Ο Βασίλης Βέργης για τα θετικά αλλά και τα αρνητικά -με βάση την αλήθεια των αριθμών- για τον Ρούι Βιτόρια και τον Παναθηναϊκό ενόψει της απόφασης για τη νέα σεζόν.
Προφανώς δεν ευθύνεται ο Ρούι Βιτόρια για το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι ο Γιάννης Παπαδημητρίου έπεισε τον Γιάννη Αλαφούζο (που δεν είχε καταφέρει να πείσει τον Μαουρίτσιο Σάρι) να αποδεχτεί την πρόσληψη του Ντιέγκο Αλόνσο. Ο Παναθηναϊκός με αυτή την επιλογή έβαλε το κεφάλι του στον… ντορβά και ουσιαστικά “ναρκοθέτησε” τη σεζόν αν και είχε επενδύσει πολλά χρήματα και είχε αποκτήσει σπουδαίους ποδοσφαιριστές.
Μισό λεπτό όμως. Επειδή τούτες τις ώρες είναι “talk of the town” αν θα μείνει ο Ρούι Βιτόρια τη νέα σεζόν στο τριφύλλι -κάτι που φαίνεται κοντά στο να επισημοποιηθεί, αλλά με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού ποτέ δεν βάζεις το χέρι στο ευαγγέλιο- καλό είναι να θυμηθούμε κάποια πράγματα. Μια συνολική αποτίμηση των θετικών αλλά και των αρνητικών, με την πολύτιμη βοήθεια των αριθμών. Και τούτο γιατί η εικόνα για άλλους μπορεί να έχει απόλυτα θετικό πρόσημο, για άλλους όχι, όμως είναι πιο υποκειμενική από τους αριθμούς που δεν αμφισβητούνται.
– Όταν ανέλαβε ο Πορτογάλος κόουτς είχαν γίνει τα παιχνίδια της 9η αγωνιστικής, με τον Παναθηναϊκό να φέρνει 1-1 κόντρα στον Αρη στο ΟΑΚΑ αλλά τους άλλους τρεις να χάνουν: Ο Ολυμπιακός από τον Αστέρα Τρίπολης, η ΑΕΚ από τον Πανσερραϊκό, ο ΠΑΟΚ από τον ΟΦΗ. Εκείνη τη στιγμή το τριφύλλι βρισκόταν στην 7η θέση της βαθμολογίας ισόβαθμο με τον Αστέρα Τρίπολης στους 13 βαθμούς. Στην κορυφή ήταν ο Αρης που τελικά δεν μπήκε στην 4αδα. Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 2ος έχοντας εξασφαλίσει θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Υπό αυτή την έννοια καθένας μπορεί να πει ότι ο Βιτόρια συμμάζεψε αυτό που βρήκε, το έκανε ομάδα και τουλάχιστον κέρδισε τον μίνιμουμ στόχο. Αυτό ουδείς μπορεί να του το στερήσει.
– Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Όταν ανέλαβε ο Πορτογάλος κόουτς ο Παναθηναϊκός είχε 13 πόντους και ο Ολυμπιακός 15. Οι ερυθρόλευκοι ήταν ισόβαθμοι με την ΑΕΚ στην 3η θέση της βαθμολογίας. Ακολούθησαν 23 παιχνίδια. Σε αυτά ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ κέρδισε 60 βαθμούς, από τους 69 που διεκδίκησε και τερμάτισε πρώτος με 75 στην Super League κατακτώντας τον τίτλο. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός του Βιτόρια κέρδισε 46 βαθμούς από τους 69 που διεκδίκησε και τερμάτισε 2ος με 16 πόντους διαφορά από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό!
Και κάτι ακόμα: Ο Ρ. Βιτόρια ως προπονητής του Παναθηναϊκού αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό σε 5 παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου. Δεν τον νίκησε ούτε μία φορά (στα play off έχασε και τα δύο παιχνίδια) ενώ αποκλείστηκε στο κύπελλο.
Ναι, ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε στα χέρια του Πορτογάλου. Έγινε κανονική ομάδα, αλλά πρωτάθλημα δεν διεκδίκησε σε καμία στιγμή. Ναι, κανένας προπονητής δεν μπορεί να κριθεί όπως πρέπει εάν δεν έχει επιλέξει εκείνος το ρόστερ και δεν έχει κάνει προετοιμασία με την ομάδα του.
Ταυτόχρονα όμως ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό θέλει να “βγάλει” από την κορυφή για να κατακτήσει το πρωτάθλημα έπειτα από 15 χρόνια. Κι εδώ γεννάται το ερώτημα: Είναι ο Ρ. Βιτόρια το κατάλληλο πρόσωπο γι αυτό τον στόχο του τριφυλλιού με βάση τα φετινά του πεπραγμένα; Κάθε πλευρά, είτε του “ναι” είτε του “όχι”, μπορεί να προτάξει ισχυρά επιχειρήματα.
Επίσης στη συζήτηση δεν μπορεί να μην μπαίνει στο τραπέζι ότι δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός -και κάθε ομάδα- να αλλάζει προπονητή κάθε… 6-8 μήνες και να περιμένει προκοπή. Εκτός… Εκτός αν ο προπονητής μπορεί να διαθέτει ανάλογη “βαρύτητα” και προσωπικότητα που θα πάρει το κλαμπ στις πλάτες του. Ένας “Σάρι” σα να λέμε…
Αν πάντως τα ρεπορτάζ επιβεβαιωθούν και εντός των ημερών συναντηθούν ο Γιάννης Αλαφούζος με τον Ρούι Βιτόρια θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την παραμονή του Πορτογάλου στον πάγκο. Ο ιδιοκτήτης της πράσινης ΠΑΕ συνηθίζει με όσους θέλει να βάλει τέλος στη συνεργασία να μην τους συναντά. Τι πιο κλασικό παράδειγμα από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που έμαθε την απόλυσή του από τα ΜΜΕ;
Πηγή: sdna.gr