0

O Παναθηναϊκός άλωσε το «Καραϊσκάκη», έμεινε ζωντανός στο κυνήγι του φετινού πρωταθλήματος και έχει δύο μεγάλες ευκαιρίες στο γήπεδό του, στη Λεωφόρο με ΠΑΟΚ και με ΑΕΚ, ώστε να «φωνάξει» ακόμη πιο δυνατό το «είμαι εδώ».

Η διάρκεια εξάλλου είναι αυτή που θα κρίνει-και- τον φετινό πρωταθλητή. Μέχρι εκείνα τα ματς, φυσικά υπάρχει χρόνος, καθώς μεσολαβεί διακοπή τριών εβδομάδων.

Από κάθε άποψη το καλύτερό του ντέρμπι στη φετινή Super League

Το Τριφύλλι σε αυτό το 3-1 έκανε την καλύτερή του εμφάνιση σε ντέρμπι σε αυτό το πρωτάθλημα. Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, ο Παναθηναϊκός σε κανένα ματς με ομάδα της πρώτης τετράδας δεν είχε τόσο μεγάλο το «πρέπει», δεν έπαιξε σε ένα γεμάτο γήπεδο όπως ήταν το Καραϊσκάκη, δεν ανέτρεψε την εις βάρος του κατάσταση με ανατροπή στο ίδιο ημίχρονο, διατηρώντας μέχρι τέλους το προβάδισμά του.

Δεν είναι, όμως, μόνο το παραπάνω πρίσμα που πιστοποιεί πως ήταν το καλύτερό του ντέρμπι. Σύμφωνα με το Wyscout και τους δείκτες των xGoals και των xGoals against εντοπίζουμε τα εξής:

*Ο Παναθηναϊκός είχε την καλύτερη αμυντική επίδοση περιορίζοντας τον Ολυμπιακό στο 0.73xGoals. Δεν επέτρεψε ποιοτικές τελικές στον αντίπαλο, με εξαίρεση την φάση του Ναβάρο στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους(0.25xGoals).

*Ο Παναθηναϊκός είχε την καλύτερη επιθετική επίδοση εκτός έδρας δημιουργώντας τελικές ίσες με 1.87xGoals ενώ παράλληλα έκανε και το πιο αποτελεσματικό του παιχνίδι, σκοράροντας παραπάνω από το προσδοκώμενο(+1.13).

Αναλυτικά:

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-2: 2.44xGvs1.86xG
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2: 0.80xG-1.31xG

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: 2-2: 2.94xG-1.21xG
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-1: 1.44xG-1.21xG

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-0: 1.31xG-1.23xG
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-3: 0.73xG-1.87xG

Υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης στο ανασταλτικό κομμάτι ακύρωσαν το σχέδιο του Ολυμπιακού

Από την πρώτη προσπάθεια ανάπτυξης του Ολυμπιακού στο ντέρμπι ήταν ξεκάθαρη η στόχευση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για άμεσο παιχνίδι, με μακρινές μεταβιβάσεις από την άμυνα προς την επίθεση, εκεί όπου αρκετές φορές υπήρχε ένα 4vs4.

Σε αυτές τις περιπτώσεις εκείνο που παίζει μεγάλο ρόλο είναι η αποτελεσματικότητα στις προσωπικές μονομαχίες, οι κερδισμένες δεύτερες μπάλες, οι τοποθετήσεις, η σκληράδα.

Στο πρώτο μέρος όπου η εικόνα του αγώνα ήταν αυτή(στο δεύτερο οι γηπεδούχοι κυκλοφόρησαν την μπάλα λόγω της οπισθοχώρησης του Παναθηναϊκού ), oι παίκτες του Φατίχ Τερίμ παρουσίασαν τεράστια επίπεδα συγκέντρωσης και αποτελεσματικότητας και επί της ουσίας δεν επέτρεψαν στους «ερυθρολεύκους» να δημιουργήσουν κινδύνους με αυτό τον τρόπο παιχνιδιού.

Αποστάσεις, αλληλοκαλύψεις, όλα λειτούργησαν ιδανικά στο μεγαλύτερο διάστημα.

4vs3 και η μπάλα στον Μλαντένοβιτς στο κακά εκτελεσμένο high press του Ολυμπιακού και όλα πήραν τον δρόμο τους

Σε δύο προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα στο Κορωπί, ο Τερίμ δούλεψε πάνω στον τρόπο που θα έπρεπε ο Παναθηναϊκός να χρησιμοποιήσει για να διασπάσει την πίεση ψηλά του Ολυμπιακού.

