Τα μεγαθήρια του αθλητισμού, έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Κανένας σύλλογος στον πλανήτη δεν είναι μόνιμα στην κορυφή, ή μόνιμα σε κακές χρονιές. Το πώς αντιμετωπίζει ο καθένας τις «στραβές» και πως βρίσκει τη δύναμη να σηκωθεί όταν είναι πεσμένος, είναι το στοιχείο που κάνει τη διαφορά.
Εκμεταλλευόμενος μια δύσκολη περίοδο των «πράσινων», ο Ολυμπιακός είχε «χτίσει» σερί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Σε περιόδους που ουσιαστικά… έπαιζε μόνος του καθώς το «Τριφύλλι» έδινε διαφορετικές «μάχες». Οικονομικές κυρίως. Μέχρι να έρθει η διοίκηση Γιαννακόπουλου να αλλάξει τα δεδομένα και στη συνέχεια να πάρουν όλα το δρόμο τους.
Τότε λοιπόν, ο Ολυμπιακός ήθελε να κάνει επίδειξη και να «γράφει» ρεκόρ. Κανείς δεν ξεχνά το μπάσκετ γυναικών κόντρα σε κορασίδες. Κανείς δεν ξεχνά και το πανηγύρι της κατάστασης αυτής. Απόλυτης ασέβειας ακόμη και στους όρους της αντιπαλότητας. Δεν αναφέρεται καν το fair play, γιατί αποτελεί άγνωστη έννοια για το… DNA του Ολυμπιακού και το πώς μαθαίνει τον αθλητισμό στον οργανισμό του.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2020, πριν από ντέρμπι αιωνίων στο βόλεϊ, σηκώθηκε ένα πανό. Ιστορικό. Κανείς δεν το ξεχνά. Πρωτίστως οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί. Αυτό το πανό αποτέλεσε ουσιαστικά την… κατάρα τους. Διότι με το που εμφανίστηκε, λειτούργησε σαν «μαγικό φίλτρο» για τον Παναθηναϊκό. Από εκείνη τη στιγμή, το βόλεϊ των «πράσινων» παρότι σχεδόν μονίμως έχει αρκετά χαμηλότερα μπάτζετ, έγινε ευθέως ανταγωνιστικό. Δημιουργώντας ψυχολογικό πλεονέκτημα απέναντι στον αιώνιο. Ανεξάρτητα απ’ τις έδρες.
«50-0… Ψυχή νικητή εναντίον μαχητική ψυχή». Αυτό έγραφε το πανό. Με το που εμφανίστηκε, λες και μια ενέργεια ξεχωριστή λειτούργησε στις δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός ενεργοποιήθηκε. Σήκωσε κεφάλι, δεν υπολόγιζε καν τα ονόματα, τα μπάτζετ, το οτιδήποτε. Έκανε τον Ολυμπιακό να… γονατίσει σε πολλές περιπτώσεις.
Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από τότε, το «Τριφύλλι» πανηγύρισε τρία Πρωταθλήματα. Το τελευταίο με «σκούπα». Στη χρονιά εορτασμού ενός αιώνα του Ολυμπιακού. Η γιορτή μετατράπηκε σε μελαγχολία στα ερασιτεχνικά τμήματα. Εκεί όπου οι «ερυθρόλευκοι» υπολόγιζαν τα πόσα ευρωπαϊκά θα κατακτήσουν και τελικά έχασαν και τον πιο… φανταχτερό τίτλο των μη επαγγελματικών αθλημάτων.
Θα είχε ενδιαφέρον να εμφανιστούν οι εμπνευστές και οι δημιουργοί εκείνου του πανό. Να φτιάξουν ένα νέο με τα… σερί, τις νίκες και τους τίτλους που μεσολάβησαν.
Η ασέβεια πάντα πληρώνεται. Το συγκεκριμένο πανί, έγινε η απόλυτη κατάρα του τμήματος βόλεϊ. Παρά τα λεφτά, παρά τη δύναμη που έχει το σωματείο του λιμανιού σε θεσμικά όργανα του αθλήματος, ο Παναθηναϊκός έχει γίνει… εφιάλτης. Η φετινή «σκούπα» των 100 χρόνων, είχε αφετηρία το Φεβρουάριο του 2020. Κι αυτή ακριβώς είναι η πιο τρανή απόδειξη της «μαχητικής ψυχής». Πλέον μπορούν να την ονομάσουν και «πρωταθληματική ψυχή» ή «ψυχή… σκούπας».