0

Ο Γιάννης Αλαφούζος περιέγραψε πως πείστηκε για την πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ και ακριβώς αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει, προκειμένου τα λεφτά που ξοδεύει για τον Παναθηναϊκό να αποδώσουν αποτελέσματα.

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Αλαφούζος στην free press εφημερίδα «Athens Voice» είχε πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Κυρίως για τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο οποίος δεν συνηθίζει να ανοίγει το γραφείο του για τους δημοσιογράφους, παρότι του ανήκει ένα από τα πιο ισχυρά μιντιακά συγκροτήματα της χώρας.

Προφανώς, σε αυτό το τάιμινγκ πιο αξιοσημείωτες κρίνονται οι απαντήσεις για την απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και την πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ. Με τον Αλαφούζο να αποκαλύπτει την παραλίγο συμφωνία του με τον Πάολο Σόουζα, η οποία δεν επιτεύχθηκε επειδή ο Πορτογάλος αξίωσε την πώληση του Γουίλιαν Αράο, προκειμένου να δουλέψει στο «Γεώργιος Καλαφάτης».

Εδώ να τονίσουμε ότι ορθώς ο Αλαφούζος αρνήθηκε την απαίτηση του Σόουζα. Το club επιβάλλεται να έχει την κεντρική πολιτική του και να αξιοποιεί στους παίκτες στους οποίους επένδυσε πολλά χρήματα. Άλλωστε, ο Βραζιλιάνος μεσοαμυντικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχημένη μεταγραφή, αφού διακρίνεται με την απόδοση του σε διάρκεια και σταθερότητα.

Αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός σωστά προχωρά στη μεταγραφική πολιτική του, ανεξαρτήτως του ανθρώπου ο οποίος θα κάθεται στον πάγκο τη σεζόν 2024-2025. Ένας προπονητής ασφαλώς δικαιούται μερικές επιλογές της αρεσκείας του, όμως πρωτίστως επιβάλλεται να προσαρμόζεται στις συνθήκες που συναντά. Να λειτουργεί με συμβατότητα με το ρόστερ που διαχειρίζεται και να μην επιδιώξει να το «ξηλώσει».

Πάντως, σε μία αποστροφή του λόγου, ο Αλαφούζος παραδέχτηκε εμμέσως και τη μεγαλύτερη αδυναμία του στην επιλογή των συνεργατών του. Όταν εξήγησε πως επέλεξε τον Φατίχ Τερίμ, ακολουθώντας μία μη ποδοσφαιρική διαδικασία και στηριζόμενος αποκλειστικά στη διαίσθηση του.

«Είµαι πολύ φίλος µε τον Ατζούν, είµαστε πραγµατικοί φίλοι. Είναι ένας έντιµος και µπεσαλής άνθρωπος. Έχουν υπάρξει προσωπικά θέµατα που του δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσει και βοήθησε. Του έλεγα λοιπόν τον πόνο µου και µου είπε «Γιάννη, έχω έναν φίλο ο οποίος είναι σπουδαίος άνθρωπος και νικητής και ηγέτης. Στον συνιστώ ανεπιφύλακτα». Πήγα ανήµερα τα Χριστούγεννα, 25 ∆εκεµβρίου, στο γραφείο του Ατζούν στην Τουρκία και είδα τον κύριο Τερίµ. Μου άρεσε πάρα πολύ σαν χαρακτήρας και η ενέργεια που εξέπεµπε. ∆έχτηκε λόγω της µεσολάβησης και του Ατζούν» αναφέρει ο Αλαφούζος επί λέξη στην απάντηση του.

Κοινώς, ο Αλαφούζος δεν επέλεξε τον προπονητή που του πρότεινε ο τεχνικός διευθυντής τον οποίο πληρώνει. Δεν επέλεξε τον Τερίμ, επειδή έκρινε ότι ταιριάζει με το ρόστερ του Παναθηναϊκού και με το ποδόσφαιρο που θα ήθελε να παίζει η ομάδα που χρηματοδοτεί. Δεν κατέληξε στον «αυτοκράτορα», μέσα από μία αναζήτηση με τεχνοκρατικές παραμέτρους, που έχουν θέσει ο ίδιος και οι υπεύθυνοι του συλλόγου.

Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Ο ιδιοκτήτης και η διοίκηση, δεν λειτουργούν με ποδοσφαιρικές διαδικασίες, δεν υλοποιούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο και όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, το προσαρμόζουν. Ο Αλαφούζος προσέλαβε τον Τερίμ διότι του τον σύστησε ο Ατζούν και μετά, όταν τον συνάντησε, του άρεσε σαν χαρακτήρας και η ενέργεια που εξέπεμπε.

Προφανώς, το ένστικτο έχει σημασία. Ο επιχειρηματίας που πληρώνει, πρέπει να έχει καλή διαίσθηση για εκείνον με τον οποίο θα συνεργαστεί. Όμως, παράλληλα, υποχρεούται να θέτει αυστηρά κριτήρια και αξιολογεί με βάση αυτά. Αλλιώς, στις περισσότερες περιπτώσεις όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, η συνεργασία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Παρά την προσωρινή στήριξη στον Τερίμ, ο Αλαφούζος ψάχνει τον επόμενο. Ίσως να μιλήσει ξανά με τον Παόλο Σόουζα, τα τουρκικά ΜΜΕ γράφουν για ραντεβού με τον Ερόλ Μπουλούτ, υπόψη του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού έχει τεθεί και ο Βλάνταν Ίβιτς. Όπως και άλλοι. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι άλλο: με ποια κριτήρια θα αποφασιστεί η πρόσληψη και αν οι προπονητές που θα εξεταστούν, έχουν κοινά στοιχεία σαν φιλοσοφία, δουλειά και απαιτήσεις. Ή απλώς, θα ριχτεί μία ζαριά και το αποτέλεσμα θα εναποτεθεί στην τύχη…

 

Ο επόμενος ελληνικός στόχος μετά τον Μπάλντοκ

Previous article

Η ανανέωση του Κέντρικ Ναν είναι γεγονός!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.