0

Άφησε ορισμένους παίκτες… προίκα, οι οποίοι πλέον αποτελούν βασικά στελέχη του τριφυλλιού.

Ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής ήρθε στον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβριο του 2019 και τελικά αποχώρησε το τριφύλλι τον Οκτώβριο του 2020. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το διάστημα ο Ρόκα δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις και αυτός ήταν ο λόγος που η θητεία του ως τεχνικός διευθυντής δεν κράτησε περισσότερο από 10 μήνες.

Ο Ρόκα πλήρωσε κατά πολύ τους χειρισμούς του στα θέματα των προπονητών. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν ήρθε ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής στο τριφύλλι στον πάγκο της ομάδας ήταν ο Γιώργος Δώνης, ο οποίος είχε δώσει την συγκατέθεσή του για τον Ρόκα. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν καθόλου καλή, με τον Ρόκα να συντελεί τα… μέγιστα, ώστε να αποχωρήσει με άσχημο τρόπο ο Έλληνας τεχνικός.

Το καλοκαίρι του 2020 ο άπειρος Ντάνι Πογιάτος ήταν η προσωπική επιλογή του Τσάβι Ρόκα, τον οποίο στη συνέχεια τον άφησε τελείως μόνο και πολύ γρήγορα αποχώρησε από το τριφύλλι. Βέβαια, μετά την αποχώρηση του Ισπανού προπονητή δεν άργησε πολύ και το… τέλος του Ρόκα. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι για την περσινή αποτυχία της ομάδας φέρει σοβαρή ευθύνη, καθώς αυτός έκανε τον σχεδιασμό το καλοκαίρι και αυτός επέλεξε τον Πογιάτος, επιλογή που αποδείχθηκε λανθασμένη.

Παρόλα αυτά, όσο περίεργο και να ακούγεται ορισμένοι παίκτες που έφερε στο τριφύλλι αποτελούν πλέον βασικά στελέχη του Παναθηναϊκό και μάλιστα έχουν και πρωταγωνιστικό ρόλο. Με λίγα λόγια στο κομμάτι των παικτών αποδείχθηκε σε βάθος χρόνου ότι άφησε «προίκα» στο τριφύλλι και μάλιστα χωρίς να σπαταλήσει ούτε ευρώ (οι πιο επιτυχημένοι φυσικά ήρθαν χωρίς να σπαταληθούν χρήματα για μεταγραφή αλλά μόνο για τα συμβόλαια τους). Βέβαια κανείς δεν ξεχνάει παίκτες που ήρθαν και δεν έπαιξαν με αποκορύφωμα τους Αντονίτο και Αγιούμπ (και μάλιστα ακόμα ο Παναθηναϊκός επιβαρύνεται με το συμβόλαιο του).

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις μεταγραφές που έγιναν επί Ρόκα (χωρισμένοι σε ελεύθερους και δανεικούς ανά μεταγραφική περίοδο):

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ:

Καρλίτος (θετικό πρόσημο)

Ο Καρλίτος αποκτήθηκε ως ελεύθερος τον Ιανουάριο το 2020 υπό ένα συγκεκριμένο καθεστώς. Ο Ισπανός επιθετικός δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής σε άλλη ομάδα εκείνη τη σεζόν, αλλά οι πράσινοι τον ενέταξαν στο δυναμικό τους με την προοπτική να βοηθήσει τη νέα χρονιά. Ο πρώτος χρόνος του Καρλίτος δεν ήταν καλός (34 ματς, 6 γκολ, 1 ασίστ) , αλλά φέτος έχει πετύχει 11 γκολ και έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ σε 23 παιχνίδια. Αυτή η μεταγραφή πιστώνεται στον Ρόκα. Το συμβόλαιο του Καρλίτος ολοκληρώνεται τον καλοκαίρι του 2023.

