0

Ρόμα και Παναθηναϊκός είχαν βρεθεί αντίπαλοι στον αγωνιστικό χώρο αλλά δεν ήταν ποτέ αντίπαλοι και στην εξέδρα.

Η αδελφοποίηση ανάμεσα σε οπαδούς δύο ομάδων δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Κάθε άλλο. Και είναι κάτι που κάνουν και οι τιφόζι των ιταλικών ομάδων, επιλέγοντας με διάφορα κριτήρια. Μπορεί να είναι πολιτικά, μπορεί να είναι καθαρά οπαδικά, μπορεί να είναι μια βοήθεια που δόθηκε κάποτε. Μια πράξη που εκτιμήθηκε, ανταποδόθηκε και τελικά οδήγησε σε φιλία. Φιλία που επισφραγίζεται με την αδελφοποίηση.

Ρόμα και Παναθηναϊκός, πάντως, οπαδικά ήρθαν πιο κοντά μάλλον για τον τρίτο λόγο. Δεν υπήρξε κάποιο πολιτικό κριτήριο για να γίνουν φίλοι, αλλά υπήρξε μια βοήθεια. Η οποία ανταποδόθηκε. Μια βοήθεια από την πλευρά των οπαδών των πράσινων προς αυτή των οπαδών των τζαλορόσι τη σεζόν 2006-07. Τότε, δηλαδή, που η κλήρωση της UEFA έφερε τους Ρωμαίους αντιμέτωπους με τον Ολυμπιακό.

Οι δύο ομάδες ήταν στον ίδιο όμιλο του Champions League και στις 18 Οκτωβρίου 2006 θα κοντράρονταν στο Καραϊσκάκη. Κάποιοι Ιταλοί είχαν έρθει από την προηγούμενη μέρα, κάποιοι ήρθαν αυθημερόν. Συγκεντρωμένοι στο κέντρο της Αθήνας, οι οπαδοί της Ρόμα θα δεχθούν την επίσκεψη αυτών του Παναθηναϊκού. Λόγος της επίσκεψης; Η βοήθεια σε ό,τι χρειαστούν, η προστασία από οποιονδήποτε κίνδυνο, η ευχή για νίκη τους επί του αιωνίου αντιπάλου.

Ενταση σε Φάληρο και Ρώμη

Τελικά οι δύο πλευρές τα βρίσκουν τόσο καλά, ώστε φίλοι των πράσινων να κατέβουν μαζί με τους ρομανίστι στο Φάληρο για το παιχνίδι. Πριν την έναρξη του οποίου, μάλλον όχι τυχαία, επικρατεί ένταση. Η κατάσταση, βέβαια, δεν θα ξεφύγει, αλλά θα μπουν οι βάσεις ενόψει του δεύτερου παιχνιδιού. Στις 31 Οκτωβρίου, Ρόμα και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Ολίμπικο και ο Παναθηναϊκός εκπροσωπείται ξανά. Οπαδοί των πράσινων, έχοντας συνεννοηθεί με αυτούς των τζαλορόσι, ταξιδεύουν στην ιταλική πρωτεύουσα. Εκεί όπου επικρατεί, όπως και στο Φάληρο δύο εβδομάδες νωρίτερα, ένταση. Περισσότερη όμως.

Τα ρεπορτάζ της εποχής έκαναν λόγο για επεισόδια οπαδών της Ρόμα και του Ολυμπιακού. Σε δρόμους, πλατείες, ακόμη και μέσα σε ξενοδοχεία της Ρώμης. Επεισόδια στα οποία η ελληνική συμμετοχή δεν περιορίστηκε σε αυτή των ερυθρόλευκων. Μαζί με τους οπαδούς της Ρόμα ήταν και αυτοί του Παναθηναϊκού, με τις δύο πλευρές να θεωρούνται πλέον φίλοι. Τόσο καλοί φίλοι, ώστε τέσσερα χρόνια μετά να το γιορτάσουν δίπλα-δίπλα. Κι ας ήταν αντίπαλοι στον αγωνιστικό χώρο.