Από την αρχή του αγώνα, οι «πράσινοι» προσπάθησαν με κοντινές και συρτές πάσες στο build up να «χτίσουν» το παιχνίδι τους, αρκετές φορές τα κατάφεραν, άλλες όχι. Αποκορύφωμα η φάση του τρίτου γκολ, σε ένα σημείο όπου ο αντίπαλος πίεζε και οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να κρατήσουν μπάλα, να κερδίσουν μέτρα, να παίξουν.

Στο 70′ οι «πράσινοι» χρησιμοποιώντας τον Λοντίγκιν και φέρνοντας τον Ρούμπεν χαμηλά δημιούργησαν ένα 4vs3, η μπάλα «έσπασε» εύκολα στον Ρούμπεν κι αυτό γιατί ο Ναβάρο που είναι υπεύθυνος για Ρούμπεν και Μλαντένοβιτς έπεσε σε λάθος χρόνο πάνω στον Αράο που είχε ήδη την πίεση του Ελ Καμπί, αφήνοντας ελεύθερο τον αριστερό μπακ του Παναθηναϊκού.

Ο Ρούμπεν έπαιξε άμεσα στον Μλαντένοβιτς, ο Σέρβος ήταν μόνος του και στη συνέχεια λόγω της μεγάλης αποσύνδεσης των γραμμών του Ολυμπιακού, ο Μπακασέτας είχε άπλετο χώρο και χρόνο για να τρέξει την επίθεση, με το «τριφύλλι» να εκμεταλλεύεται την ανισορροπία και να σκοράρει σαν σε προπόνηση. Ο Μπερνάρντ κάνει μία από τις πιο εύκολες ασίστ της καριέρας του ενώ και ο Ιωαννίδης σκόραρε ένα από τα πιο εύκολα γκολ της ζωής του.

fff

Οι δύο αφανείς ήρωες της «πράσινης» επικράτησης

Προφανώς όλα η δόξα πηγαίνει στον Ιωαννίδη, στον Μπερνάρντ, στον Μπακασέτα για το χθεσινό «διπλό» αλλά το ποδόσφαιρο είναι πρωτίστως ομαδικό άθλημα. Υπήρχαν δύο παίκτες που έκαναν ένα σπουδαίο παιχνίδι χωρίς να έχουν γκολ ή ασίστ. Ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς και ο Σαμέτ Ακαϊντίν.

Ο Σέρβος μπακ ήταν «μέσα» και στα τρία γκολ. Με μεταβιβάσεις κομβικές για την ομαδική ανάπτυξη. Ας τα θυμηθούμε, ας τους δώσουμε την αξία που τους πρέπει. Στο 1-1 από την δική του βαθιά μπαλιά ο Ιωαννίδης βγαίνει στη πλάτη της άμυνας και στρώνει στον Μπερνάρντ. Στο 2-1 και ενώ έχει τραβήξει δύο παίκτες πάνω του, βλέπει την πάσα «μέσα», εκεί όπου απουσιάζει ο άξονας του Ολυμπιακού και είναι μόνοι τους Ιωαννίδης και Τσέριν.

Στο 3-1 πάλι σηκώνει το κεφάλι και με άρτια μεταβίβαση στέλνει την μπάλα εκεί που πρέπει. Στον Μπακασέτα για να ξεδιπλωθεί το Τριφύλλι. Σε όλα τα παραπάνω αν προσθέσουμε και το γεγονός πως δεν είχε προβλήματα στο ανασταλτικό κομμάτι, έχουμε μία πολύ καλή εμφάνιση.

GGG

GGGG

fff

Aπό κει και πέρα, πολύ καλό παιχνίδι έκανε και ο Σαμέτ Ακαϊντίν. Το καλύτερό του με την πράσινη φανέλα μετά από εκείνο με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι για το Κύπελλο. Ο Τούρκος ήταν εξαιρετικός στις προσωπικές μονομαχίες, σχεδόν ανίκητος στον αέρα και αξιόπιστος με την μπάλα στα πόδια, σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια.

Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση έχοντας:

  • 12/17 κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες
  • 4/6 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες
  • 12 επανακτήσεις και 5 κοψίματα

Πανό των οπαδών της Ραπίντ Βιέννης για τον χαμό της Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Previous article

Συνάντηση οπαδών με Λεσόρ, Γκραντ και Χουάντσο – Ζήτησαν διπλό στο ΣΕΦ!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.