0

Η επιμονή, η πίστη του και η σκληρή δουλειά ανταμείφθηκαν. Η ιστορία του Γιάννη Κώτσιρα ξεφεύγει από το αθλητικό κομμάτι και παραδίδει μαθήματα για όλους.

Αμυντικός μέσος, οχτάρι, δεκάρι, αριστερό και δεξί εξτρέμ. Το «πολυεργαλείο» Γιάννης Κώτσιρας μόνο γάντια τερματοφύλακα δεν έβαλε για να υπερασπιστεί την εστία του Παναθηναϊκού, στη ρεβάνς της ομάδας του κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου οι «πράσινοι» πήραν την πρόκριση μέσω της διαδικασίας των πέναλτι για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Betsson.

Ο 31χρονος δεξιός μπακ που από την στιγμή που ανέλαβε ο Φατίχ Τερίμ έχει καθιερωθεί ως αμυντικός μέσος, στο «Καραίσκάκης» μόνο τερματοφύλακας δεν έπαιξε. Οι «πράσινοι» μάλιστα ανήρτησαν ένα βίντεο με τον Κώτσιρα στο Instagram σχολιάζοντας για τον πολυθεσίτη παίκτη τους: «Έτσι όπως πάει θα πάρει και τη θέση του admin»! Όπως ήταν λογικό τα σχόλια διαδέχτηκαν το ένα το άλλο με τον κόσμο του Παναθηναϊκού να αποθεώνει τον Αρκά μπακ.

«Τι μου λέει τώρα ο κόουτς; Γιατί σε μένα;»

«Ξεκίνησα την καριέρα μου ως εξτρέμ. Μπακ με έκανε ο κύριος Ελευθερόπουλος στον Αστέρα. Μέσα μου είπα, «τι μου λέει τώρα ο κόουτς; Γιατί σε μένα;». Μου εξήγησε κάποια πράγματα, ότι με τα στοιχεία που έχω θα ήταν καλύτερα να παίζω μπακ. Πιο μπροστά είσαι πιο ελεύθερος, αλλά έχω συνηθίσει τη θέση», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο Γιάννης Κώτσιρας.

Ο «Ελέ» ήταν εκείνος που είδε στον Κώτσιρα κάποια στοιχεία που τον έπεισαν ότι αξίζει να τον δοκιμάσει πιο πίσω. Έστω κι εάν αρχικά ο ποδοσφαιριστής είχε ορισμένες ενστάσεις για το κατά πόσο θα έπρεπε τότε να αλλάξει θέση. Εκ του αποτελέσματος, όμως, αυτό λειτούργησε.

219 παιχνίδια, επτά διαφορετικές θέσεις

Για την ιστορία ο Γιάννης Κώτσιρας έχει αγωνιστεί ως:

  • Δεξί μπακ: Σε 154 παιχνίδια (2 γκολ – 13 ασίστ)
  • Δεξί χαφ: Σε 13 παιχνίδια
  • Αριστερό μπακ: Σε 3 παιχνίδια (1 ασίστ)
  • Δεξί εξτρέμ: Σε 2 παιχνίδια (1 γκολ)
  • Αμυντικό χαφ: Σε 2 παιχνίδια (1 ασίστ)
  • Κεντρικό χαφ: Σε 1 παιχνίδι
  • Κεντρικός αμυντικός: Σε 1 παιχνίδι

Για να φτάσει μέχρι την σημερινή αποθέωση πάντως, ο Γιάννης Κώτσιρας δούλεψε πολύ στη ζωή του. Γεννηθείς στις 16/1/1992 με καταγωγή από την Μεγαλόπολη, έζησε το Αρκαδικό ποδόσφαιρο σε όλα του τα επίπεδα. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα! Ποδοσφαιρικά έκανε τα πρώτα του βήματα στη Δόξα Μεγαλόπολης, όπως σχεδόν κάθε παιδί της περιοχής που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα.

Στη συνέχεια πέρασε από τις ακαδημίες του Αστέρα, επέστρεψε στην πόλη του, ανέβασε την πρώτη του ομάδα στο Α’ τοπικό, πήγε στην αντίπαλο Φαλαισία, έβγαλε μάτια με την απόδοσή του και αποτέλεσε το συνώνυμο του «γιατί» μετά από κάθε αγώνα.

