EDITORIALΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EDITORIAL

Μαξίμοβιτς – Αράο: Τα δύο ακριβά πρωτοκλασάτα «εξάρια» και η συνεργασία τους

0

Ο Παναθηναϊκός ισχυροποιεί αφαντάστα τον «άξονα» του με την προσθήκη του Νεμάνια Μαξίμοβιτς, ενώ έχει στο δυναμικό του και τον Γουίλιαν Αράο. Πως μπορούν να συνυπάρξουν στην ενδεκάδα οι δύο πρωτοκλασάτοι αμυντικοί χαφ.

Η ενίσχυση του Παναθηναϊκού για το καλοκαίρι του 2024 άρχισε με την ανακοίνωση της απόκτησης του Νεμάνια Μαξίμοβιτς. Ο Σέρβος αμυντικός χαφ είχε ουσιαστικά συμφωνήσει από τις 21 Ιανουαρίου, όμως ήρθε στην Αθήνα δύο μήνες αργότερα, για τις υπογραφές και τις φωτογραφίες. Πρακτικά, το τριετές συμβόλαιο του Μαξίμοβιτς θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και μέχρι τότε, ανήκει στη Χετάφε.

Ο Μαξίμοβιτς θα είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού για τη σεζόν 2024-2025. Με τα τωρινά δεδομένα, πρόκειται για τον δεύτερο πιο υψηλόμισθο με ετήσιες αποδοχές που θα αγγίξουν τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Ο 29χρονος μέσος υπολείπεται μόνο του Γουίλιαν Αράο, ο οποίος αμείβεται με περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Κατά μία έννοια, οι δύο συμπαίκτες θα έχουν μία σύγκρουση συμφερόντων. Διότι ο Μαξίμοβιτς και ο Αράο θεωρούνται κλασικά «εξάρια», παρότι ο Βραζιλιάνος είναι πιο αμυντικογενής, ενώ ο Σέρβος ανταποκρίνεται με επάρκεια σε πιο δημιουργικούς ρόλους.

Ένα ερώτημα σχετίζεται με τη συνύπαρξη τους: εάν ο Μαξίμοβιτς και ο Αράο μπορούν να αγωνιστούν μαζί στην ενδεκάδα, χωρίς να «τρακάρουν» μεταξύ τους. Αρκετοί παίκτες είναι ποιοτικοί, όμως τα χαρακτηριστικά τους δεν ταιριάζουν και δυσκολεύουν ο ένας τον άλλο.

Ασφαλώς, αυτός ο οποίος ξέρει την απάντηση καλύτερα απ’ όλους, είναι ο Φατίχ Τερίμ. Ο Τούρκος έχει δουλέψει με πολλούς σπουδαίους παίκτες στην καριέρα του και έχει την τεχνογνωσία για τους αξιοποιήσει. Επιπλέον, στη θεωρία υπάρχει τουλάχιστον ένας τρόπος αρμονικής συνεργασίας των δύο ποδοσφαιριστών στο τερέν.

Ποιος είναι αυτός; Ο Μαξίμοβιτς θα καλύψει τη θέση του αμυντικού χαφ και ο Αράο θα παραμείνει «αποσπασμένος» στο κέντρο της άμυνας. Εκεί ο Βραζιλιάνος ηγείται στα μετόπισθεν και είναι μακράν η πιο αξιόπιστη λύση. Κατά συνέπεια, ο Μαξίμοβιτς και ο Αράο λειτουργούν σε διαφορετικούς χώρους και αξιοποιούνται από τον προπονητή.

Στο σενάριο της ταυτόχρονης χρησιμοποίησης τους στη μεσαία γραμμή, πάλι το σχήμα έχει τις προδιαγραφές για να λειτουργήσει. Ο Αράο θα είναι ο αμυντικός χαφ και ο Μαξίμοβιτς θα έχει έναν ρόλο box-to-box μέσου.

Άλλωστε, ο Σέρβος έχει την ικανότητα να προωθείται και να σκοράρει, ενώ μπορεί να δημιουργήσει. Φέτος, ο 29χρονος διεθνής άσος έχει σκοράρει 4 φορές σε 31 ματς, ενώ συνολικά στην καριέρα του, έχει καταγράψει 26 γκολ σε 345 συμμετοχές.

Εξυπακούεται πως ο Μαξίμοβιτς έχει όλες τις αρετές ενός κλασικού «οχταριού». Όμως, από τη μία η αδιαμφισβήτητη αξία του και από την άλλη το χαμηλό επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, επιτρέπουν στον Σέρβο παίκτη να ανταπεξέρθει σε πιο προωθημένες αποστολές.

Σημασία έχει πως στον Παναθηναϊκό θα αγωνίζονται τη νέα σεζόν δύο πρωτοκλασάτοι χαφ και το ρόστερ αναβαθμίζεται περαιτέρω. Μαζί με τους Μπακασέτα, Τσέριν, Βιλένα, Ρούμπεν και Τζούρισιτς, ο Φατίχ Τερίμ έχει τα εφόδια για να δημιουργήσει έναν πανίσχυρο «άξονα».

 

Οι διαιτητές του Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα

Previous article

Τα δεδομένα για τα έξι λήγοντα συμβόλαια και τους τέσσερις δανεικούς

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.




Login/Sign up




×
Show




×
Show