0

Οι «πράσινοι» έκαναν διάνα στο κομμάτι των γκαρντ και κατάφεραν να αναβαθμίσουν την περιφέρεια τους (στις θέσεις «1» και «2») που δεν έχει καμία σχέση με την περσινή.

 

Η συμμετοχή των περσινών γκαρντ (με μοναδικές εκλάμψεις των Νέντοβιτς-Μέικον), ήταν στην ουσία κάτω από την βάση

Η αλήθεια είναι ότι ο περσινός σχεδιασμός πήγε… περίπατο. Τίποτα δεν πήγε καλά και αυτό φάνηκε στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στερήθηκε νίκες στο νήμα επειδή ακριβώς δεν είχε λύσεις από τους γκαρντ. Τίποτα. Το απόλυτο μηδέν. Μόνο με μερικές εκλάμψεις. Οι «πράσινοι» χρησιμοποίησαν 7 παίκτες στις θέσεις «1» και «2» στην Ευρωλίγκα και δεν μπόρεσαν να αποκομίσουν τίποτα το ιδιαίτερο. Μέικον (13,1π., 32,6% στο τρίποντο, 3,6 ασίστ), Πέρι (4,8π., 33,3% στο τρίποντο, 1,6 ασίστ), Φέρελ (1,6π., 25% στο τρίποντο, 1,8 ασίστ), Νέντοβιτς (14,3π., 37,7%, 3,2 ασίστ), Ρος (7,2π., 26% στο τρίποντο, 2 ασίστ), Μποχωρίδης (2,1π., 26,7% στο τρίποντο 1,3 ασίστ), Γιόβιτς (3,5π., 50% στο τρίποντο, αλλά σε ελάχιστες προσπάθειες, 2,2 ασίστ). Μόνο με μερικές εκλάμψεις είτε δημιουργικά είτε εκτελεστικά των Νέντοβιτς-Μέικον. Αποτέλεσμα όλων αυτό ήταν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να πάρει 6,6 πόντους κατά μέσο όρο, να έχει 33% στο τρίποντο και 2,2 ασίστ ανά αγώνα από τους προαναφερθέντες στην Ευρωλίγκα.

Η νέα πεντάδα που θα στελεχώσει την περιφέρεια του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ προέρχεται (κατά μέσο όρο) από μια «γεμάτη» σεζόν

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ άλλαξε λοιπόν όλη την περιφέρειά του! Στην ουσία μόνο ο Μποχωρίδης έχει μείνει. Κανένας από τους ξένους ενώ προστέθηκε και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης. Οι «πράσινοι» πρόσθεσαν μια πεντάδα που μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για να μπορέσει η ομάδα να εμφανιστεί ΟΜΑΔΑ στα παρκέ της Ευρωλίγκας. Τα νούμερα των παικτών από τις περσινές συμμετοχές τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (κατά μέσο όρο) μπορούν να το πιστοποιήσουν. Γουόλτερς (10,9π., 36% στο τρίποντο, 3,6 ασίστ), Λι (7,2π., 35,3% στο τρίποντο, 2,4 ασίστ), Αντριους (14π., 40% στο τρίποντο, 4,2 ασίστ), Γκριγκόνις (10,7π., 44% στο τρίποντο, 2,4 ασίστ), Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (13π., 37,2% στο τρίποντο, 2,8 ασίστ). Συνολικά αυτή η πεντάδα έχει 11,1π. κατά μέσο όρο, 39% στο τρίποντο και 3,08 ασίστ ανά αγώνα στην τελευταία τους ευρωπαϊκή αγωνιστική σεζόν. Με την υποσημείωση πως ο Γκριγκόνις δεν ολοκλήρωσε τη χρονιά με την ΤΣΣΚΑ για να ανεβάσει και άλλο τα στατιστικά του.

