0

Το κλισέ «η δύναμη της έδρας» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του διαχρονικά αλλά και… ειδικά μετά το 2000 στα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης», όπως δείχνει η προϊστορία!«Το παραμύθι εδώ τελειώνει, στη Λεωφόρο κανείς δεν θα γλιτώνει». Αποστροφή… all time classic συνθήματος της εξέδρας του Παναθηναϊκού, το οποίο ακούγεται δεκαετίες.
Συνθήματος το οποίο «κουμπώνει» και με το επικείμενο ντέρμπι του «τριφυλλιού» με αντίπαλο την ΑΕΚ, από πολλές απόψεις όπως θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια…

Καθώς, πλην της… φόρας του Παναθηναϊκού, που «κατεβαίνει» στο ματς με 3Χ3, η «Ένωση» έχει να αντιμετωπίσει και τον παράγοντα έδρα, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση μετατρέπεται σε… κάστρο!

Παναθηναϊκός: Η φοβερή παράδοση στη Λεωφόρο με την ΑΕΚ

Κι αν αυτό φαντάζει ως… δημοσιογραφικό κλισέ, μια ματιά στα στατιστικά που αφορούν τα αθηναϊκά ντέρμπι τα οποία διεξήχθησαν με γηπεδούχους τους «πράσινους», επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Πηγαίνοντας, μάλιστα, αποκλειστικά στα παιχνίδια που έγιναν στο «Απόστολος Νικολαΐδης», όπως και το σημερινό δηλαδή, τα πράγματα ζορίζουν ακόμα περισσότερο για την ΑΕΚ.

Αν το πιάσουμε, δε, από την τελευταία 20ετία και μόνο, τότε εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι οι «κιτρινόμαυροι» πρέπει να… υπερβάλλουν εαυτούς για να φύγουν από τη Λεωφόρο με το «διπλό» στις αποσκευές τους.

Σχεδόν τριπλάσιες νίκες ως γηπεδούχος ο Παναθηναϊκός!

Ας τα πιάσουμε όμως ένα – ένα, ξεκινώντας από τα… βασικά. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο έχει το… πάνω χέρι, ως γηπεδούχος απέναντι στην ΑΕΚ, αλλά μετράει και σχεδόν τριπλάσιες νίκες, όντας «αφιλόξενος» οικοδεσπότης.

Για την ακρίβεια, έχει κάνει 32, την ώρα που άλλα 26 παιχνίδια ανάμεσα στους δύο αποψινούς αντιπάλους έχουν λήξει ισόπαλα, ενώ οι φιλοξενούμενοι έχουν πάρει 12 φορές τη νίκη!


Από τον Ντέμη στον Μάνταλο…

Σε ό,τι έχει να κάνει με το επιμέρους του πράγματος και τα ματς στη Λεωφόρο, τώρα: την περσινή σεζόν η «Ένωση» πέρασε από την έδρα του ΠΑΟ, στις 9 Μαΐου του 2021. Αγώνας για τα Play offs, όπου, χάρη στο γκολ του Πέτρου Μάνταλου στο 50’ και τη νίκη αυτή, εξασφάλισε και την ευρωπαϊκή της παρουσία.

Παναθηναϊκός: Η φοβερή παράδοση στη Λεωφόρο με την ΑΕΚ

Πριν από αυτό το μεγάλο «διπλό», ωστόσο, η ΑΕΚ είχε μια ιδιαίτερα αρνητική παράδοση στο «Απόστολος Νικολαϊδης», καθώς δεν είχε κερδίσει σε αγώνα πρωταθλήματος από το 2001!

Όταν, σχεδόν ίδιες μέρες κατά σύμπτωση, στις 7 Μαΐου του έτους, με τον Τόνι Σαβέβσκι υπηρεσιακό τεχνικό είχε επικρατήσει με γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη από ασίστ του Βασίλη Τσιάρτα στο 77ο λεπτό του αγώνα.

