Ένα κείμενο που αφορά τον μπασκετικό Παναθηναϊκό με τίτλο τον στίχο «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά», θα μπορούσε να έχει γραφτεί τον Μάιο του 2024. Και πιθανότατα γράφτηκαν πολλά τότε. Η «Λάβα» της Άλκηστις Πρωτοψάλτη συνόδευσε την περσινή πορεία του «τριφυλλιού» μέχρι την κατάκτηση του 7ου ευρωπαϊκού αστεριού.
Η πορεία προς το όγδοο συνοδεύτηκε με το «Κόντρα» της Άννας Βίσση. Οι «πράσινοι» επιχείρησαν… κόντρα σε όλους για να φτάσουν στο 8ο, αλλά ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τους έβαλε stop το βράδυ της Παρασκευής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήθελαν οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. «Φέτος αποτύχαμε, θα επανέλθουμε πιο δυνατοί», ανέφερε ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας, κάνοντας την αυτοκριτική του και στέλνοντας το μήνυμα για τη συνέχεια.
Ωστόσο, η φετινή πορεία του Παναθηναϊκού Aktor συνοδεύτηκε με μια αδυσώπητη, ασταμάτητη, αέναη… κόντρα. Με τις ατυχίες, με τους τραυματισμούς, ακόμα και με εμπόδια που άλλοι ήθελαν να βάλουν στο «τριφύλλι». Και όλη αυτή η «Κόντρα», για την οποία τραγουδάει η Άννα Βίσση, έκανε μόνο πιο δυνατούς τους «πράσινους» και το εσωτερικό τους.

Το πιο… κεντρικό πρόσωπο αυτής της κατάστασης/ διαδικασίας ήταν ο Ματίας Λεσόρ. Ο κορυφαίος σέντερ της Euroleague «πάγωσε» το ΟΑΚΑ στις 19 Δεκεμβρίου, όταν υπέστη κάταγμα περόνης και σφάδαζε από τους πόνους. Πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, χρειάστηκε να είναι κάποιους μήνες εκτός και ο Παναθηναϊκός Aktor «κόντρα σε κάθε λογική» επιχείρησε να καλύψει την απουσία του και κατάφερε να το κάνει ως ένα βαθμό, τερματίζοντας 3ος στη regular season.
Οι επτά φορές πρωταθλητές Ευρώπης ξεπέρασαν το εμπόδιο της Αναντολού Εφές στα πλέι οφ και ο Λεσόρ ούρλιαζε στον δρόμο για τα αποδυτήρια: «Η σεζόν δεν τελείωσε για εμένα». Ο Γάλλος γνώριζε πως υπάρχει μια… χαραμάδα αισιοδοξίας και πιθανής συμμετοχής του στο Final Four και την άφησε από μια μικρή ηλιαχτίδα να γίνει ένα κανονικό, ηλιόλουστο πρωινό, που φώτιζε το «μέσα» του.

«Κόντρα σε κάθε λογική, κόντρα στα “πρέπει” και στα “μη”». Ο Ματίας πήρε το «ΟΚ» από το επιτελείο του Παναθηναϊκού Aktor και για μία εβδομάδα προσπάθησε να… μασήσει σίδερα, ώστε να βρεθεί σε επίπεδο να βοηθήσει την ομάδα του στον ημιτελικό. Ο Αταμάν είχε ξεκαθαρίσει πως αν υπάρχει το παραμικρό ρίσκο υποτροπής, τότε δεν θα τον χρησιμοποιούσε. Όμως, οι γιατροί έδωσαν το «πράσινο φως» και η επιστροφή του Λεσόρ έγινε στην “Etihad Arena”, 155 μέρες μετά τον ανατριχιαστικό τραυματισμό του.
Ήταν 100% έτοιμος ο Λεσόρ; Ήταν ο κορυφαίος σέντερ της λίγκας, όπως τον γνωρίζουμε; Σίγουρα δεν ήταν. Όμως, το πώς τοποθετούσε το κορμί του στη ρακέτα, το πώς χαμήλωνε για να παίξει άμυνα, το πώς ζητούσε την μπάλα, λένε πολλά για τα «θέλω» του Γάλλου σέντερ και τη ψυχοσύνθεσή του. Και αν οι 7 πόντοι (1/2 δίποντα και 5/6 βολές), το 1 ριμπάουντ, η 1 ασίστ, το 1 κλέψιμο και το 1 κόψιμο σε 14’37” στο παρκέ δεν λένε κάτι σε κάποιους, τότε η… τρέλα του στον πάγκο περιγράφει ακριβώς όλα όσα πρέπει να ξέρετε για εκείνον. Όλα όσα χρειάζεται ένας παίκτης που έχει το mentality του πρωταθλητή.

Τα λεπτά που δεν αγωνιζόταν ο Λεσόρ έμοιαζε με θηρίο στο κλουβί. Δεν είναι δημοσιογραφικό κλισέ, αλλά η πραγματικότητα. Ζούσε πολύ έντονα τον ημιτελικό, προσπαθούσε να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του, περίμενε πώς και πώς να πάρει δύο λεπτά ακόμα στο παρκέ, να προσπαθήσει να βοηθήσει σε τρεις, τέσσερις παραπάνω κατοχές.
Αυτό το «μαχητικό πνεύμα» του Γάλλου, που είναι αποτυπωμένο στο dna του Παναθηναϊκού Aktor, είναι το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα από την ήττα της Παρασκευής και την αποτυχία στο φετινό Final Four.
«Κόντρα σε κάθε λογική, κόντρα στα “πρέπει” και στα “μη”»…