0

Ένας προπονητής κερδίζει τη μισή μάχη σ’ ένα ντέρμπι εν ώρα αγώνα, όμως την άλλη μισή οφείλει να την έχει κατακτήσει μέσα απ’ τη σωστή προετοιμασία της ομάδας του.

Κι αυτό ακριβώς έκανε ο Φατίχ Τερίμ (και οι συνεργάτες του) απ’ την περασμένη Τετάρτη (6/4) έως το βράδυ της Κυριακής, μέχρι τον “πράσινο” θρίαμβο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, στην πιο επιδραστική παρουσία του 70χρονου τεχνικού σε μεγάλο αγώνα του Παναθηναϊκού, απ’ την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του “τριφυλλιού”.

Ο Τούρκος τεχνικός δέχθηκε -απολύτως φυσιολογικά- πολύ έντονη κριτική μετά τις σερί “γκέλες” του Παναθηναϊκού με τη Λαμία, την Κηφισιά και τον ΟΦΗ στο φίνις της κανονικής περιόδου, που οδήγησαν το “τριφύλλι” στο -4 απ’ την κορυφή και στην 4η θέση. Δίκαιη ως προς την προσέγγιση που είχε συνολικά ο Παναθηναϊκός στο ματς με την Κηφισιά, όπου η πνευματική διάθεση, προετοιμασία απ’ το τεχνικό τιμ και η νοοτροπία των “πράσινων” δεν ήταν η ενδεδειγμένη (και το πλήρωσαν πολύ σκληρά αυτό).

Άδικα για το παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, όπου ο Παναθηναϊκός είχε καλή εικόνα, όμως σπατάλησε μισό τσουβάλι ευκαιρίες και δεν πήρε αυτό που άξιζε να πάρει στο γήπεδο, βάσει εμφάνισης και της φάσης στο 96ο λεπτό που είχε κάθε λόγο να “φωνάζει” για χέρι του Λουκάο στην προσπάθεια του Ιωαννίδη.

Τα ντέρμπι όμως είναι άλλη υπόθεση κι ο “μπαρουτοκαπνισμένος” Φατίχ Τερίμ ξέρει πώς να αφήνει πάντα τη “σφραγίδα” του. Και στο Φάληρο την αποτύπωσε πιο έντονα από κάθε άλλη φορά, παρουσιάζοντας μία ομάδα που ήξερε ακριβώς τι ήθελε μέσα στο γήπεδο, πώς να αγωνιστεί σ’ όλες τις φάσεις του αγώνα και κυρίως πώς να διαχειριστεί όλα τα “σενάρια”. Ακόμη και σε προβάδισμα του αντιπάλου, όπου ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε να επηρεάζεται ούτε… δευτερόλεπτο, μένοντας πιστός στο πλάνο του.

Μία νίκη που (εκτός από τις ομιλίες του Τερίμ και τις εσωτερικές συζητήσεις των παικτών στο Κορωπί -εν μέσω της έξωθεν αμφισβήτησης- η οποία… απογείωσε την συσπείρωση στα αποδυτήρια) ήρθε απ’ την τελειότερη παρτίδα τακτικής του προπονητή του Παναθηναϊκού, ο οποίος αφιέρωσε πάρα πολλές ώρες μαζί με το τιμ του στην προετοιμασία των παικτών του “τριφυλλιού”, πάνω σε κάθε λεπτομέρεια του παιχνιδιού του Ολυμπιακού.

Φύλλο και… φτερό τα παιχνίδια του

Η μελέτη που έγινε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αφιερώθηκε πάνω σ’ όλα τα ματς των “ερυθρόλευκων” απ’ την ημέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία τους ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Με την αρχική στόχευση του Τούρκου τεχνικού να επικεντρώνεται στα άκρα της άμυνας του Ολυμπιακού.

Τούτη τη φορά όμως, εν αντιθέσει με το ματς της 4ης Φεβρουαρίου στη Λεωφόρο για τη regular season, όπου χτύπησε πάνω στην πλευρά του Ορτέγκα, ο Τερίμ επέλεξε να χτυπήσει την άλλη πλευρά, εκείνη του Ροντινέι.

Κι αυτό διότι διαπίστωσε πως επί Μεντιλίμπαρ τα ανεβάσματα του Βραζιλιάνου μπακ είναι ακόμη πιο ψηλά στο γήπεδο και δημιουργούν τεράστια κενά κι ανισορροπία στα μετόπισθεν. Αυτό ήταν το πρώτο σημείο στο οποίο ήθελε να “πληγώσει” τον Ολυμπιακό και το πέτυχε σε απόλυτο βαθμό στα δύο πρώτα γκολ, που έφεραν την ανατροπή λίγο πριν βγει το ημίχρονο.