Η πιο δυνατή σφαλιάρα της ζωής

Κι αυτό διότι όλοι έκαναν το εξής ερώτημα: Γιατί ο συγκεκριμένος παίκτης δεν κατάφερε να πάρει νωρίτερα την ευκαιρία να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο και να δουλέψει κάτω από επαγγελματικές συνθήκες ώστε να αναδείξει το ταλέντο του και τα χαρακτηριστικά του. Αυτό πάντως ενδεχομένως να γινόταν πιο νωρίς, αν δεν του έριχνε τη δυνατή σφαλιάρα η ζωή, της απώλειας του πατέρα του σε μικρή ηλικία όπου καταλαβαίνουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να το διαχειριστείς και πόσο πίσω αφήνει τον οποιοδήποτε στόχο.

Επιπλέον, ο 31χρονος Έλληνας μπακ είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή του ότι αν δεν ήταν η μητέρα του και η οικονομική θυσία που έκανε στα 22 του για να πάρει το δελτίο του και να πάει στον Παναρκαδικό, ίσως να είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο. 

Ένα ταλέντο με… πτυχίο

Ξέχωρα από το πένθος που ήταν μεγάλο και τις δυσκολίες που βίωσε μετέπειτα, υπήρχαν και αντικειμενικά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν, ώστε να συνεχίσει στον Αστέρα. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις (Τρίπολη-Μεγαλόπολη) ήταν μεγάλες και αποτελούσαν τροχοπέδη, ενώ ας έχουμε κατά νου και τις οικονομικές παραμέτρους. Υπό αυτές τις συνθήκες πήρε την απόφαση να σταματήσει και να συνεχίσει στην τοπική Δόξα.

Την ίδια στιγμή διακρίνονταν και στο σχολείο, ενώ η αδερφή του που τελείωσε ιατρική, αποτελούσε το δικό του παράδειγμα προς μίμηση. Πέρασε στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πατρών και σύντομα πήρε το πτυχίο του, αποδεικνύοντας ότι η μπάλα συνδυάζεται άριστα και με τη μελέτη

Ο ίδιος, ανέβασε στο λογαριασμό του στο facebook σχετική φωτογραφία, σχολιάζοντας: «Αργήσαμε αλλά τα καταφέραμε!!», ενώ οι Αρκάδες δεν θα μπορούσαν να μην συγχαρούν τον ποδοσφαιριστή τους. Μοιράστηκαν την εν λόγω φωτογραφία γράφοντας: «Μπράβο Γιάννη! Η ζωή και το ποδόσφαιρο θέλουν πίστη…».

Οταν άνοιξε ο δρόμος για την κορυφή

Το 2016, με αφορμή την εξαιρετική του παρουσία στην Γ’ Εθνική, άνοιξε ο δρόμος για την μεγάλη κατηγορία και γύρισε στον Αστέρα, που σε ηλικία 24 πίστεψε σε εκείνον. Πλέον τίποτα δεν ήταν όπως παλιά και παρότι βρέθηκε στα ίδια μέρη που ήταν μικρός, τότε έφυγε παιδί και επέστρεψε άνδρας. Τον Οκτώβριο του 2016 ντεμπουτάρισε στη Super League, τον Απρίλιο του 2018 σημείωσε το πρώτο του γκολ και τον Ιούλιο του ίδιου έτους αγωνίστηκε στο Europa League. Συνολικά, στον Αστέρα κατέγραψε 113 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και έφτασε στην Εθνική ομάδα όπου αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια.

Ο ίδιος, ανέβασε στο λογαριασμό του στο facebook σχετική φωτογραφία, σχολιάζοντας: «Αργήσαμε αλλά τα καταφέραμε!!», ενώ οι Αρκάδες δεν θα μπορούσαν να μην συγχαρούν τον ποδοσφαιριστή τους. Μοιράστηκαν την εν λόγω φωτογραφία γράφοντας: «Μπράβο Γιάννη! Η ζωή και το ποδόσφαιρο θέλουν πίστη…».

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμένα η κλήση μου στην Εθνική Ανδρών. Είναι όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα. Ευχαριστώ τον ΑΣΤΕΡΑ και τους συμπαίκτες μου που με βοήθησαν να πετύχω κάτι τόσο σπουδαίο. 

 

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πλησιάζει στη “βόμβα” Μαξίμοβιτς ο ασταμάτητος Παναθηναϊκός!

Previous article

H Ατλέτικο Μινέιρο σκέφτεται άμεση κίνηση για τον Μπερνάρ!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.