Αγιούμπ (αρνητικό πρόσημο)

Μία από τις δύο πιο αποτυχημένες κινήσεις του Ρόκα είναι ο Γιασίν Αγιούμπ. Ο Ισπανός έφερε τον Αγιούμπ ως ελεύθερο τον Ιανουάριο του 2020. Το συμβόλαιο του είναι ιδιαίτερα υψηλό (450.000 ευρώ) ενώ μάλιστα υπέγραψε για 3,5 έτη με τους πράσινους. Δεν μπόρεσε ποτέ να αποδώσει ούτε λίγο και οι πράσινοι θα προσπαθήσουν και το καλοκαίρι να βρουν τρόπο για να αποχωρήσει. Αυτή η… αποτυχία πιστώνεται στον Ρόκα.

ΔΑΝΕΙΚΟΙ:

Νάγκι (-)

Ο Ντομινίκ Νάγκι ήρθε με την μορφή δανεισμού στο τριφύλλι από την Λέγκια Βαρσοβίας. Αγωνίστηκε για 6 μήνες στους πράσινους και η αλήθεια είναι ότι δεν εντυπωσίασε, αλλά ούτε απογοήτευσε. Αγωνίστηκε σε 11 παιχνίδια, πέτυχε ένα γκολ και μοίρασε μία ασίστ. Στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν είχε έναν τραυματισμό που δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί παραπάνω.

Ανουάρ (θετικό πρόσημο)

Και ο Ανουάρ ήρθε τον Ιανουάριο του 2020 με την μορφή δανεισμού για 6 μήνες από την Βαγιαδολίδ. Η αλήθεια είναι ότι οι εντυπώσεις που άφησε ήταν αρκετά καλές, ωστόσο το καλοκαίρι παραχωρήθηκε από την ομάδα του εκ νέου δανεικός στον ΑΠΟΕΛ. Με την πράσινη φανέλα πραγματοποίησε συνολικά 17 εμφανίσεις και μοίρασε μία ασίστ. Θετικό το πρόσημο.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2020

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ:

Aϊτόρ (θετικό πρόσημο)

Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα ήρθε ως ελεύθερος στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2020 και υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Η αλήθεια είναι ότι ο Ισπανός την πρώτη χρονιά δεν μπόρεσε να αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς και ο τρόπος που τον διαχειριζόταν ο Μπόλονι και γενικότερα ο τρόπος που έπαιζε η ομάδα ήταν εντελώς λάθος. Φέτος που η ομάδα παίζει ορθολογικό ποδόσφαιρο και είναι από τους ποδοσφαιριστές που κάνουν τη διαφορά. Έχει καταγράψει συνολικά φέτος 24 εμφανίσεις, έχει πετύχει 5 τέρματα και έχει μοιράσει 8 ασίστ, ωστόσο η γενικότερη παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο είναι πάρα πολύ καλή. Από τις μεταγραφές που πιστώνονται στον Ρόκα.

Βέλεθ (θετικό πρόσημο)

Ο Τσάβι Ρόκα με σωστές κινήσεις απέσπασε την υπογραφή του Φραν Βέλεθ, ο οποίος αποκτήθηκε και αυτός ως ελεύθερος. Ο Ισπανός σέντερ μπακ τόσο την προηγούμενη χρονιά όσο και την φετινή είναι εκ των καλύτερων ποδοσφαιριστών του τριφυλλιού. Έχει ηγετικό ρόλο στο κέντρο της άμυνας, ενώ τα λάθη που έχει κάνει είναι ελάχιστα αυτά τα δύο χρόνια. Συνολικά με το τριφύλλι στο στήθος έχει καταγράψει συνολικά 50 συμμετοχές, έχει σκοράρει δύο γκολ ενώ έχει μοιράσει δύο ασίστ. Το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2023.

 

Χουάνκαρ (θετικό πρόσημο)

Ο Ισπανός αριστερός μπακ αποκτήθηκε στο τέλος του καλοκαιριού του 2020 ως ελεύθερος. Ο Χουάνκαρ έχει υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και η αλήθεια είναι ειδικά φέτος πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πέρυσι δεν έπαιζε καλά, ωστόσο επ΄ ουδενί δεν έπιασε τα στάνταρ απόδοσης που έχει πιάσει φέτος. Ένα σύγχρονο μπακ, φουλ επιθετικό που δημιουργεί συνεχώς κινδύνους στις αντίπαλες άμυνες με τις πλαγιοκοπήσεις του. Με την πράσινη φανέλα έχει παίξει συνολικά  51 παιχνίδια και έχει μοιράσει 6 ασίστ. Μεταγραφή που άφησε… κληρονομιά ο Ρόκα στο τριφύλλι.