Το νέο δίδυμο των οργανωτών (Γουόλτερς-Λι) έχει περισσότερα στοιχεία στο ρεπερτόριό του για να τονώσει τον ρυθμό της ομάδας

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει κερδίσει πολλά (σε ατομικό επίπεδο) που δεν είχε πέρυσι. Ενέταξε στο δυναμικό του, δύο μονάδες που είναι διαφορετικού στιλ. Τον Νέιτ Γουόλτερς και τον Πάρις Λι. Ο 31χρονος Αμερικανός πόιντ γκαρντ και πρώην του Ερυθρού Αστέρα έχει αξιόπιστο σουτ και πολλές φορές παίζει στο ένας εναντίον ενός, είναι λάτρης του πικ εν ρολ και φυσικά όντας πανέξυπνος στοχεύει πολλές φορές στο φλόουτερ. Ο «εγκεφαλικός» τρόπος που «διαβάζει» το γήπεδο, απλοποιεί τα πράγματα. Ο Αμερικανός «δαιμόνιος» πόιντ γκαρντ και πρώην της Μονακό είναι λιγότερο έμπειρος στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο, αλλά έχει ταχύτητα, έχει τρανζίσιον παιχνίδι (στοιχεία που δεν έχει σε τόσο μεγάλο βαθμό ο Γουόλτερς, οπότε αλληλοσυμπληρώνονται), έχει βελτιώσει το μακρινό σουτ ενώ η πίεση που βάζει στην μπάλα είναι πραγματικά εξαιρετική. Βάζει σωστά το σώμα του και θα είναι ένας… πασπαρτού στο αμυντικό κομμάτι του Ράντονιτς. Καμία σχέση με τα όσα (δεν) έδωσαν, ο επιρρεπής στους τραυματισμούς Γιόβιτς, αλλά και οι άγουροι Φέρελ-Πέρι.

Οι αντί-Νέντοβιτς, αντί-Μέικον, αντι-Ρος έχουν μεγαλύτερο «πακέτο» ικανοτήτων στο παρκέ και σαφώς καλύτεροι στην άμυνα

Στη θέση «2», αλλά και «3» υπάρχει ο Μάριους Γκριγκόνις ή αλλιώς ο αντι-Νέντοβιτς. Μπορεί να μην έχει την εκρηκτικότητα του Σέρβου, αλλά ο 28χρονος Λιθουανός γκαρντ είναι πιο πλήρης σε σχέση με τον «Νέντο». Εχει περισσότερα πράγματα να δώσει. Δουλεύει κι αυτός το φλόουτερ, στις τρεις από τις τέσσερις σεζόν του στην Ευρωλίγκα σουτάρει τρίποντα με 43% έως 46% (!), μα κυρίως απειλεί από μέση απόσταση – και με διεισδύσεις. Ναι μεν δεν έχει το επιθετικό ταλέντο του «Νέντο», αλλά αμυντικά είναι σαφώς καλύτερος ενώ έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια να παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Λατρεύει – αν χρειαστεί – τα buzzer beater. Ο Αντριου Αντριους είναι ο αντι-Μέικον. Ενας Αμερικανός κόμπο-γκαρντ που έχει τον ίδιο ενθουσιασμό σε σχέση με τον προκάτοχό του. Προέρχεται από μια διετής εκτόξευση με Χάποελ Αφούλα και Μπούρσασπορ. Εξαιρετικός μπουκαδόρος και με σούπερ ποσοστά ειδικά στο τρίποντο (στην τουρκική λίγκα έφτασε το 47%) ενώ πιέζει και αμυντικά (στο μέτρο του δυνατού). Εχει τσαγανό και αυτοπεποίθηση και δεν είναι τυχαίο ότι τον ήθελε ο Ζοτς.

Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ή αλλιώς ο αντι-Ρος. Ο Ελληνας γκαρντ-φόργουορντ είναι σε σούπερ ηλικία (23 ετών), έχει περισσότερη σπιρτάδα, έχει μάθει πως να βάζει το σώμα του και να πιέζει τους αντίπαλους γκαρντ. Εχει βελτιώσει το σουτ είτε μακρινό είτε με ντράιβ. Είναι σαφώς πιο γρήγορος σε σχέση με τον Ρος, λιγότερο έμπειρος σε αυτό το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Όμως έχει κάνει το ξεπέταγμά του αναλογικά με την ηλικία του και φυσικά ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επενδύει σε έναν Ελληνα που έχει πολλά χρόνια μπροστά του ώστε να είναι μέλος του βασικού του κορμού.

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 0-1: Οι μπλαουγκράνα πήραν τη νίκη με γκολάρα Ραφίνια! (Vids)

Previous article

Δεν φεύγει ο Μπρινιόλι αν δεν θα είναι βασικός εκεί που θα πάει

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.