0

Η αλήθεια και η ουσία με τα 9 πέναλτι που έχει κερδίσει στην εφετινή Super League ο Παναθηναϊκός και το καθεστώς προκατάληψης και «φόβου» των διαιτητών που δημιουργεί ο ανταγωνισμός του.

Στη χώρα που ανθεί κι ευδοκιμεί η λογική του «πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει…», συντηρείται εδώ και καιρό από διαφορετικές πλευρές και «φωνές» του ανταγωνισμού του Παναθηναϊκού, μία σταθερά ειρωνική στάση -στο όριο της προπαγάνδας- αναφορικά με τα πέναλτι τα οποία έχουν κερδίσει οι «πράσινοι» στις εφετινές εγχώριες διοργανώσεις.

Με τους αντιπάλους του Παναθηναϊκού να μιλούν ανέξοδα περί «εύνοιας» υπέρ των «πράσινων» (προχθές μπήκε σ’ αυτό το «παιχνίδι» και η Λαμία), καλλιεργώντας διαρκώς ένα καθεστώς μόνιμης προκατάληψης κι ένα κλίμα φόβου προς τους διαιτητές, το οποίο αρχίζει να βρίσκει απέναντί του ολοένα και πιο έντονα το «τριφύλλι». Ιδίως σ’ αυτή τη φάση που μπαίνει πια η σεζόν (και) στις δύο εγχώριες διοργανώσεις, όπου όλα θα κριθούν μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες.

Η ουσία και η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική ότι κι αν «καλλιεργεί» η κάθε πλευρά, καθώς την επιβεβαιώνουν τα γεγονότα και οι αριθμοί: Ο Παναθηναϊκός, που κέρδισε 4 πέναλτι σε 12 εφετινά παιχνίδια του στην Ευρώπη, δηλαδή ένα ανά 3 αγώνες σε προκριματικά Champions League κι ομίλους Europa League, έχει κερδίσει 9 πέναλτι σε 23 αγωνιστικές της Super League 1. Δηλαδή λίγο πάνω απ’ όσα πέναλτι έπαιρνε κατά μέσο όρο και στα παιχνίδια του στην Ευρώπη. Με τον Ολυμπιακό να ακολουθεί με 7 κερδισμένα πέναλτι και την ΑΕΚ με 6.

Αυτό που δεν λέει (ή δεν… θέλει να πει) κανείς είναι πρώτον ποιο απ’ όλα αυτά δεν… ήταν και δεύτερον, το πώς σφυρίχτηκαν αυτά τα 9 πέναλτι. Διότι τα 5 (!) δόθηκαν μέσα από το VAR, το οποίο διόρθωσε εσφαλμένες αρχικές υποδείξεις των διαιτητών. Τον Σεπτέμβριο στο Αγρίνιο η παράβαση του Σενγκέλια στον Σπόραρ στο 86’ (με το σκορ στο 3-0) δεν υπεδείχθη απ’ τον Τσαγκαράκη, με τον Μανούχο να τον φωνάζει απ’ το VAR για on field review.

Στην Τρίπολη, το δεύτερο πέναλτι του Καρμόνα πάνω στον Τζούριτσιτς δόθηκε απ’ τον Ευαγγέλου κι επιβεβαιώθηκε απ’ τον VAR Κουμπαράκη. Σε ένα πέναλτι που συνοδεύτηκε από σκληρή κριτική, απ’ όσους αγνοούν ξεκάθαρα (ή κάνουν πως δεν… ξέρουν) τον κανονισμό 12, παράγραφος 3, στους κανόνες παιχνιδιού της IFAB ο οποίος έχει αλλάξει απ’ το 2022 κι εξηγεί σε απόλυτο βαθμό πως: «Αν ένας αμυνόμενος ξεκινά να κρατάει έναν επιτιθέμενο αντίπαλο έξω απ’ την περιοχή και συνεχίζει να τον κρατάει ανατρέποντάς τον μέσα στην περιοχή, ο διαιτητής πρέπει να καταλογίσει πέναλτι».