Σάντσες (-)

Ο Φακούντο Σάντσες ήρθε ως ελεύθερος και αυτός στον Παναθηναϊκό. Ο Αργεντίνος δεξιός μπακ έχει υπογράψει συμβόλαιο δύο ετών (ολοκληρώνεται το καλοκαίρι). Την περασμένη σεζόν δεν πραγματοποίησε καθόλου καλές εμφανίσεις και όλοι δικαιολογημένα έκαναν λόγο για μια αποτυχημένη μεταγραφή. Παρόλα αυτά φέτος έχει πραγματοποιήσει ορισμένες καλές εμφανίσεις. Ναι μεν έχει κάνει και κάποια λάθη που έχουν στοιχίσει, αλλά φέτος το πρόσημο είναι πιο θετικό. Η μεταγραφή του δεν μπορεί να κριθεί ούτε ως επιτυχημένη ούτε ως αποτυχημένη. Μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση.

Αντονίτο (αρνητικό πρόσημο)

Η πιο αποτυχημένη μεταγραφή του Ρόκα στον Παναθηναϊκό είναι δεδομένα ο Αντονίτο. Ο Ισπανός ήρθε το καλοκαίρι του 2020 στο τριφύλλι. Ο Τσάβι Ρόκα έφερε τον παίκτη στο τριφύλλι με σκοπό να παίξει άμεσα. Μάλιστα ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής επέμενε ο 32χρονος να υπογράψει διετές συμβόλαιο με την ομάδα. Οι άνθρωποι των πράσινων έπαθαν σοκ με τα εργομετρικά του Αντονίτο, καθώς οι μετρήσεις του δεν ταίριαζαν σε καμία περίπτωση με αθλητή. Κάποιες χαμηλές τιμές που βρήκαν τους έβαλαν στη διαδικασία να… ψαχτούν και έτσι μόλις μετά από λίγες μέρες ο παίκτης υποβλήθηκε σε εξονυχιστικές εξετάσεις και διαγνώστηκε με φυματίωση. Μετά από λίγους μήνες αποχώρησε χωρίς να έχει κάνει ούτε μία εμφάνιση με την πράσινη φανέλα.

Σαβιέρ (αρνητικό πρόσημο)

Ο Αντόνιο Σαβιέρ είναι άλλη μια μεταγραφή που φέρνει τη σφραγίδα του Τσάβι Ρόκα και μόνο θετικό δεν ήταν το πρόσημο. Ο Πορτογάλος αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2020 και το συμβόλαιο του έχει ισχύ μέχρι το 2023. Αυτή τη σεζόν αγωνίζεται ως δανεικός στην Εστορίλ και το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός δεδομένα θα κοιτάξει να λύσει το συμβόλαιο που έχει μαζί του. Σίγουρα ο Πορτογάλος στάθηκε άτυχος την πρώτη του σεζόν, καθώς σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό υπέστη σημαντική ζημιά στο γόνατο, ωστόσο μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να αποδώσει τα αναμενόμενα. Αρνητικό το πρόσημο λοιπόν.

Μαουρίσιο (θετικό πρόσημο- επιλογή διοίκησης)

Ο Ζοσέ Μαουρίσιο είναι μία μεταγραφή την οποία έγινε με πρωτοβουλία του ισχυρού άντρα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και πιστώνεται αποκλειστικά σε αυτόν, καθώς ο Τσάβι Ρόκα τον Σεπτέμβριου του 2020 (όταν και αποκτήθηκε ο Βραζιλιάνος) είχε σταματήσει να έχει ενεργό ρόλο στο τριφύλλι. Η Μαουρίσιο ήρθε ως ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ και η αλήθεια είναι ότι με την εμπειρία του και την προσωπικότητά του έχει δώσει σημαντικούς βαθμούς στους πράσινους. Συγκεκριμένα, έχει αγωνιστεί σε 46 ματς, έχει βάλει 6 γκολ ενώ έχει μοιράσει 3 ασίστ. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι έχει πετύχει σημαντικά τέρματα και σε ντέρμπι. Πλέον βέβαια ο κύκλος του στο τριφύλλι θα κλείσει το καλοκαίρι.

