Euroleague. Το σίγουρο είναι πως ο Ιανουάριος είναι και «καυτός», αλλά και κομβικός στην προσπάθεια του «τριφυλλιού» να επιστρέψει στα πλέι οφ, δηλαδή στις «μάχες» που θα κρίνουν τα εισιτήρια για το Final Four…

Αναλυτικά τα εντός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού Aktor μέχρι το φινάλε της regular season:

9/1 Παναθηναϊκός – Αναντολού Εφές
11/1 Παναθηναϊκός – Μονακό
19/1 Παναθηναϊκός – Παρτιζάν
31/1 Παναθηναϊκός – Αρμάνι Μιλάνο
9/2 Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε
8/3 Παναθηναϊκός – Βιλερμπάν
22/3 Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα
11/4 Παναθηναϊκός – Άλμπα Βερολίνου.

Από εκεί και πέρα, στους «πράσινους» απομένουν τα εκτός έδρας ματς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ (25/1), τη Ζαλγκίρις Κάουνας (2/2), τη Ρεάλ Μαδρίτης (29/2), τον Ολυμπιακό (14/3), τον Ερυθρό Αστέρα (20/3), τη Βίρτους Μπολόνια (29/3) και την Μπάγερν Μονάχου (5/4).

Στον «μαραθώνιο» της Euroleague κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής 15 «στροφές» πριν από το φινάλε της regular season. Όμως, είναι γεγονός πως ο Παναθηναϊκός «απλοποίησε» τη ζωή του με τα πέντε διπλά που έκανε το τελευταίο διάστημα και πλέον η πρόκριση στα πλέι οφ… περνάει -σε μεγάλο βαθμό- από το ΟΑΚΑ.

 

«Η πιο περήφανη σύντροφος!»: Αποθέωσε τον Βιλντόζα η εντυπωσιακή Μιλίτσα Τάσιτς (Pics)

Previous article

Ο χαρακτήρας διαμορφώνεται στα δύσκολα βράδια

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.