Η ανταπόδοση κόντρα στη Λάτσιο

Τη σεζόν 2009-10 πράσινοι και τζαλορόσι είναι αντιμέτωποι στη φάση των «32» του Europa League. Με δύο νίκες και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 3-2 και 2-3, το τριφύλλι θα πάρει την πρόκριση, αλλά οπαδικά αυτό θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Σε πρώτη, θα είναι η επισημοποίηση της δυνατής φιλίας των δύο πλευρών. Στο πρώτο ματς, στο ΟΑΚΑ, σημαία της Ρόμα βρίσκεται στο πέταλο των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού. Στο δεύτερο ματς, στο Ολίμπικο, ηγετικά στελέχη των ultras της Ρόμα είναι δίπλα στην εξέδρα που είχε ο Παναθηναϊκός.

Αυτοί, όπως συμβαίνει πάντα στα ματς των τζαλορόσι στην έδρα τους, είναι στη γωνία δίπλα από το απέναντι πέταλο. Την Curva Nord, το «σπίτι» των ultras της Λάτσιο. Οι οργανωμένοι των τζαλορόσι δεν πάνε ποτέ προς εκεί, αλλά εκείνη τη μέρα θα κάνουν μια εξαίρεση. Αντιπροσωπεία τους, λοιπόν, παίρνει θέση δίπλα από τη Nord και βλέπει μαζί με τους φίλους των πράσινων το ματς. Αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία για τη φιλία των δύο πλευρών, έπαψε να υπάρχει μετά από αυτά τα δύο παιχνίδια.

Αθήνα και Ρώμη, Ακρόπολη και Κολοσσαίο, έχουν έρθει πιο κοντά ποδοσφαιρικά. Βασικά έχουν έρθει όσο πιο κοντά γίνεται, όπως αποδεικνύεται και στη συνέχεια. Τη σεζόν 2012-13, συγκεκριμένα, όταν ο Παναθηναϊκός θα κληρωθεί με τη Λάτσιο στον όμιλο του Europa League. Στις 25 Οκτωβρίου, κατά την άφιξη των οπαδών των λατσιάλι στο ΟΑΚΑ, θα υπάρξουν επεισόδια. Μπουκάλια, καδρόνια, χημικά από την αστυνομία, μηχανάκια που ακολουθούν το πούλμαν της ιταλικής ομάδας και αυτό των οπαδών της.

Το μπάσκετ, οι εκδηλώσεις, οι σημαίες που είναι πάντα εκεί

Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, εκεί ήταν και οι οπαδοί της Ρόμα, για να ανταποδώσουν τη βοήθεια αυτών του Παναθηναϊκού το 2006. Και το ίδιο θα πράξουν και στις 8 Νοεμβρίου, όταν οι πράσινοι αντιμετωπίζουν τη Λάτσιο στη Ρώμη. Η κατάσταση, βέβαια, ήταν πιο ήρεμη σε σχέση με έξι χρόνια νωρίτερα, αλλά το σενάριο ήταν το ίδιο: Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και της Ρόμα ήταν μαζί, δίπλα-δίπλα.

Οπως είναι δίπλα-δίπλα εδώ και χρόνια οι σημαίες τους στα παιχνίδια των ομάδων τους. Αυτή της Ρόμα στο πέταλο των οργανωμένων των πράσινων, αυτή του Παναθηναϊκού στην Curva των τζαλορόσι. Και πάντα μαζί όταν οι ομάδες μπάσκετ, για παράδειγμα, βρέθηκαν αντιμέτωπες.

Μια φιλία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει… Επισκέψεις της μιας πλευράς σε αγώνες της άλλης, χαλαρά οπαδικά αράγματα στα στέκια των μεν ή των δε σε Αθήνα και Ρώμη, αντιπροσωπεία της κάθε πλευράς σε εκδηλώσεις της άλλης, στήριξη σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει…

 

 

 

πηγή: italians.gr

Ο Σισέ ζήτησε σεβασμό για τον Μέσι ανεβάζοντας photo από το Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα

Previous article

Aλλάξτε το πριν να είναι αργά!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.