0

Mόνο αλήθειες. Είτε σε κάποιους αρέσουν, είτε όχι. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά κανενός κι η κριτική είναι οξεία όταν απαιτείται και τεκμηριώνεται από τα ίδια τα γεγονότα.

Και η πραγματικότητα είναι πως ο Αταμάν παρέταξε τον Παναθηναϊκό στο Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας χωρίς τη σωστή πνευματική και αγωνιστική προετοιμασία. Εκτός της κεντρικής φιλοσοφίας που έχει ο σύλλογος πως κάθε τίτλος είναι σημαντικός, ιδιαίτερα όταν είναι απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο.

Από την άλλη ο Μπαρτζώκας αξίζει συγχαρητήρια, αφού προετοίμασε την ομάδα του με τον τρόπο που χρειαζόταν εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες και τελικά δικαιώθηκε στο παρκέ της Νέας Αλικαρνασσού, δίνοντας 3 παιχνίδια σε ισάριθμες μέρες στην ίδια ένταση, ενέργεια και διάθεση.

Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στην κατάκτηση του Κυπέλλου απολύτως δίκαια και συνεχίζουν το σερί των εγχώριων τίτλων που τρέχουν.

Είναι ξεκάθαρο πως στον Παναθηναϊκό το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει πρόβλημα στην επίθεση, με την παραγωγικότητα να φθίνει συνεχώς. Το «τριφύλλι» πέτυχε 79 πόντους κόντρα στην ΑΕΚ στον προημιτελικό, 76 απέναντι στον Άρη στον ημιτελικό για να φτάσει στους 58, επίδοση που είναι η 2η χειρότερη στην ιστορία του στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Ολυμπιακό στον τελικό.

Και το καμπανάκι είχε ξεκινήσει να ακούγεται ακόμα πιο νωρίς. Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από τον Άρη στο ΟΑΚΑ, σε ένας ματς που είδε να στραβώνει νωρίς, κατάφερε να το γυρίσει, αλλά δεν μπόρεσε και να το πάρει, σκοράροντας 70 πόντους. Και έκτοτε ο Αταμάν έριξε το βάρος αποκλειστικά στο να κερδίσει το «τριφύλλι» την αναμέτρηση με τη Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ. Το πέτυχε με 74 πόντους, επίδοση πολύ κατώτερη των μέσων όρων του, αλλά στη συνέχεια η ομάδα ήταν αλλού.

Ο Τούρκος τεχνικός δεν προετοίμασε τους «πράσινους» όπως θα έπρεπε. Από τη μία ο Μπαρτζώκας είχε όλο αυτό το χρονικό διάστημα τους παίκτες του στα… κόκκινα, έχασε στον προημιτελικό τον Ουίλιαμς-Γκος, αλλά δεν βγήκε από το πλάνο που είχε καταστρώσει. Από την άλλη ο Αταμάν ξεκάθαρα σνόμπαρε το Κύπελλο Ελλάδας, κάτι που έκανε σαφές και στους παίκτες του, έδειξε να μην ενδιαφέρεται για τον 2ο εγχώριο τίτλο και ουσιαστικά έβαλε την σφραγίδα του στην κατάκτηση του τροπαίου από τον Ολυμπιακό.

Και ο Τούρκος τεχνικός είχε κάνει ξεκάθαρα και τα δύο πριν καν το τζάμπολ του Final-8. Το έκανε και στο τέλος του τελικού λέγοντας πως κανένας δεν θα θυμάται τον νικητή του Κυπέλλου την επόμενη ημέρα. Ο Παναθηναϊκός έζησε με αυτό το σκεπτικό και… η κατάληξη πλέον είναι γνωστή.

Το πρόβλημα στην επίθεση έγινε διπλό προσθέτοντας και την έλλειψη κινήτρου που πέρασε μέσα στην ομάδα για το Κύπελλο Ελλάδας. «Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τα ματς και το Κύπελλο. Σε τρία παιχνίδια κρίνεται ένα Κύπελλο. Θα είμαστε χαρούμενοι αν τα καταφέρουμε. Αλλά ο στόχος μας είναι στην Euroleague και στην κατάκτηση του τίτλου στο ελληνικό πρωτάθλημα. Νομίζω αυτό ισχύει για όλους. Αν κερδίσεις, θα είσαι χαρούμενος. Όμως, κανείς δεν θα θυμάται αν κερδίσαμε ή χάσαμε το Κύπελλο. Όμως, αν πας στο Final Four ή πάρεις το πρωτάθλημα θα γραφτείς στην ιστορία», ανέφερε ο Αταμάν.