Παναθηναϊκός: Η φοβερή παράδοση στη Λεωφόρο με την ΑΕΚ

Πάει να πιάσει… 13άρι

Ενδιάμεσα στις δύο περιπτώσεις, λοιπόν, μεσολάβησαν άλλες 12 φορές στις οποίες ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε την ΑΕΚ στη φυσική του έδρα. Με τον απολογισμό να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός για τον με και… επιβαρυντικός για την δε.

Με τους «πράσινους» να καταγράφουν επτά νίκες, άλλες πέντε αναμετρήσεις να τελειώνουν χωρίς νικητή και την συγκομιδή τερμάτων να είναι 18-6, ξανά υπέρ τους!

Όταν η Λεωφόρος έγινε «κρανίου τόπος» για την ΑΕΚ

Τα αθηναϊκά ντέρμπι περιλαμβάνουν παραδοσιακά θα έλεγε κανείς… γκολ και θέαμα. Γίνονται ωραία παιχνίδια, σημειώνονται αρκετά τέρματα εκατέρωθεν και γενικώς προσφέρουν… συγκινήσεις.

Φυσικά, με βάση όλα όσα διαβάσατε παραπάνω, εξυπακούεται ότι την μερίδα του λέοντος -σε ό,τι έχει να κάνει και με τα εντυπωσιακά σκορ- έχουν οι γηπεδούχοι.

Ξετυλίγοντας το… κουβάρι από την περίοδο 1959-60 όταν ξεκίνησε η Α’ Εθνική, διαπιστώνουμε ότι υπήρξαν αρκετές φορές που η Λεωφόρος μετατράπηκε σε… κρανίου τόπο για την ΑΕΚ.

Όπως για παράδειγμα το 4-1 της σεζόν 1961-62, χάρη στο χατ τρικ του… σεληνιασμένου Γιάννη Χολέβα και ένα ακόμα τέρμα από τον Δημήτρη Θεοφάνη. Ή το 3-0 που ακολούθησε 20 χρόνια μετά, με το… προσωπικό σόου του Μάικ Γαλάκου, ο οποίος σημείωσε και τα τρία γκολ της ομάδας του!

Υπάρχουν όμως και πιο… φρέσκα κουλούρια. Σαν το 4-1 της περιόδου 2007-08, με τον Αντρέας Ίβανσιτς να «χτυπάει» δις και τους Δημήτρη Παπαδόπουλο και Μαρσέλο Μάτος να τον… μιμούνται.

Ή το… διπλό 3-0. Αρχικά την σεζόν 2015-16, για τα Play offs του πρωταθλήματος, με τους Ρόμπιν Λουντ, Μάρκους Μπεργκ και Βίκτωρα Κλωναρίδη να είναι οι «υπεύθυνοι». Αλλά κι αυτό της περυσινής χρονιάς, που ήρθε μάλιστα πριν καν συμπληρωθεί το ημίωρο, χάρη στα τέρματα των Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα με πέναλτι και Σεμπαστιάν Παλάσιος-Φώτη Ιωαννίδη.

Στην αντίπερα όχθη, οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να πάρουν καμία νίκη τους με περισσότερο από ένα τέρμα διαφορά, σε όλο αυτό το διάστημα, αν αυτό μπορεί να λέει κάτι.

Η ματσάρα με τα εννιά γκολ

Τέλος, ξεχωριστή θέση -και προς επίρρωση όσων προαναφέραμε- έχει και η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ που έλαβε χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1963. Ματς το οποίο έληξε… 5-4, με το σκορ στο ημίχρονο να είναι, ήδη, 3-3…

Μίμης Δομάζος και Μίμης Παπαϊωάννου πέτυχαν αμφότεροι από δύο γκολ, με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται 0-2 στο… 5’, τους γηπεδούχους να το γυρίζουν σε 3-3 στο 45ο λεπτό και 5-3 πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα και την διοίκηση του Παναθηναϊκού να δίνει μετά τη νίκη πριμ ύψους 4.000 δραχμών!

Παναθηναϊκός: Η φοβερή παράδοση στη Λεωφόρο με την ΑΕΚ

Τα μοναδικά ερωτηματικά είναι τα στόπερ…

Previous article

Θέλει και Χόβε για αναπληρωματικό χαφ!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.