0

Συνήθως το… πρωτόκολλο επιτάσσει να ξεκινούν τα κείμενα με συγχαρητήρια στις ομάδες που συνεχίζουν στην Ευρώπη και πόσο πολύ χαιρόμαστε για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Συγχωρέστε μας, αλλά θα περιορίσουμε τα συγχαρητήρια μόνο σε εκείνους τους Ολυμπιακούς και του ΠΑΟΚτσήδες που με τη σειρά τους αισθάνονταν πως πρέπει να συγχαρούν τον Παναθηναϊκό. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε τις επιτυχίες του φυσικά.

Εδώ που τα λέμε, δεν έχουν και καμία ανάγκη τα δικά μας συγχαρητήρια. Οι άνθρωποι το χαίρονται, ζουν τις στιγμές τους μετά από δύο ομολογουμένως τεράστιες νίκες-ανατροπές και μπράβο τους. Ξερά ως προκρίσεις, είναι απόλυτα νορμάλ. Η έκρηξή τους οφείλεται προφανώς στα 5 και στα 6 που δεν είναι μικρή υπόθεση.

Οι Παναθηναϊκοί που έχουν βιώσει στο πετσί τους την προσπάθεια μείωσης των επιτυχιών τους στο ανώτερο ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι οι πρώτοι που δε θα παλέψουν να μειώσουν αυτό που έκαναν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Πραγματικά και δίχως ίχνος ειρωνείας, ευχόμαστε μέσα απ’ την καρδιά μας να μην το κάνει κανείς. Μην ακούσουν ποτέ πως οι ανατροπές ήρθαν επειδή… κάποιος κάτι κανόνισε, γιατί αλλιώς δεν γίνονται τέτοιες ανατροπές. Μην ακούσουν ποτέ κάποιο άτομο προχωρημένης ηλικίας με «μαύρο» παρελθόν να γίνεται… σημαία ανηθικότητας των υπόλοιπων, απλά και μόνο για να μειωθεί η επιτυχία τους. Μην τους πει κανείς πως ήταν καφενείο κάθε τους αντίπαλος. Μην στερηθούν ευκαιρίες για τεράστιες προκρίσεις, επειδή δε θα τους επιτρέπουν να ξεκουραστούν και θα τους βάζουν να παίξουν με… δρεπάνια απέναντί τους. Ούτε φυσικά να γίνονται χαζά αστειάκια περί καταστροφών, ακρίβειας κι άλλα τέτοια «προϊόντα» έλλειψης χιούμορ και δικαιολογίας γιατί οι υπόλοιποι δεν μπορούν.

Ασφαλώς να μην έρθει ποτέ η μέρα που θα τους λένε πως… πορείες κάνουν οι συνταξιούχοι και το ΚΚΕ, οπότε δεν έχουν καμία σημασία. Και για να μην λέμε μόνο το τι κάνουν οι άλλοι, μην μπουν και οι ίδιοι στη διαδικασία να «θυσιάσουν» την Ευρώπη της δόξας, της λάμψης, του στάτους, για την πιθανότητα κατάκτησης ενός εγχώριου τίτλου. Σε εποχές που τώρα παραδέχονται πως ήταν «σκοτεινές».

Ρωτήστε έναν Παναθηναϊκό να σας εξηγήσει πόσο όμορφο είναι το συναίσθημα να είσαι… αριστοκράτης στην πόλη κι ας μην είσαι ο πρώτος, απ’ το να πηγαίνεις καλά στο ποδοσφαιρικό χωριό.

Στο μεταξύ το… αστείο είναι πως ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να έχει πετύχει τη μεγαλύτερη πρόκριση στη σεζόν. Αυτή κόντρα στη Μαρσέιγ. Αλλά προφανώς θα ήταν ηλίθιο να συγκρίνουμε μια πρόκριση στα προκριματικά του Champions League με μία άλλη που στέλνει στα προημιτελικά του Conference League.

Ακόμη πιο… ηλίθιο θα είναι να μην θέσουν ως προτεραιότητά τους και μάλιστα ξεκάθαρη, την Ευρώπη. Για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό η προοπτική των ημιτελικών και ίσως ενός τελικού, θα είναι «εγκληματικό» να τους κάνει να σκεφτούν πρωτίστως το πρωτάθλημα. Όχι επειδή αυτό βολεύει τον Παναθηναϊκό, απλά επειδή αυτό είναι το… κερασάκι στην τούρτα. Αν προτιμήσουν το ίδιο κέικ που τρώνε για χρόνια, δικαίωμά τους, ο καθένας ορίζει το μέγεθός του.

Επειδή λοιπόν, θέλοντας και μη, το βάρος για τους δύο εκ των τριών συνδιεκδικητών του τίτλου θα πέσει στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ο Παναθηναϊκός πρέπει να κοιτάξει να το εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο. Δεν είναι απλό να ανταποκριθεί κανείς στις απαιτήσεις τόσο δύσκολων πλέι οφ στο πρωτάθλημα και συγχρόνως απαιτητικών αγώνων με τεράστιο δέλεαρ εκτός συνόρων.

Δεδομένα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους, να «θυσιάσουν» κάτι. Μικρό ή μεγαλύτερο, για λίγο ή για περισσότερο θα το δούμε. Το Τριφύλλι εκεί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να πάρει αυτό που πρέπει. Έτσι ώστε να ξεπεράσει τον ΠΑΟΚ και να διευρύνει τη διαφορά του απ’ τον Ολυμπιακό. Στοχεύοντας μετά την ΑΕΚ που μόνο εύκολη υπόθεση δε θα είναι, αλλά είναι καλύτερα να έχεις ένα πρόβλημα να σκεφτείς, παρά δύο ή τρία.

Για τώρα ας ξεκουραστούν οι πάντες, ας «γεμίσουν μπαταρίες» κι όλα αυτά τα κλισέ. Επειδή όταν έρθει η ώρα της επανέναρξης, τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν προσθέτουν έξτρα πιθανότητες για το στόχο. Ας τις… πιάσει απ’ τα μαλλιά ο Παναθηναϊκός. Γιατί έδειξε πως μπορεί. Στην τελική σε αυτόν που έβαλε 6 κι έγραψε ιστορία γιατί απέκλεισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, οι Πράσινοι έβαλαν 3. Άρα κάτι αξίζουν…

Πηγή: sdna.gr

Ο πρόεδρος της Χετάφε επιβεβαίωσε την μεταγραφή Μαξίμοβιτς στον Παναθηναϊκό!

Previous article

Oι βασικοί του Τερίμ και οι τέσσερις που πρέπει να δώσουν παραπάνω

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.