0

Οι «διασωθέντες» της κάκιστης σεζόν του Παναθηναϊκού και τα πιο ηχηρά limit down της σεζόν συγκριτικά με την περυσινή αγωνιστική περίοδο και το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας χρονιάς.

Φτάνουμε, λοιπόν, στο τέλος της σεζόν. Σε επίπεδο βαθμολογικό πολλά μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο και προς το χειρότερο για τον Παναθηναϊκό. Σε επίπεδο ατομικό, όμως, απολύτως τίποτα. Η εικόνα για την εφετινή εικόνα των παικτών έχει διαμορφωθεί και δεν αλλάζει…

Και τι μας δείχνει αυτή η εικόνα; Οτι κορυφαίοι της σεζόν για το Τριφύλλι πέραν πάσης αμφισβήτησης και αμφιβολίας είναι ο 33χρονος Φίλιπ Τζούρισιτς που έχει υπογράψει συμβόλαιο για έναν επιπλέον χρόνο και ο 34χρονος Φίλιπ Μλαντένοβιτς του οποίου το συμβόλαιο λήγει και αν ζητά νέο «κλειστό» διετές (λογικό από την πλευρά του) δύσκολα θα το πάρει…

O Τζούρισιτς έχει απουσιάσει μόλις από δύο ματς του εφετινού πρωταθλήματος, σε αμφότερα λόγω τιμωρίας με κίτρινες κάρτες! Στο 1-0 επί της Λαμίας και στο 3-2 επί του ΟΦΗ, αμφότερα στο ΟΑΚΑ. Το «κοντέρ» του έχει γράψει 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 46 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, με 11 γκολ και 5 ασίστ, σε μια από τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του. Ο «ατσαλάκωτος» Μλαντένοβιτς θα ήταν σίγουρα μετά από την αποχώρηση του Χουάνκαρ ο βασικός αριστερός μπακ εφέτος, όμως ίσως ούτε ο ίδιος να περίμενε ότι θα έκανε 46 συμμετοχές (2 γκολ – 7 ασίστ) και ο Φίλιπ Μαξ μόλις 611 λεπτά σε 11 παιχνίδια!

Οι δυο τους ήταν οι πιο σταθεροί σε όλη τη σεζόν. Σε μια κάκιστη αγωνιστική περίοδο για την ομάδα τους κατάφεραν να συνθέσουν την καλύτερη αριστερή πτέρυγα του πρωταθλήματος, να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα δημιουργίας μαζί με τον Ουναϊ (12 ασίστ μόνο οι δυο τους) και να δικαιώσουν τόσο τον Αλόνσο, όσο και τον Βιτόρια για την αταλάντευτη εμπιστοσύνη τους.

Ο Βαγιαννίδης και ο Ουναΐ…

Πέραν αυτών; Καλή σεζόν, με θετικό πρόσημο, έκανε ο Γιώργος Βαγιαννίδης. Δεν ήταν όμως, σταθερός σε όλη την αγωνιστική περίοδο. Ηταν η πρώτη του σεζόν ως ο αναμφισβήτητα «βασικός» δεξιός μπακ του Παναθηναϊκού έναντι του Γιάννη Κώτσιρα όμως συνολικά η χρονιά του μάλλον αναβαθμίστηκε λόγω της θέσης βασικού που πήρε τελικά στην εθνική ομάδα από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που αρχικά τον πίστευε μόνο ως εξτρέμ, παρά από την απόδοσή του με το Τριφύλλι, με το οποίο είχε αρκετές καλές εμφανίσεις (όταν ήταν στα high του και ο Τετέ…), αλλά και αρκετά αμυντικά λάθη. Εδειξε μικρή βελτίωση συγκριτικά με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, αλλά επί Βιτόρια άλλος ήταν ο πιο βελτιωμένος, όχι ο «Βάγια», ο οποίος (θυμίζουμε ότι) λόγω των τραγελαφικών χειρισμών της ΠΑΕ στο θέμα του νέου συμβολαίου του είχε μείνει με απόφαση της διοίκησης εκτός ομάδας επί σχεδόν ένα μήνα! Τον περασμένο Οκτώβριο, χάνοντας τα ντέρμπι με ΑΕΚ (ήττα 2-0) και Ολυμπιακό (ισοπαλία 0-0), όταν ο Αλόνσο είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση «Ρωτήστε τη διοίκηση για το θέμα Βαγιαννίδη».

