0

Η  αρετή του Παναθηναϊκού του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που έφερε το πέναλτι του Σπόραρ, η ολοκληρωμένη εμφάνιση του Άνταμ Τσέριν στο 1-0 επί του Ιωνικού και η αξία της επέμβασης του Αλμπέρτο Μπρινιόλι.

Άμεση επανάκτηση, εξαιρετική μετάβαση και ατομική ποιότητα

Ο Παναθηναϊκός δεν επέτρεψε στον Ιωνικό να παίξει, είχε συντριπτική κατοχή(67%-33%) και ολοκλήρωσε το παιχνίδι με τον δείκτη του pressing(PPDA: passes allowed per defensive action) στο 5.57, δείγμα του σχεδίου για άμεση επανάκτηση της κατοχής της μπάλας, ένα στοιχείο που έχει βάλει από πέρσι στην ομάδα του ο Γιοβάνοβιτς και το δούλεψε σημαντικά και στη φετινή προετοιμασία.

Oι «πράσινοι» απέναντι σε οργανωμένη άμυνα δεν μπόρεσαν να φτιάξουν αξιόλογες ευκαιρίες και η φάση που φέρνει το πέναλτι του Σπόραρ ξεκινά από ένα κλέψιμο στο κέντρο του γηπέδου πριν καν προλάβει ο Ιωνικός να αλλάξει τρίτη πάσα. Πούγγουρας και Κώτσιρας δημιουργούν 2vs1 με τον Μάντζη και ο κεντρικός αμυντικός του «τριφυλλιού» με δυναμισμό στο μαρκάρισμα, κλέβει την μπάλα.

φφφ

Σε εκείνο το σημείο υπάρχει ανισορροπία στη μεσαία γραμμή του αντιπάλου, καθώς απουσιάζει ο Μεντόζα που έχει ανέβει να προσφέρει βοήθεια. Ο Ρούμπεν διαβάζει το κενό και πασάρει κάθετα στον Αϊτόρ, ο οποίος… βγάζει το ψωμί του και μάλιστα πολύ καλά από την κίνηση ανάμεσα στις γραμμές, παίζοντας περισσότερα «μέσα» πάρα έξω. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός στέλνει την μπάλα με την μία και με την ιδανική δύναμη στο κομμάτι του ελεύθερου χώρου, όπου ο Σπόραρ μπορεί να γίνει απειλητικός και από κει και έπειτα ξεκινά το δείγμα της ατομικής ποιότητας του Σλοβένου στράικερ.

ffdf

Δεν κοντρολάρει την μπάλα, την αφήνει να περάσει στον χώρο, έχει αντιληφθεί τον Μύγα, του «τσιμπάει» την μπάλα και στην συνέχεια κερδίζει το πέναλτι από την ανατροπή του Χουτεσιώτη.

γγγ

Με τέσσερις πάσες(Πούγγουρας-Κώτσιρας-Ρούμπεν-Αϊτόρ) και μέσα σε 12” ο Παναθηναϊκός βρέθηκε από φάση άμυνας, μέσα στη περιοχή του αντιπάλου, κερδίζοντας την εσχάτη των ποινών που έφερε το 1-0 από τον Αϊτόρ.

Ο υπέροχος κύριος Τσέριν

Ντεμπούτο και τι ντεμπούτο στο ελληνικό πρωτάθλημα για τον Άνταμ Τσέριν. Ο Σλοβένος μέσος υπηρέτησε τον ρόλο του εσωτερικού μέσου στα δεξιά στο 4-3-3 του Γιοβάνοβιτς, επί της ουσίας μπήκε στα… παπούτσια του Γκατσίνοβιτς αλλά είχε σαφέστατα καλύτερη ανασταλτική συμπεριφορά από τον Σέρβο που συνεχίζει την καριέρα του στην ΑΕΚ. Είτε στον κεντρικό άξονα(περισσότερο) είτε στα πλάγια(λιγότερο) ο 23χρονος ποδοσφαιριστής ήταν μία μόνιμη πηγή αξιόλογων ενεργειών.

Ο διεθνής μέσος του Παναθηναϊκού είχε εξαιρετικές αποφάσεις με την μπάλα στα πόδια, πολύ καλές επιλογές στις ντρίμπλες και μαζί με τον Κώτσιρα και τον Παλάσιος ή τον Αϊτόρ όταν άλλαξαν πλευρές οι δύο ακραίοι, δημιούργησαν ένα πολλά υποσχόμενο «τρίγωνο».

Στο 62′ «έφτιαξε» με ωραία κάθετη πάσα ένα πλάγιο τετ-α-τετ στον Τσέριν από την θέση που πέρασε σε φάση ανάπτυξης το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, είτε ψάχνοντας κάθετα περάσματα, είτε δημιουργώντας 1-2, είτε δημιουργώντας ανισορροπίες με κάποια ντρίμπλα. Το ρεπερτόριο που έδειξε ο Τσέριν ήταν αρκετά μεγάλο και τα πρώτα δείγμα γραφής ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ενώ θα μπορούσε να σκοράρει στο 47′ με σουτ έξω από την περιοχή που έβγαλε δύσκολα ο Χουτεσιώτης.

hhh

ggg

Αναλυτικά ολοκλήρωσε το παιχνίδι με:

40/45 πάσες συνολικά, 10/14 που πέρασαν την μπάλα μπροστά

5/7 ντρίμπλες

2 πάσες εντός περιοχής

5 επανακτήσεις της κατοχής

2 σουτ, 1 στον στόχο

Ακόμη ένα αξιοσημείωτο γεγονός της παρουσίας του Τσέριν είναι οι αστείρευτες δυνάμεις που έδειξε στο χορτάρι της Λεωφόρου, με την απόδοσή του να μην επηρεάζεται, να έχει την ίδια ηρεμία και φρεσκάδα από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Η διάρκεια βέβαια είναι εκείνη που θα κρίνει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό αλλά μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο.

Η αξία της επέμβασης του Μπρινιόλι

Η ιστορία της πρεμιέρας του Παναθηναϊκού θα είχε γραφτεί διαφορετικά αν ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι δεν έκανε μία από τις αποκρούσεις της αγωνιστικής αν όχι την πιο σημαντική και πιο δύσκολη. Στο τετ-α-τετ με τον Μάντζη, ο Ιταλός πορτιέρε «ψάρεψε» τον αντίπαλο επιθετικό και κατέγραψε μία επέμβαση ίση με 0.59XcG. Δηλαδή 59 στις 100 αυτή η φάση, εκεί που πάει η μπάλα, καταλήγει στο πλεκτό και ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνει το πόσο «μεγάλη» ήταν η απόκρουση του «πράσινου» κίπερ.

ggg

 

Η μαγνητική έφερε χαμόγελα στην Εθνική για Παπαγιάννη

Previous article

Mπερνάρ δεν υπάρχει στην Ελλάδα – Έρχεται και απογειώνει τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.