O Βαλαντσιούνας έρχεται στον Παναθηναϊκό AKTOR μετά από συναπτή 13ετία στο ΝΒΑ και υπολείπεται σχετικά μονάχα του Μπάιρον Σκοτ. Η σπαστή 15ετία του Ντόμινικ Γουίλκινς, οι άλλοι διψήφιοι εκεί προτού βάλουν τριφύλλι και ο Ευρωπαίος που… δεν πάει το μυαλό. Το «πράσινο» ντραφτ και ο απόλυτα αντίστροφος του Λιθουανού.
Hταν η πρώτη μέρα του Νοεμβρίου του μακρινού 2012, όταν ο Γιόνας Βαλαντσιούνας γνώριζε για πρώτη φορά τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Βασικός, παρακαλώ.
Εκανε το επίσης πρώτο από τα εκατοντάδες του νταμπλ-νταμπλ στην ήττα 90-88 από τους Πέισερς στο Τορόντο, έμεινε εξίμισι χρόνια στους Ράπτορς. Στο Μέμφις (19,9 πόντοι στο κλείσιμο της περιόδου 2018-19, όταν δηλαδή έγινε τρέιντ) και τη Νέα Ορλεάνη (17,8 π., 11,4 ρ. και 2,6 ασ. το 2021-22) είχε τα καλύτερα νούμερα της μεγάλης καριέρας του, σε Ουάσινγκτον και Σακραμέντο πέρυσι γνώρισε πώς είναι να έρχεσαι από τον πάγκο.
Μάλλον… δεν του άρεσε, γι’ αυτό και ο Λιθουανός δεν ήταν διατεθειμένος να παίζει 10-15 λεπτάκια στο Ντένβερ, πίσω από τον Νίκολα Γιόκιτς. Ερχεται στον Παναθηναϊκό AKTOR, στον οποίο βέβαια θα μοιραστεί το «5» με τον κυρίαρχο στην από δω μεριά του Ατλαντικού σέντερ, Ματίας Λεσόρ. Στο «μοιραστεί» η έμφαση…
Ο 33χρονος των 211 εκατοστών θέλει να παίζει και με τον Γάλλο να προέρχεται ουσιαστικά από πολύμηνη απραξία (τη εξαιρέσει των αγώνων στο φάιναλ φορ του Αμπου Ντάμπι) θα ξεκινήσει τη νέα σεζόν ως πρώτη επιλογή στη θέση του. Σαν αυτή που ήταν μια ζωή στην καλύτερη λίγκα του πλανήτη.
Συνολικά, στα 13 χρόνια παρουσίας του στο ΝΒΑ, ο ψηλός από τη Βαλτική εμφανίστηκε 937 φορές σε παιχνίδια της ρέγκιουλαρ σίζον και 58 σε παιχνίδια των πλέι οφ. Στο σημερινό ρόστερ του «τριφυλλιού», δίχως να υπολογίζουμε τους φευγάτους Ομέρ Γιούρτσεβεν και Λορέντζο Μπράουν ούτε φυσικά τον ήδη απελθόντα Γουένιεν Γκέιμπριελ, υπάρχουν και οι Κέντρικ Ναν, Τζέριαν Γκραντ, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και Τσέντι Οσμαν με πολυετή θητεία στον «άλλο πλανήτη». Κανείς τους όμως δεν έφτασε έστω τις 500 συμμετοχές εκεί. Η σούμα, με τον Βαλαντσιούνας, βγάζει άθροισμα 2.339 ματς στο ΝΒΑ.
Είναι σπάνιο, βέβαια, να έρχεται στην Ευρώπη ένας παίκτης με 13 σεζόν στο ΝΒΑ. Ακόμα κι αυτός ο Εβάν Φουρνιέ, έμεινε (που λέει ο λόγος) στις 12, αποφασίζοντας πέρυσι να πει το «oui» στον Ολυμπιακό. Μαζί, παρεμπιπτόντως, είχε γνωρίσει το 2012 με τον Λιθουανό το κορυφαίο πρωτάθλημα ο Γάλλος. Aν υπάρχει «πράσινος» που να αποκτήθηκε με περισσότερα χρόνια (προτού πατήσει στην Αθήνα) εκεί;
Το μυαλό των περισσότερων θα πάει στον Ντόμινικ Γουίλκινς. Ο άνθρωπος που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μεταγραφική βόμβα (sic) όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είχε στα πόδια του δεκατρείς περιόδους στο ΝΒΑ όταν πάτησε στο Ελληνικό το 1996. Οσες σήμερα και ο Λιθουανός! Ο εκρηκτικός φόργουορντ γύρισε στο καπάκι στη χώρα του για μία σεζόν στο Σαν Αντόνιο, έχοντας κι ένα σύντομο πέρασμα (καταγράφοντας δηλαδή 15η σεζόν) το 1999 από το Ορλάντο.
