ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα ψώνια από την Premier League που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός

0

Προχθές έγινε γνωστό πως ο Παναθηναϊκός έχει έρθει σε συμφωνία με τον Τζορτζ Μπάλντοκ, αμυντικό της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ο οποίος από του χρόνου θα φοράει τα «πράσινα».

Βέβαια, ο διεθνής μπακ δεν είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που θα έχει πάει από την Premier League στον Παναθηνααϊκό καθώς πριν από αυτόν το έκαναν συνολικά επτά παίκτες, με κάποιους από αυτούς που σίγουρα θυμόμαστε και θα συνεχίσουμε να θυμόμαστε αλλά και κάποιους που ξεχάστηκε το πέρασμα τους από το «τριφύλλι» πολύ γρήγορα.

Το διπλό «χτύπημα» με Νίλσον και Μπίσκαν

Τη σεζόν 2005/06 ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Μίκαελ Νίλσον από τη Σαουθάμπτον έναντι 600 χιλιάδων ευρώ και του Ίγκορ Μπίσκαν από την Λίβερπουλ ως ελεύθερο.

Αμφότεροι ήρθαν ως μεγάλες κινήσεις, ειδικότερα ο Κροάτης μέσος ο οποίος την αμέσως προηγούμενη σεζόν είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης στον επικό τελικό της Λίβερπουλ κόντρα στην Μίλαν, και αμφότεροι βοήθησαν και αγωνίστηκαν σε αρκετά παιχνίδια με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Σουηδός μπακ έμεινε στην Αθήνα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συμπληρώνοντας 124 εμφανίσεις. Από την άλλη, ο Μπίσκαν έμεινε για δύο σεζόν, μέχρι που έμεινε ελεύθερος, έχοντας σε 52 παιχνίδια, τρία γκολ και μια ασίστ.

Η απόκτηση του Βραζιλιάνου «θρύλου»

Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2008, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της ιστορίας του, αποκτώντας τον Ζιλμπέρτο Σίλβα από την Άρσεναλ, έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σίγουρα είναι ο ποδοσφαιριστής που ήρθε πιο γρήγορα στο μυαλό όλων μας όταν σκεφτήκαμε το «πάντρεμα» του Παναθηναϊκού με την Premier League, και όχι άδικα.

Ο πρωταθλητής κόσμου, Αγγλίας και πολλών άλλων τίτλων έμεινε στο «τριφύλλι» για τρεις σεζόν και έπαιξε κομβικό ρόλο στην κατάκτηση του «νταμπλ» το 2010. Συνολικά, αγωνίστηκε με τα «πράσινα» σε 119 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας 6 φορές και «μοιράζοντας» 8 ασίστ.

Η… πολυσυζητημένη μεταγραφή του Λέτο

Ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που μας έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά ο Σεμπάστιαν Λέτο. Ο Αργεντίνος εξτρέμ τη σεζόν 2008/09 αγωνίστηκε στον «αιώνιο» αντίπαλο, Ολυμπιακό ως δανεικός από την Λίβερπουλ, με τον Παναθηναϊκό την επόμενη σεζόν να τον αποκτά από τους «ρεντς» έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Λέτο αγωνίστηκε στο «τριφύλλι» σε δύο θητείς, με την πρώτη να τελειώνει τη σεζόν 2011/12. Αυτή την τριετία κατέγραψε 94 συμμετοχές, σκοράροντας 27 φορές, ενώ είχε και 19 ασίστ. Ακόμη, ήταν και αυτός ένα από τα βασικά «στελέχη» της ομάδας που έκανε το «νταμπλ».

Τρίτος και τελευταίος παίκτης της λίστας από την Λίβερπουλ είναι ο Ντέμιαν Πλεσίς, ο οποίος αποκτήθηκε το 2010 έναντι 800 χιλιάδων ευρώ. Ο Γάλλος μέσος έμεινε στο «τριφύλλι» για μιάμιση σεζόν πριν γυρίσει πίσω στην Αγγλία για χάρη της Ντονκάστερ ως δανεικός και αργότερα πάει ως ελεύθερος στη πατρίδα του.

Ο 36χρονος εν ενεργεία Γάλλος όσο έμεινε στον Παναθηναϊκό δεν άφησε το στίγμα του καθώς είχε μόλις εννέα συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Οι δύο τελευταίοι πριν τον Μπάλντοκ

Το καλοκαίρι του 2013 ο Παναθηναϊκός απέκτησε ως δανεικό από τη Νιουκάστλ τον Μεχντί Αμπέιντ, τον οποίο αγόρασε δύο χρόνια αργότερα.

Συνολικά με το «τριφύλλι» στο στήθος ο Αμπέιντ συμπλήρωσε 72 συμμετοχές, σκοράροντας 14 φορές και δίνοντας 6 ασίστ.

Τη χρονιά που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος ο Παναθηναϊκός κόντρα στον ΠΑΟΚ, οι «πράσινοι» στα μέσα της σεζόν πρόσθεσαν στο ρόστερ τους τον Μλάντεν Πέτριτς ως ελεύθερο από την Γουέστ Χαμ.

Ο Κροάτης επιθετικός έμεινε στο «τριφύλλι» μέχρι το καλοκαίρι του 2016, όταν «κρέμασε τα παπούτσια του», βάζοντας και αυτός το «λιθαράκι» του στη κατάκτηση του Κυπέλλου εκείνη τη σεζόν. Σε 79 συμμετοχές με τον Παναθηναϊκό, ο Πέτριτς σκόραρε 14 φορές και είχε άλλες 10 ασίστ.

 

Το φιλί του Κώστα Σλούκα στη σύζυγό του μετά την πρόκριση στο Final Four

Previous article

«Δύο στα δύο», Κύπελλο και το βλέμμα στο «αύριο»

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.




Login/Sign up




×
Show




×
Show