Ιωαννίδης (θετικό πρόσημο- επιλογή διοίκησης)

Ο Φώτης Ιωαννίδης αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2020 από τον Λεβαδειακό και υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο. Ο νεαρός επιθετικός από την πρώτη του κιόλας σεζόν έδωσε ορισμένα πολύ καλά δείγματα γραφής και αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι είχε και κάποιους τραυματισμούς. Στην πρώτη του σεζόν σε 24 ματς πέτυχε 4 γκολ. Φέτος και πάλι του έτυχαν αναποδιές (τραυματισμός – πέρασε και covid) και πλέον έχει πάρει φανέλα βασικού και όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και καλύτερος. Μέχρι στιγμής την τρέχουσα σεζόν έχει πετύχει 4 γκολ σε 23 εμφανίσεις. Έχει πράγματα να βελτιώσει φυσικά, αλλά είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει μέλλον αν δουλευτεί σωστά φυσικά. Μην ξεχνάμε ότι είναι μόλις η δεύτερη χρονιά που παίζει στην πρώτη κατηγορία.

Βιγιαφάνιες (θετικό πρόσημο – επιλογή διοίκησης)

Η επιστροφή του Βιγιαφάνιες στον Παναθηναϊκό έγινε το καλοκαίρι του 2020. Ο «Βίγια» αποκτήθηκε ως ελεύθερος και αποτελεί επιλογή της διοίκησης και αυτός. Η πρώτη του χρονιά δεν ήταν καλή. Αρκετοί τραυματισμοί και ορισμένες μη σωστές συμπεριφορές. Πλέον φέτος και ειδικά το τελευταίο τετράμηνο πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις. Είναι εκ των διακριθέντων και αν συνεχίσει έτσι θα γίνει και κουβέντα για να ανανεωθεί το συμβόλαιο του.

Ο Ρόκα λοιπόν όπως φαίνεται και από την ανάλυση παραπάνω, έφερε ορισμένους ποδοσφαιριστές που ακόμα και τώρα αποτελούν βασικά στελέχη του τριφυλλιού. Ο λόγος για τους Αϊτόρ, Καρλίτος, Χουάνκαρ, Βέλεθ ενώ με τις περισσότερες από τις φετινές του εμφανίσεις προς το θετικό είναι το πρόσημο και για τον Σάντσες.

Σίγουρα έκανε και κάποιες μεταγραφές που ήταν άκρως αποτυχημένες, όπως αυτή του Αντονίτο και αυτή του Αγιούμπ. Σε όλα αυτά πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση ότι δεν δαπανήθηκαν χρήματα για τις μεταγραφές των παικτών που έχουν μείνει ως… προίκα στο τριφύλλι.

Κανείς βέβαια δεν λέει ότι το πρόσημο της παρουσίας του Ρόκα στο τριφύλλι είναι θετικό, καθώς ειδικά με τους προπονητές η προσέγγιση του ήταν εντελώς λανθασμένη (τόσο απέναντι στον Δώνη όσο και απέναντι στον Πογιάτος). Μάλιστα είναι ένας από τους βασικούς φταίχτες της περσινής αποτυχημένης σεζόν του τριφυλλιού. Ωστόσο οφείλει να πιστωθεί τις μεταγραφές των τεσσάρων που προαναφέρθηκαν, που βέβαια το μεγάλο step up στην απόδοσή τους το έκαναν μετά την πολύ σωστή διαχείριση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στον Σέρβο νυν προπονητή του τριφυλλιού.

Απίστευτα ποσά: Νέα εκκωφαντική πρόταση της Παρί στον Μπαπέ!

Previous article

Έτσι αλλάζει επίπεδο ο Ιωαννίδης – Πως θα γίνει …«τανκ»!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.