0

Το νέκταρ της χαράς που φέρνει κάθε νίκη σε ντέρμπι αιωνίων, πάντα «μεθά». Τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για τον Ολυμπιακό (τότε που νικούσε κάνα ντέρμπι) η διαχείριση του καλού αποτελέσματος, είναι δυσκολότερη απ’ το κακό. Ειδικά τώρα στην περίπτωση των Πράσινων, με διπλό, τρία γκολ στον αιώνιο, ανατροπή και κάθε λογής «απαντήσεις», ο κίνδυνος να μείνει το μυαλό στον… αέρα, ήταν μεγάλος.

Σε μια τόσο «σφιχτή» διαδικασία όπως τα πλέι οφ, τέτοια συναισθήματα αποτελούν δηλητήριο για τον στόχο. Σκεφτείτε λοιπόν να πήγαινε ο Παναθηναϊκός σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, έχοντας υπερενθουσιασμό, ενώ έχει ασχοληθεί για μέρες με τον Φωτάρα που τους «τελείωσε», τον Μπακασέτα, τον Μπερνάρ που τους «χάζεψε» και τον Τερίμ τον… master ψυχολογίας και μεγάλων αγώνων. Την ίδια ώρα, ο αντίπαλος συσπειρωμένος και με το… μαχαίρι στα δόντια.

Οι πιθανότητες για να ακολουθούσε πολύ κακό αποτέλεσμα, θα ήταν πολλές. Ειδικά φέτος κι επί Τερίμ, ο Παναθηναϊκός έχει δείξει πως δεν διαχειρίζεται εύκολα μια θετική εικόνα και ένα καλό αποτέλεσμα. Αντίθετα, όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ανταποκρίνεται περισσότερο από εξαιρετικά.

Στα σερί συνεχόμενων αγώνων, ο Παναθηναϊκός της εξαιρετικής παρουσίας με την ΑΕΚ και της πρόκρισης επί του Ολυμπιακού, έχασε στη Λεωφόρο απ’ τον Ατρόμητο και δεν ήταν καλός στην ήττα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. «Καπάκι», με τα πάντα να μοιάζουν δύσκολα, ανέτρεψε το σκηνικό και προκρίθηκε στο Περιστέρι, ενώ νίκησε… περίπατο τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο.

Απ’ την άλλη, μετά το διπλό με τον ΠΑΟΚ στο κύπελλο, ήρθε η ισοπαλία με τους δέκα παίκτες της Λαμίας και η ήττα απ’ τους Θεσσαλονικείς στη Λεωφόρο, με την πρόκριση στα πέναλτι. Η διαχείριση συναισθήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν έχεις να παίξεις κάθε λίγες μέρες, αγώνες που κρίνουν πολλά, απέναντι σε ομάδες ίδιων στόχων.

Αυτό το διάστημα των τριών εβδομάδων που ακολουθεί, είναι ιδανικό για να εστιάσει ξανά ο Παναθηναϊκός στο στόχο. «Αδειάζοντας» το μυαλό και την ψυχή του από εκείνες τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενθουσιασμού, τα οποία έρχονται απόλυτα φυσιολογικά στα ντέρμπι. Ειδικά σε τέτοιου επιπέδου όπως αυτά με τον αιώνιο, ικανά να σου «χαλάσουν» το μυαλό.

Συν τοις άλλοις, διαρκώς ξεχνάμε κάτι: Ο Παναθηναϊκός από τον Ιανουάριο και μετά, ασταμάτητα και σε κάθε αγώνα, παίζει χωρίς σημαντικές του μονάδες. Το πιο εύκολο που μπορεί να διαπιστώσει κανείς, είναι πόσο έλειψε ο Ιωαννίδης. Αυτός ο παικταράς που έκανε… άνω κάτω το Φάληρο, σε κρίσιμη καμπή της σεζόν ήταν εκτός για να μην το ξεχνάμε. Οπότε αυτό το σχεδόν 20ήμερο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδανικά για τη σωστή αποθεραπεία και την επιστροφή τραυματιών.

Μόνο την άμυνα αν σκεφτεί κανείς, πέρα απ’ τους Μάγκνουσον και Πάλμερ-Μπράουν που έχουν χάσει σχεδόν όλη τη σεζόν, ο Παναθηναϊκός πήγε στο ντέρμπι χωρίς Γεντβάι, χωρίς Σένκεφελντ, χωρίς Χουάνκαρ, χωρίς τον τιμωρημένο Βαγιαννίδη. Έξι παίκτες είναι αυτοί. Από ποια ελληνική ομάδα αφαιρείς έξι αμυντικούς και είναι όλα καλά δεν τρέχει τίποτα; Ειδικά όταν οι υπόλοιποι επιβαρύνονται κιόλας. Βλέπε Μλαντένοβιτς που δεν θυμάται τι θα πει παίρνω ανάσες.

Υπό αυτή τη σκέψη και χωρίς να λέμε πως καλώς τα παιδιά δεν είναι στην Εθνική τους, καλό θα κάνει στον Παναθηναϊκό πως ο Κώτσιρας, ο Βαγιαννίδης, ο Μλαντένοβιτς και ο Τζούτσιτς, δε θα έχουν διεθνείς υποχρεώσεις. Μπαίνοντας στην κρίσιμη σειρά σερί αγώνων στα πλέι οφ, οι πάντες θα χρειαστούν. Ειδικά οι Πράσινοι το ξέρουν καλά, γιατί πέρα απ’ όλα τα υπόλοιπα, το πλήρωσαν στην αντίστοιχη διαδικασία της περασμένης σεζόν. Δίχως άλλο, τώρα υπάρχουν λύσεις.

Τα παιχνίδια που θα έρθουν μετά τη διακοπή με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο «καπάκι» Λεωφόρο, κρίνουν πολλά. Ικανά να σου αλλάξουν τη ζωή, ικανά όμως να σου διαγράψουν και τη νίκη στο ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε το να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου του, που θα πάει συσπειρωμένος και «διψασμένος» στο γήπεδο. Η ομάδα όμως, πρέπει να πάει κατάλληλα προετοιμασμένη, σωματικά, τακτικά, πνευματικά.

Προσφέρονται τρεις εβδομάδες για να γίνει σωστά αυτό. Δικαίωμα που δε θα υπήρχε αν ερχόταν αμέσως μετά τον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ.

Υ.Γ.: Μεγάλο δίκιο να μη γίνει το ματς στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός ξέρει καλά το χορτάρι και αποκτά τεράστιο πλεονέκτημα. Όπως έλεγαν κάποτε στο μπάσκετ, παίζουν στην έδρα τους ξέρουν τις μπασκέτες. Το ποδόσφαιρο το διαχειρίζονται… λαμπρά μυαλά πραγματικά.

Υ.Γ.1: Για τον Παναθηναϊκό ίσως να είναι καλό που δε θα επιβαρυνθεί ο Κώτσιρας με την Εθνική. Για το ίδιο το παιδί και για αυτά που έχει κάνει στο δεύτερο μισό της σεζόν, είναι απίστευτα άδικο και χωρίς καμία δικαιολογία πραγματικά. Δε γίνεται σε όλα να χρησιμοποιούμε την καραμέλα του Ρεχάγκελ που το 2004 δεν άλλαζε πρόσωπα στο ρόστερ.

Η κριτική των παικτών του Παναθηναϊκού: Άσχημη βραδιά για Λεσόρ και Γκριγκόνις, μόλις 3 διασωθέντες

Previous article

Θέλει να κάνει απόρθητη έδρα τη Λεωφόρο στα φετινά playoffs

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.