Παράλληλα, σ’ όλες τις ασκήσεις τακτικής κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας δούλεψε επισταμένα στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο, έψαξε γρήγορες συνεργασίες σε χαμηλά μέτρα με target-man τον Ιωαννίδη και δίπλα του, τους Μπερνάρντ, Μπακασέτα, Τσέριν, Μλαντένοβιτς, να χτυπούν με ταχύτητα τα αργά πόδια της αμυντικής γραμμής του Ολυμπιακού.

Είχε 5 παίκτες στην περιοχή στο 1-2

Πέρασε στα… ψιλά, αλλά πέρα απ’ τις 12 πάσες που άλλαξαν οι “πράσινοι” έως το 1-2 από τον Ιωαννίδη, ο Παναθηναϊκός είχε πατήσει την περιοχή του Ολυμπιακού με 5 (!) παίκτες. Μέσω σχεδίου και σωστής προσέγγισης, σαν μια… ωδή στο build up και το συνδυαστικό ποδόσφαιρο.

Αντίστοιχα εξαιρετική ήταν και η διαχείριση στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Τερίμ κράτησε ψηλά τις γραμμές του για να ψάξει από νωρίς ένα τελειωτικό χτύπημα στον… ζαλισμένο απ’ την εξέλιξη Ολυμπιακό. Κι όταν δεν το πήρε στο πρώτο πεντάλεπτο (στη φάση του Παλάσιος με τον Κάρμο που φώναξε ο Παναθηναϊκός για πέναλτι) και σε άλλη μία υποψία ευκαιρίας από πίεση ψηλά, στη συνέχεια άφησε την μπάλα στον Ολυμπιακό και τον οδήγησε στο να βγει ακόμη πιο ψηλά στο γήπεδο.

Χωρίς όμως να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα απέναντι σε μία άριστα οργανωμένη αμυντική γραμμή του Παναθηναϊκού, με τους “πράσινους” να περιμένουν την επόμενη δική τους στιγμή στο transition.

Προϊόν της προπόνησης και το 1-3

Και τη βρήκαν στο 70′, τελειώνοντας ουσιαστικά τον αγώνα σε μία φάση που είναι… προϊόν προπόνησης. Αλλαγή πλευράς από τον Μλαντένοβιτς στον Μπακασέτα κι από εκεί στον Κώτσιρα μέσα σε 3-4 δευτερόλεπτα, σέντρα στο ύψος του δεύτερου δοκαριού, όπου πίσω απ’ τον Ιωαννίδη και τους στόπερ, υπάρχει πάντα ο αριστερός εξτρέμ (Μπερνάρ) ο οποίος έχει συγκλίνει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Δύο πολύ ποιοτικές επαφές απ’ το Βραζιλιάνο “μάγο”, γύρισμα προς τον Ιωαννίδη και… 1-3.

Ακολούθως ο Τερίμ πέρασε τον Ούγκο ως τρίτο στόπερ, γυρίζοντας το σύστημα σε 3-5-1-1 μετά το 75’ κι έκανε μαζεμένες αλλαγές στο τελευταίο δεκάλεπτο, για να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο τη φρεσκάδα και τα τρεξίματα της ομάδας του στο επιθετικό τρίτο με την είσοδο των Τζούριτσιτς, Μαντσίνι και Σπόραρ.

Όλα στοχευμένα κι άμεσα, σαν μία άρτια προετοιμασμένη και καλοπαιγμένη παρτίδα τακτικής, στην οποία ο Παναθηναϊκός έδινε μέσα στο γήπεδο την εντύπωση πως ήταν πάντα μία… κίνηση μπροστά απ’ τον Ολυμπιακό.

Ακύρωσε ένα μεγάλο ατού του Ολυμπιακού

Last but not least που λένε και οι Αμερικανοί… Οι στατικές φάσεις. Κι εκεί το διάβασμα του Παναθηναϊκού ήταν άριστο. Στο που χτυπούν οι εκτελεστές του Ολυμπιακού τα κόρνερ και τα φάουλ, στις θέσεις που παίρνουν ο Κάρμο και ο εκάστοτε παρτενέρ του στους στόπερ, στο που τοποθετούνται οι υπόλοιποι παίκτες.

Με τους “πράσινους” να έχουν εξαιρετικές αντιδράσεις σε κάθε στατική φάση του αντιπάλου, να ακυρώνουν άλλο ένα μεγάλο επιθετικό “όπλο” του Ολυμπιακού και να του περιορίζουν (και) εκεί τις επιθετικές εναλλακτικές.

A night to remember κι απ’ την πλευρά του Φατίχ Τερίμ, μέχρι την επόμενη…

Φώτης Ιωαννίδης, η έκρηξη: Η ραγδαία βελτίωση σε σχέση με πέρυσι

Previous article

ΔΕΝ συζητάει ο Παναθηναϊκός για πώληση του Ιωαννίδη – Έρχεται γενναία αύξηση και νέο συμβόλαιο!

Next article

You may also like