Ολη αυτή η κριτική και οι φωνές προς τον Ευαγγέλου, φαίνεται πως έπιασαν… τόπο, διότι ο Αθηναίος ρέφερι λίγους μήνες αργότερα, στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (31/1), έκλεισε τα μάτια στην καθαρή ανατροπή του Τσακμάκη πάνω στον Γερεμέγεφ στο 61’, όπως έκανε αντίστοιχα κι ο VAR Ζαμπαλάς. Ο Παναθηναϊκός πήρε ακόμη πέναλτι με το VAR στο εντός έδρας ματς με τον Ατρόμητο στις 8 Οκτωβρίου, με τον Διαμαντόπουλο να φωνάζει για on field review τον Μανούχο που (με το σκορ στο 2- 0) δεν είχε δείξει αρχικά την παράβαση του Ασεβέδο πάνω στον Παλάσιος (ακολούθως αποβλήθηκε ο στόπερ του Ατρόμητου για μαρκάρισμα σε προφανή θέση για γκολ αντιπάλου).

Στο ματς του β’ γύρου με τους Περιστεριώτες (17/12) ο VAR Ζαμπαλάς φώναξε τον ρέφερι Διαμαντόπουλο να δει το χέρι του Ντε Μποκ στις καθυστερήσεις, αν και λίγο νωρίτερα (87’) και οι δυο τους δεν έδειξαν τίποτα στην κλωτσιά του Ντε Μποκ στον Βαγιαννίδη που ετοιμαζόταν να σουτάρει. Στη δε Τούμπα, το πάτημα στο πόδι του Μπακασέτα απ’ τον Τάισον δεν έγινε αντιληπτό απ’ τον Νορβηγό Ριχτ Σάγκι, μέχρι που τον φώναξε ο VAR Τομ-Χάραλντ Χάγκεν στο μόνιτορ για να διορθώσει το αρχικό λάθος του. Σε μία φάση που μολονότι το πάτημα είναι πεντακάθαρο, ακόμη και σήμερα όλος ο οργανισμός του ΠΑΟΚ κι ο προπονητής του μιλούν για «βουτιά», προσβάλλοντας τον Μπακασέτα και τη νοημοσύνη όλων. Αυτή η λογική του «πες, πες…».

Μόνο αυτό στον Μαυρία

Σ’ όλη αυτή τη διαδρομή της σεζόν, ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε μόνο σε μία περίπτωση: Στο πέναλτι που δεν δόθηκε στον Χάρη Μαυρία, τον οποίο φαίνεται πως βρίσκει ο Τζούριτσιτς στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα, λίγο πριν το ημίχρονο του αγώνα της 7ης Ιανουαρίου ανάμεσα στους «πράσινους» και τον Παναιτωλικό. Αυτό και μόνο… Στον αντίποδα, ουδείς (κάνει πως) θυμάται το πέναλτι που δεν καταλόγισαν στο Αγρίνιο (με το σκορ στο 0-1) οι Τσαγκαράκης και Μανούχος στη φάση του 33’ όπου ο Μαλής «κατεδάφισε» με λαβή ελληνορωμαϊκής πάλης τον Σένκεφελντ. Αντίστοιχα έχει ήδη περάσει στο… ντούκου η καθαρή ανατροπή του Βέρμπιτς απ’ τον Πινέδα στο 53ο λεπτό του αγώνα με την ΑΕΚ στην OPAP Arena που δεν «είδαν» ποτέ ο Σουηδός Μοχάμεντ Αλ-Χακίμ και ο VAR Ιβάν Μπέμπεκ. Σημεία των καιρών…

 

Τι θα γίνει με Παπαπέτρου… αν έρθει ο Χεζόνια;

Previous article

Νικολογιάννης: «Τα τετ-α-τετ του Τερίμ και ο αντικαταστάτης του Πέρεθ στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.