Μία απάντηση σε όσους αμφισβητούν την αξία του…
Μία χρονιά, είτε καλή είτε κακή, δεν σε χαρακτηρίζει ως παίκτη. Αυτό που μετράει είναι η διάρκεια. Η μεγάλη εικόνα.
Ο Φώτης Ιωαννίδης είχε μία πολύ δύσκολη χρονιά σε όλα τα επίπεδα. Η κυριότερη αιτία ήταν ένας σοβαρός τραυματισμός στο περσινό καλοκαιρινό φιλικό της Εθνικής Ελλάδας στην Γερμανία, που τον υποχρέωσε να χάσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας.
Από εκεί και μετά όλα πήγαν στραβά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψε να είναι ένας επιθετικός τεράστιας αξίας.
Δύσκολη σεζόν
Το κακό για τον Έλληνα επιθετικό είναι ότι μπήκε στην σεζόν δίχως να είναι 100% έτοιμος. Πίεσε το σώμα του, μπήκε πιο γρήγορα σε αγωνιστική δράση και στην διάρκεια της σεζόν, αυτό φάνηκε.
Ο Ιωαννίδης δεν είχε ούτε το ξεπέταγμα, ούτε τις αντοχές άλλων σεζόν. Δυσκολευόταν να βγάλει στο γήπεδο όσα μπορούσε και κάποια στιγμή επηρεάστηκε και ψυχολογικά. Ειδικά από την στιγμή που έχασε την θέση του βασικού από τον Κάρολ Σβιντέρσκι, δυσκολεύτηκε πολύ να επανέλθει και ουσιαστικά δεν μπόρεσε να προσφέρει κάτι άλλο στην σεζόν.
Είναι σίγουρο ότι ο Παναθηναϊκός αυτό το καλοκαίρι δεν θα έχει τις προτάσεις του περασμένου καλοκαιριού για τον Ιωαννίδη, ο οποίος πέρσι έφτασε να έχει προσφορές μέχρι και 30 εκατομμυρίων ευρώ από ομάδες της Premier League.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έπαψε να είναι ο παίκτης που ήταν.
Κάνει γκελ
Η αγορά εξακολουθεί να εκτιμά τα προσόντα του, απλώς άλλαξε η χρηματιστηριακή του αξία, κάτι που μπορεί να συμβεί με κάθε παίκτη από χρονιά σε χρονιά.
Ο αρχηγός του τριφυλλιού εξακολουθεί να κάνει γκελ στην ευρωπαϊκή αγορά και αυτό πολύ σύντομα θα μετουσιωθεί σε προτάσεις, αφού ομάδες όπως η Σπόρτινγκ, η Λάτσιο, η Μπολόνια, η Γουλβς, η Στουτγκάρδη και η Βέρντερ Βρέμης τον παρακολουθούν στενά.
Όλες αυτές οι ομάδες εμπιστεύονται και παρακολουθούν τα λεγόμενα advanced stats, τα οποία αναλύουν σε βάθος την πραγματικά αξία ενός παίκτη.
Τι λένε τα advanced stats
Στο φετινό Conference League, υπάρχει ένας δείκτης που δείχνει ότι ακόμα και στην μέτρια σεζόν, ο Φώτης Ιωαννίδης έκανε πολλές φορές περισσότερα από όσα θα έκανε ένας «φυσιολογικός» παίκτης στην θέση του.
Σύμφωνα με την κατηγορία των XGoals (τα γκολ που θα προσδοκούσε κανείς υπό φυσιολογικές συνθήκες με βάση την ποιότητα των τελικών του προσπαθειών στην διοργάνωση), ο Ιωαννίδης θα έπρεπε να σκοράρει 0,85 γκολ σε όλη την διοργάνωση του περσινού Conference League, εντούτοις εκείνος με βάση την ποιότητα και την εκτελεστική του δεινότητα σκόραρε 4 φορές.
Αυτή η διαφορά των +3,15 γκολ τον κατατάσσει τέταρτο πιο «εύστοχο» παίκτη στην διοργάνωση πίσω από τον Αφιμίκο Πουλουλού της Γιαγκελόνια (+4,99), τον Αρμάντας Κούτσις της Τσέλιε (+4,28) και τον Κέβιν Ντάικς της Κοπεγχάγης (+3,46).
Αυτό από μόνο του δείχνει την ποιότητα ενός φορ, ο θετικός δείκτης σε αυτή την κατηγορία δείχνει ότι ένας επιθετικός μετατρέπει την μισή ευκαιρία σε γκολ, έχει εκτελεστική δεινότητα.
Κι αυτό είναι κάτι που αναζητούν και πληρώνουν ακριβά, όλες οι ομάδες στον κόσμο…