Το σκεπτικό του δεν άλλαξε μετά τη λήξη…

Σε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε αναφορά στην πολύ καλή άμυνα και στην ανάγκη να βελτιωθεί το κομμάτι της επίθεσης. Και το ίδιο έγινε και μετά την αναμέτρηση με την ΑΕΚ, τονίζοντας πως ο Παναθηναϊκός δεν πήρε τίποτα από τον πάγκο του. Διόρθωση όμως δεν ήρθε σε αυτό το κομμάτι και έφερε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Πόσους πόντους πήρε το «τριφύλλι» από τον πάγκο του στον τελικό; Μόλις 5. Ένα τρίποντο του Σλούκα κι ένα δίποντο του Παπαπέτρου.

Σαφέστατα είναι ακόμα νωρίς στη σεζόν. Και ναι, το Super Cup δεν είναι ένας τίτλος που θα θέλξει με τη σημαντικότητά του, αλλά το Κύπελλο είναι. Ξεκάθαρος στόχος του Παναθηναϊκού από την αρχή της σεζόν ήταν το double. Το να επιστρέψει στην κορυφή στην Ελλάδα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Και πλέον κατά το ήμισυ έχει αποτύχει.

Προφανώς ουδείς διαγράφει την 3η θέση που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός στην Euroleague και όσα έχει πετύχει μία νέα ομάδα με 12 καινούριους παίκτες στην κορυφαία διοργάνωση σε τόσους λίγους μήνες, αλλά όταν δεν μπορείς -και κυρίως δείχνεις τέτοια εικόνα στο Κύπελλο- πώς θα μπορέσεις να κερδίσεις την Euroleague; Όπως είχε πει και ο Ομπράντοβιτς ο διακόπτης δεν αλλάζει έτσι ξαφνικά. «Like this to change»…

Και φυσικά το Κύπελλο στο τέλος της χρονιάς θα το θυμούνται όλοι. Είτε γιατί μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον αντίπαλο να κάνει το double και να συνεχίσει το σερί τίτλων που τρέχει, είτε γιατί θα στερήσει από τη δική σου ομάδα την ευκαιρία να επιστρέψεις για τα καλά στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ.

Ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος να μην το θυμάται κάποιος; Να πάει ο Παναθηναϊκός στο Final 4 και να πάρει την Euroleague. Ναι, έτσι δεν θα θυμάται κανείς ότι το «τριφύλλι» έχασε το Κύπελλο από τον Ολυμπιακό. Και δεν θα έχει και σημασία κιόλας. Όχι όμως μία απλή παρουσία στο Final Four. Κατάκτηση. Γιατί ο Παναθηναϊκός δεν μετρά παρουσίες στα Final Four. Μετράει τίτλους. Ο τρόπος είναι να πάρει το πρωτάθλημα. Τότε ναι, το Κύπελλο θα θεωρείται στόχος δευτερεύων. Εδώ όμως δεν κάνουμε χρονογράφημα. Σχολιάζουμε σε ρεαλιστικό χρόνο όσα συμβαίνουν. Κι η πρώτη αποτυχία έχει την υπογραφή του προπονητή του.

Σε μια διοργάνωση που ο Παναθηναϊκός είχε υπερδιπλάσιο κόσμο στο γήπεδο από τον αντίπαλο του, έναν κόσμο διψασμένο για επιτυχία που κάνει sold out διαδοχικά. Μια αποτυχία σε μία διοργάνωση που ο προπονητής του αποφάσισε να την υποτιμήσει.

Όσα είπε ο Τερίμ στους παίκτες μετά την ισοπαλία με Λαμία

Previous article

Ο παραγκωνισμός του Σένκεφελντ και ο… κίνδυνος στα στόπερ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.