O ψηλός Τζον Σάλεϊ, που ήρθε την επόμενη σεζόν από τον «Νικ» (1996-97) και δεν φτούρησε, έχοντας προλάβει στο μεταξύ να τρελάνει τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς με τις ιδιοτροπίες του, είχε απλώς συμπληρώσει δεκαετία στο ΝΒΑ – στο οποίο και επέστρεψε το 1999 για μία σεζόν, ίσα για να φορέσει και τέταρτο δαχτυλίδι.
Εκείνη την εποχή ο Παύλος Γιαννακόπουλος απλώς… δεν μπορούσε να μη φέρνει κάθε χρόνο σούπερ σταρ από τις ΗΠΑ. Το έπραξε λοιπόν και το 1997, αποκτώντας τον τρις πρωταθλητή με τους Λέικερς, Μπάιρον Σκοτ. Να ο άνθρωπος που ψάχνουμε! Ο «λόρδος Βύρων» με το φονικό τρίποντο είχε συμπληρώσει 14ετία στο ΝΒΑ, έχοντας φορέσει πλην «λιμνάνθρωπων» τη φανέλα των Πέισερς για δύο χρόνια και των Γκρίζλις (του Βανκούβερ τότε) για ένα. Στην Ελλάδα έκλεισε την τεράστια καριέρα του.
Διψήφιο αριθμό ετών στην κορυφαία λίγκα του κόσμου είχε και ο Τόνι Ντελκ. Ρολίστας γκαρντ οκτώ διαφορετικών συλλόγων από το 1996 έως το 2006, πήρε το επόμενο έτος τρεμπλ με τον Παναθηναϊκό, αν και αγωνιζόταν (ειδικά στην Ευρωλίγκα) ελάχιστα.
Εννιαετία στην πατρίδα του με έξι διαφορετικούς συλλόγους είχε ο σουτέρ Τζέισον Καπόνο, που πέρασε από το ΟΑΚΑ δίχως να πιάσει το 2012-13. Τρεις σεζόν αργότερα εμφανίστηκε στην Καλογρέζα ένας Ευρωπαίος με κλεισμένη δεκαετία στο ΝΒΑ. Αν τον ξεχάσατε, πρόκειται για έναν άλλο σουτέρ, τον Σερβομαυροβούνιο Σάσα Πάβλοβιτς. Λίγα πράγματα κι εκείνος εδώ.
Εννιά χρόνια στο ΝΒΑ είχε και ο σμολ φόργουορντ Γουέσλι Τζόνσον, με σημαντικό ρόλο μάλιστα στις έξι ομάδες του. Δεν βοήθησε το 2019-20, το ‘κοψε. Την επόμενη σεζόν πέρασε μια βόλτα και ο Σέλβιν Μακ, γκαρντ επτά συλλόγων στις ΗΠΑ από το 2011 έως το 2019. Παρένθεση: ο Μακ ήταν το 34ο πικ το 2011, στο ντραφτ όπου πέμπτος είχε επιλεγεί ο Βαλαντσιούνας. Ακόμα ψηλότερα, δεύτερος, είχε επιλεγεί ο Ντέρικ Γουίλιαμς. Λίγο χαμηλότερα, στο Νο 10 και το Νο 18, οι Τζίμερ Φριντέτ και Κρις Σίνγκλετον. Ολοι τους ήρθαν στον Παναθηναϊκό!
Το ακριβώς αντίστροφο του Βαλαντσιούνας είναι ο Αντόνιο Ντέιβις. Ο «πράσινος» σέντερ τη διετία 1990-92, προτού γιγαντωθεί η ομάδα με τον Νίκο Γκάλη και τον Στόικο Βράνκοβιτς, έπαιξε 13 διαδοχικά χρόνια στο ΝΒΑ. Αφότου όμως έφυγε από την Ευρώπη… Τελευταίος του σταθμός ήταν το Τορόντο, όπου ξεκίνησε τη δική του πορεία ο Λιθουανός των 13 διαδοχικών χρόνων στις ΗΠΑ προτού έρθει στην Ελλάδα!
Comments