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού που βελτιώθηκε στο δεύτερο μισό της σεζόν έναντι του πρώτου ήταν ο Αζεντίν Ουναΐ. Γιατί; Διότι μετά από τον τραυματισμό του Τάσου Μπακασέτα στο ματς με την Βίκινγκουρ (13 Φεβρουαρίου) δεν είχε… ανταγωνιστή. Ο Μαροκινός ένιωσε «ασφαλής» και σημαντικός για την ομάδα του, είχε πολλές καλές στιγμές μεταξύ και ορισμένων «εξαφανίσεων» κυρίως σε εκτός έδρας ματς, αλλά σε γενικές γραμμές προσέφερε στον Παναθηναϊκό πολύ περισσότερα απ’ ότι στο πρώτο σκέλος της σεζόν.

Οι χειμερινές μεταγραφές, τα limit down και το «μάθημα»

Προφανώς στην κατηγορία της «βελτίωσης» δεν συμπεριλαμβάνονται οι δυο επιτυχημένες μεταγραφές του Ιανουαρίου (Σφιντέρσκι – Σιώπης) οι οποίοι βοήθησαν το Τριφύλλι με τις όποιες ικανότητές τους (και οι δύο καταθέτουν το δικό τους 100% και αυτό είναι το βασικός ζητούμενο), ενώ κατά τα λοιπά ουδείς άλλος παίκτης – βασικός ή αναπληρωματικός – παρουσίασε εφέτος καλύτερη εικόνα από την περυσινή ή ειδικά με τον Βιτόρια στον β’ γύρο.

Στον αντίποδα μπορεί κάποιος να καταθέσει πάρα πολλά ονόματα παικτών οι οποίοι κάνουν πολύ χειρότερη χρονιά συγκριτικά με πέρυσι: Ιωαννίδης, Ντραγκόφσκι και Τσέριν τα τρία πιο χαρακτηριστικά. Και ασφαλώς το μεγαλύτερο limit down κατά τη διάρκεια της εφετινής σεζόν συγκριτικά με την εικόνα του στο πρώτο μισό της, το έχει κάνει ο Τετέ.

Για όλα αυτά προφανώς η ευθύνη του Βιτόρια είναι μεγάλη, αλλά όχι και αποκλειστική, διότι ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός βρήκε ποδοσφαιρική ταυτότητα μόλις για δύο μήνες. Και κατά δήλωση του ίδιου του προπονητή του την έχασε όταν τραυματίστηκαν ο Γεντβάι με τον Αράο, δηλαδή οι δύο από τους πέντε βασικούς της μεσοαμυντικής ζώνης του.

Ποτέ να μην ξεχνάμε – ως μάθημα- ότι ο Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών απέδωσε το πιο όμορφο ποδόσφαιρο με την εξής ενδεκάδα: Μπρινιόλι – Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Σάρλια – Κουρμπέλης, Βιγιαφάνιες, Γκατσίνοβιτς – Παλάσιος, Αϊτόρ, Ιωαννίδης. Στο δεύτερο πεντάμηνο της πρώτης σεζόν του Γιοβάνοβιτς. Γιατί; Διότι ήταν ομάδα με ταυτότητα, χημεία και σωστά κατανεμημένους ρόλους στο στυλ που έπαιζε.

Το βάρος στην τακτική ενόψει ΑΕΚ απ’ τον Βιτόρια, «μέσα» Τζούρισιτς και Μαξίμοβιτς

Previous article

Πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο για Καλοσκάμη

Next article

You may also like