0

Η περίπτωση του Ουναχί μοιάζει αρκετά με αυτές των Γεντβάι και Νταγκόβσκι, δείχνοντας το δρόμο που μπορούν να ακολουθήσουν στον Παναθηναϊκό.

Τις τελευταίες ημέρες και προφανώς και τις επόμενες, ένα από τα βασικά θέματα στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού είναι η παραμονή του Αζεντίν Ουναχί.

Ο Μαροκινός μέσος έκανε εξαιρετικά playoffs και με δύο γκολ και άλλες τόσες ασίστ, ήταν από τους βασικούς λόγους που οι πράσινοι τερμάτισαν στη δεύτερη θέση.

Γενικότερα από το τέλος της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου -που υπήρξε πρόταση απόκτησης του στη Μαρσέιγ από ομάδες της Μέσης Ανατολής και έπειτα- ο 24χρονος βιρτουόζος μέσος ήταν ο ποδοσφαιριστής που τράβηξε σε πολλά ματς την ομάδα και με τις εμπνεύσεις του παρουσίασε το κάτι απρόβλεπτο που έκανε τη διαφορά.

Ο δανεισμός ουσιαστικά ολοκληρώνεται και οι ιθύνοντες τον σύλλογο, με τη σύμφωνη γνώμη του προπονητή, προσπαθούν να τον διατηρήσουν στο ρόστερ. Έχοντας ως σύμμαχο και την επιθυμία του ποδοσφαιριστή που βρήκε ένα περιβάλλον στο οποίο από ένα σημείο και μετά λειτούργησε άνετα, ένιωσε σημαντικός και απέδωσε βάσει του ταλέντου και των χαρακτηριστικών του.

Είναι όμως μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και τούτη την ώρα η παραμονή του φαντάζει δύσκολη, αφού το ποσό που αξιώνουν οι Μασσαλοί για την παραχώρηση του είναι απαγορευτικό.

Αυτό που ισχύει πάντως είναι πως οι πράσινοι στην περίπτωσή του είδαν μια μεταγραφή δανεικού ποδοσφαιριστή να βγαίνει και με το παραπάνω, κάτι που θυμίζουμε πως συνέβη σε πολύ μεγάλο βαθμό και την περσινή χρονιά με τον Γέντβαϊ και Ντραγκόβσκι.

Ο Κροάτης αμυντικός με αρκετά χρόνια καριέρας σε Ρόμα και Λεβερκούζεν, αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2023 με τη μορφή δανεισμού από την Λοκομοτίβ Μόσχας, έχοντας ρήτρα αγοράς περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Η παρουσία του δικαιολόγησε απόλυτα την επιλογή του και έτσι ένα χρόνο αργότερα ο Παναθηναϊκός τον έκανε δικό του.

Αντίστοιχη, με ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος για το τριφύλλι μάλιστα, ήταν και η περίπτωση του Ντραγκόβσκι.

Ο Πολωνός τερματοφύλακας δεν ήθελε να συνεχίζει να αγωνίζεται άλλο στην Σπέτσια της Serie B, ήρθε στη χώρα μας τον Γενάρη του 2024, αρχικά ως δανεικός και στο τέλος της σεζόν παρέμεινε με ελεύθερη μεταγραφή στον σύλλογο. Με τους ιθύνοντες του συλλόγου μάλιστα να καταφέρνουν να “ρίχνουν” αρκετά την προβλεπόμενη ρήτρα αγοράς και να προχωρούν στην απόκτηση τους.
Κάπως έτσι θα ήθελαν να γίνει και με τον Αζεντίν Ουναχί, για τον οποίο η Μαρσέιγ όπως αναφέραμε είχε φροντίσει να βάλει μια πολύ υψηλή τιμή (κοντά στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ) όταν πήρε την απόφαση να τον δανείσει στον Παναθηναϊκό το περασμένο καλοκαίρι.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα και αν οι άνθρωποι του συλλόγου θα καταφέρουν να τον αποκτήσουν με τον έναν (νέο δανεισμό με ρήτρα αγοράς στο τέλος της επόμενης σεζόν) ή τον άλλον (αγορά μικρού ή μεγάλου ποσοστού των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή) με την περίπτωση του Μαροκινού άσου, υπάρχει μια συνθήκη που έχει ευνοήσει την ομάδα τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Απέκτησε τρεις ποδοσφαιριστές δανεικούς, τους δοκίμασε χωρίς το ρίσκο της κανονικής μεταγραφής, είδε στην πορεία πως της έκαναν και εν συνεχεία προχώρησε ή προχωρά (στην περίπτωση του Ουναχί) τις υποθέσεις τους.

Μια συνθήκη που μοιάζει με καλή ευκαιρία για τον φετινό Παναθηναϊκό ο οποίος λόγω των κοστοβόρων μεταγραφών που πραγματοποίησε τη σεζόν 2024-2025 (καλοκαίρι και χειμώνα), έχει πρόβλημα με το cost control και έχει δεχθεί προειδοποίηση από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Μια προειδοποίηση που αρχικά αφορά ένα υψηλό πρόστιμο και εν συνεχεία αν οι πράσινοι δεν συνετιστούν, μπορεί να φτάσει και στην απαγόρευση μεταγραφών.

Μέσω αυτού του τρόπου, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έχει τη δυνατότητα τη μεταγραφική περίοδο που μας έρχεται να φέρει στην Ελλάδα ενδεχομένως και άλλους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, χωρίς να… τρυπήσει το οικονομικό ταβάνι του. Το μόνο κακό αυτής της υπόθεσης, είναι πως οι καλές περιπτώσεις δανεικών ποδοσφαιριστών, συνήθως προκύπτουν στο τέλος και όχι στο ξεκίνημα μιας καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Τότε που οι ευρωπαϊκές ομάδες έχουν κάνει σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό αξιολόγηση των ρόστερ τους και οι προπονητές έχουν αποφασίσει ποιοι ποδοσφαιριστές δεν βρίσκονται στα πλάνα τους για την επόμενη χρονιά.

Ακόμη κι έτσι όμως, οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το μεταγραφικό σχεδιασμό του Παναθηναϊκού γνωρίζουν πως θα έχουν τη δυνατότητα (ειδικά αν η ομάδα προχωρήσει στα ευρωπαϊκά προκριματικά) να προσελκύσουν καλές περιπτώσεις δανεικών παικτών τους οποίους θα μπορούσαν ν’ αποκτήσουν σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται πολύ καλό scouting, στοχευμένες κινήσεις και επιλογές στο σωστό τάιμινγκ.

Τι ισχύει μετά το ραντεβού Βιτόρια με τον Αλαφούζο

Previous article

Stoiximan Super League: Ο χάρτης της σεζόν 2025/26

Next article

You may also like